Lokalradion har blivit en allt viktigare del i vårt samlade mediautbud. Debatten handlar fortfarande alltför mycket om televisionen, trots att radion spelar en så central roll i människors liv. Radion har många människor med sig på arbetsplatsen och kan följa dess program under hela dagen. Detsamma gäller också fritiden, vare sig man vistas inomeller utomhus. I hemmet är det vanligt att man nästan regelbundet lyssnar på radion under tiden man utför andra sysslor.
Lokalradions resurser är ojämnt fördelade i landet. Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrbotten har av olika skäl särbehandlats sedan starten.
I den 90-talsplan för Sveriges Radio som utarbetats, och där inget beslut ännu fattats, är ett av syftena att utjämna skillnaderna mellan olika lokalradiostationer. Enligt denna plan ska Radio Uppland tillföras ytterligare 7--8 tjänster.
Det finns, enligt vår mening, en rad skäl för större resurser till Radio Uppland, som är verksam i ett av landets mest expansiva regioner och med den fjärde största kommunen som central ort.
Dessutom finns ingen nyhetsbevakning från riksradion i Uppsala, vilket gör att ansvaret i hög grad faller på Radio Uppland.
Vid en jämförelse med regioner som har betydligt mindre befolkningsunderlag, utfaller jämförelsen klart till Radio Upplands nackdel.
Den övervägande delen av Radio Upplands sändningsområde täcks nästan enbart av en enda stor tidning med den mest dominerande täckningsgraden i landet. Detta ser vi som ett ytterligare skäl till att förstärka Radio Uppland, som därigenom kan medverka till ett mer differentierat massmediautbud i detta område. Inte minst från rent demokratiska utgångspunkter ser vi detta som ett mycket viktigt skäl.
Ett genomförande av den tidigare omnämnda planen för lokalradion i landet skulle, enligt vår mening, verksamt bidraga till att utjämna nuvarande skillnader mellan de olika lokalradiostationerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Radio Uppland.
Stockholm den 25 januari 1991 Gustav Persson (s) Barbro Andersson (s) Gunnar Thollander (s) Björn Kaaling (s) Ingrid Andersson (s)