I Sverige har Tipstjänst och Aktiebolaget Trav och Galopp monopol på att hantera allt spel om pengar på idrottstävlingar samt trav- och galopptävlingar.
Många svenskar har dock de senaste åren börjat spela hos bookmakers i London (ofta har spelet avsett tävlingar ordnade av de svenskägda bolagen). Dessa bookmakers erbjuder en service och spel som inte finns i Sverige. Det kan vara onödigt krångligt och bökigt att ringa till England för att meddela sitt spel och att sedan skicka pengarna utomlands.
Genom att tillåta privata bookmakers även i Sverige, under kontroll av revisorer, kommer spelarna genom konkurrensen mellan flera spelbolag att erbjudas bättre spel. En del av dem som idag spelar illegalt kommer sannolikt att övergå till legalt spel.
Det brukar anföras två huvudargument för att ha kvar det statliga spelmonopolet: dels att det ger inkomster till det allmänna, dels att det ser till att spelverksamheten bedrivs inom socialt acceptabla former. Jag anser inte att dessa argument är tillräckligt starka för att bibehålla spelmonopolet. Spelmarknaden har, precis som de flesta andra marknader, internationaliserats under senare år. Offentliga regleringar blir därmed också mindre verkningsfulla än tidigare. Ett avskaffat spelmonopol skulle ge större utrymme för ideella organisationer att anordna spel, vilket vore önskvärt.
Spelmonopolet bör kunna avvecklas. Självfallet måste spelet även efter en avreglering av själva monopolet ske i socialt acceptabla former.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur det statliga spelmonopolet kan avvecklas samtidigt som nya bookmakers och andra arrangörer tillåts verka i socialt acceptabla former.
Stockholm den 23 januari 1991 Lars Sundin (fp)