Över hela världen ökar turismen. Ökad ledighet, förbättrade kommunikationer och en numera välorganiserad turistverksamhet har skapat starkt förbättrade möjligheter för människor i de flesta länder att fritt välja hur och var de vill tillbringa sin fritid. Turismen har vuxit till en världsindustri av för de flesta länder stor betydelse.
Inte heller vårt land kan bortse från de ekonomiska följderna av turistbalansen. Svenskar reser mycket och gärna, resultatet har blivit ett ständigt stigande negativt turistnetto. Enda möjligheten att förbättra detta är att öka turismen till vårt eget land och naturligtvis också att göra semestrande i Sverige så attraktivt att allt färre tillbringar sin ledighet i andra länder.
Få områden torde dock så självklart vara den enskildes ensak som hur han eller hon tillbringar sin lediga tid. Den statliga turistpolitiken bör därför begränsas till åtgärder av övergripande slag och inte syfta till att påverka den enskildes val.
Sveriges turistråd är huvudansvarig för den statliga turistpolitiken. Under åren har regering och riksdag i olika former medverkat till att målen för Turistrådets verksamhet blivit alltmer diffusa och bl.a. som en konsekvens därav har det ifrågasatts om Turistrådet kan fullgöra sin uppgift med ett rimligt resultat.
RRV har avgivit en starkt kritisk skrivelse som utförligt redovisas i budgetpropositionen. Riksdagens revisorer har gjort en bedömning av verksamhetens måluppfyllelse och i budgetpropositionen aviseras tillsättandet av en särskild utredare med uppgift att granska målen för och finansieringen av Sveriges turistråds fortsatta verksamhet.
Vi delar den uppfattning som RRV framfört att turistrådets huvuduppgift bör vara att, utifrån ett nationellt perspektiv, såsom sektorsorgan främja en ökning av turismen i Sverige. Rådet bör således inte åläggas regionalpolitiska eller sociala uppgifter. Vi förutsätter att den särskilde utredaren, som skall vara färdig med sitt arbete i juni 1991, föreslår en mera klart avgränsad verksamhet för turistrådet.
Det finns skäl att påpeka av flera av de svårigheter som drabbat turistrådet har sin grund i riksdagens formulering av målen. Rådets arbete har heller inte underlättats genom de nya skattepålagor som hårt drabbat hela turistnäringen vilket medfört ett minskat utnyttjande av svenska hotell och restauranger. Nedläggning och konkurser har hårt drabbat näringen. Vi förordar en klarare inriktning på den turistfrämjande verksamheten.
Vi delar också uppfattningen att rådets verksamhet i högre grad måste samordnas med såväl näringsliv som Svenska institutet och exportrådet. Vi anser emellertid att turistrådet, i avvaktan på de förslag som den särskilde utredaren kan komma med, redan nu bör koncentrera sin verksamhet till uppgiften som sektorsansvarigt organ. Delegationen med dess myndighetsfunktion bör därvid upphöra och styrelsen kompletteras med nödvändig sakkunskap.
Anslaget till turistrådet bör därvid kunna minskas med 8 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om turistrådets organisation och verksamhet,
2. att riksdagen under anslaget B
6. Stöd till turism och rekreation för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag av 115
000
000 kr.
Stockholm den 21 januari 1991 Ingrid Sundberg (m) Lars Ahlmark (m) Lars G Ahlström (m) Göran Åstrand (m) Elisabeth Fleetwood (m) Karin Falkmer (m)