Fritid, rekreation och resor hör till det som ger människor avkoppling, omväxling, upplevelser och som medverkar till att göra livet rikare.
Turismens stora betydelse för såväl livskvalitet som för ekonomi och sysselsättning är idag vedertagen. Turismen utgör också en viktig del av den expanderande tjänstesektorn. Andelen av BNP i Sverige uppgår till drygt 3% medan motsvarande andel för t ex Österrike redan 1985 var 7,7%. Trots ökade ansträngningar för att marknadsföra Sverige som ett bra turistland kan vi konstatera att andelen utlandsbesökare inte ökat i den omfattning som är nödvändigt för att minska det negativa turistnettot i resevaluta. Denna utveckling måste brytas med mycket kraftfulla åtgärder i utvecklingsarbete och ökad marknadsföring.
Turismen är sysselsättningsintensiv och har en bättre reegional spridning än de flesta andra näringar. Totalt består besöksnäringen i Sverige av närmare 21 000 företag som skapar sysselsättning som motsvarar ca 115 000 årsverken. Omsättningen beräknas uppgå till ca 45 miljarder kronor. Detta förhållande gör turismen särskilt värdefull ur samhällsekonomisk synvinkel. Turismen är kanske den näring som har lägsta andelen av insatsvaror som behöver importeras, varför den största delen är inkomster som stannar i landet. Av varje satsad turistkrona får samhället tillbaka 63 öre i skatter och avgifter. Förädlingsvärdet kan uppskattas till drygt 20 miljarder kronor. Inkluderas alla typer av konsumtion i samband med turism kan totalomsättningen i Sverige beräknas till i storleksordningen 85 miljarder kronor.
Sveriges Turistråd under utredning
Under 1990 har både riksdagens revisorer och Riksrevisionsverket granskat Turistrådets verksamhet utifrån de mål som samhället ställt upp. Krav har rests på turistrådet i en omfattning som inte stått i god relation med personella och erhållna ekonomiska resurser. Regeringen har i slutet av 1990 beslutat tillkalla en särskild utredare med uppgift att bl a granska målen för och finansieringen av Sveriges Turistråds fortsatta verksamhet. Av det skälet tar inte regeringen ställning till den fördjupade anslagsframställning som skulle ge verksamheten en stabilare ekonomisk grund och säkrare planeringsförutsättningar för treårsperioder. I avvaktan på utredarens förslag tas oförändrat anslagsbelopp upp för nästa budgetår.
Centern vill med anledning av vad som anförts inledningsvis i denna motion påpeka att utredaren måste arbeta mycket snabbt och att Turistrådet måste arbeta vidare med ökad marknadsföring och informationsverksamhet för att hävda Sverige som turistland i en allt hårdare konkurrens med omvärlden. Som centern tidigare har påpekat i motioner måste Turistrådet ta tillvara alla möjligheter till samverkan med andra intressenter som utomlands har att informera om Sverige.
Anslagsframställan
Sveriges Turistråd har i sin anslagsframställan hemställt om ökade anslag under en treårsperiod. I årets budgetproposition föreslår regeringen oförändrat anslag för nästa år, dvs utan kompensation för pris- och löneomräkningar, vilket innebär att anslaget minskar i reellt värde. Centern föreslår att anslaget räknas upp med 10 milj kr så att ökade satsningar främst kan ske inom områdena MARKNAD och INFORMATION OCH SERVICE. Således föreslår centern ett anslag för budgetåret 1991/92 till Turistrådet på 133 milj kr.
Sänkt moms på hotell- och restaurangtjänster
Riksdagen har under hösten 1989 beslutat införa den högre momsen på restaurang- och hotelltjänster samt på energi. Det sistnämnda påverkar turistens resekostnader högst väsentligt genom att hela 77% av resorna företas med bil. Stugbyarna som tidigare haft reducerad moms har från årsskiftet 1989/90 drabbats av den högre momsen vilket lett till stora kostnadsökningar. Både svensk och i synnerhet utländsk turism är av stor regional betydelse. Medan andelen utländska gästnätter för riket som helhet ligger på 22% utgör den t ex i Värmlands län 35%, i Västerbottens län 33% och i Norrbottens län 31%. En stor del av dessa gästnätter kommer från vår nordiska grannländer. Den kraftiga relativa prisförsämringen, i förhållande till våra grannländer och världen för övrigt, som genomfört skattebeslut innebär, kommer således att ge upphov till mycket stora problem i Sveriges från balanssynpunkt mest utsatta regioner. Centern yrkar därför på att besluten om höjd moms på restaurang- och hotelltjänster samt införande av moms på energi upphävs.
Allemansrätten
I flera av våra populära naturturistområden förekommer skadegörelse och dålig respekt för den unika allemansrätten. Många utländska reseföretag anordnar själva resor till Sverige där deltagarna på egen hand upplever vår natur. Allt för ofta saknar våra gäster upplysningar om vad som är tillåtet och vilka skyldigheter man har, inom ramen för allemansrätten. Det är därför angeläget att utländska besökare informeras redan i sitt hemland om de regler som gäller och som vi svenskar själva har att ta hänsyn till. Sveriges Turistråd och våra ambassader bör förstärka informationsinsatserna på ett högst märkbart sätt.
Det är också angeläget att de regionala turistorganen i sina kontakter med utländska researrangörer informerar om vår allemansrätt. Inom några välfrekventerade friluftsområden har kommuner tillsammans med länsstyrelser inlett verksamhet med tillsyningsmän. Erfarenheterna är enligt gjorda utvärderingar goda och en sådan verksamhet bör enligt vår mening kunna startas på flera håll i landet.
Övriga turismfrämjande åtgärder
Möjligheterna att upprätthålla en levande landsbygd är av yttersta vikt för turismen. Med en levande landsbygd avser vi i centern en bygd som inte är utarmad på människor och där det finns olika möjligheter till försörjning. Den åker- och ängsmark som finns idag får inte förskogas och tränga ihop landskapet så att otrivsel i miljön uppstår.
Turistnäringen är till största delen en småföretagarverksamhet som mycket väl kan kombineras med annat arbete. Det är därför av största vikt att samhället underlättar för kombinationssysselsättningar och inte genom restriktiva bestämmelser för bl a byggande försvårar inkomstbringande kombinationer.
Service som normalt utförs av heltidsanställd personal hos kommun och landsting kan med fördel uppdras att utföras av annan person som kan behöva sådan inkomstmöjlighet som tillskott för sin egen verksamhet.
Goda, allmänna kommunikationer underlättar för turister att komma till områden som ger miljömässigt god avkoppling och rekreation. Spridning av semester kan göra det lättare för turisten att få god service och få tillgång till attraktiva områden som idag är överbefolkade under en kort period.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar anslå 133
000
000 kr. till Sveriges Turistråds verksamhet för budgetåret 1991/92,
[att riksdagen beslutar upphäva beslutet om höjd moms på restaurang- och hotelltjänster,1]
[att riksdagen beslutar upphäva beslutet om införande av moms på energi,1]
2. att riksdagen begär att regeringen låter genomföra en brett upplagd informationskampanj utomlands om gällande bestämmelser för svensk allemansrätt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av turistfrämjande åtgärder.
Stockholm den 23 januari 1991 Jan Hyttring (c) Stina Gustavsson (c) Larz Johansson (c) Stina Eliasson (c) Marianne Jönsson (c) Marianne Andersson (c) i Vårgårda
1 1990/91:Sk663