I anslutning till de regionalpolitiska beslut som tagits av riksdagen har möjligheterna till utlokaliseringar av de privata tjänstenäringarna, myndigheter och verk diskuterats.
Riksdagen har då uttalat en prioritetsordning där utlokaliseringarna främst bör ske till skogslänen samt sydöstra Sverige.
Även om inte utlokaliseringarna löser arbetsmarknadsproblemen i skogslänen bidrar de utlokaliserade verksamheterna till en differentiering av den svaga arbetsmarknad som råder främst i Norrlands inland.
Under senare år har kommunikationerna förbättrats avsevärt till Norrlands inland, främst på flygets område. Därmed har ytterligare ett hinder för utlokaliseringar undanröjts. De förbättrade telekommunikationerna med allt bättre datakommunikation är också en positiv faktor i detta sammanhang.
Nyligen har Riksdagens Revisorer lämnat ett förslag om Sveriges Turistråd. Revisorerna föreslår bl.a. att turistrådet ska bli en central myndighet för turism och rekreation.
Regeringen har också förutskickat en utredning. I detta sammanhang bör lokaliseringen av den nya myndigheten prövas.
Turistrådet som bildades 1976 har totalt ca 100 anställda inklusive den personal som är stationerad på utlandskontoren. Även om den nya myndigheten förväntas få fler arbetsuppgifter kommer det att bli en relativt liten myndighet som med lätthet kan utlokaliseras till Norrbottens inland.
Några orter som bör vara lämpliga att utlokalisera till är främst Arvidsjaur, Arjeplog samt Jokkmokks kommun i Norrbottens inland.
Samtliga dessa kommuner har dessutom en mycket god tradition att främja och utveckla turismen, en miljö som säkerligen skulle gynna utvecklingen av en central myndighet för turism och rekreation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlokalisering av en ny myndighet för turism och rekreation.
Stockholm den 17 januari 1991 Sten-Ove Sundström (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s) Åke Selberg (s)