''När landets alla fastigheter ska registreras på data händer det en del till synes märkliga saker. I t.ex. Mjölby har ett 100-tal personer klagat bl.a. över att ha fått sina gårdsnamn ändrade.'' Detta stod att läsa i en av landets tidningar för några veckor sedan.
De som klagat är bara en liten del av alla dem som nu är besvikna över att se sina gamla gårdsnamn stympade eller borttagna. Som exempel kan nämnas att Skrukeby Berggård bara skall heta Skrukeby.
Likaså skall avsöndringsnamnen slopas helt och fastigheterna få namn efter ursprungsbyn. Därför kommer enligt uppgift till exempel Källtorp i Allhelgona socken att i fortsättningen heta Vistena och Svängen i Veta socken blir Strömsnäs... osv.
Klagomålen är föranledda av det nya fastighetsregistret som skall tas i bruk nästa år. Mjölby kommun har i ett yttrande till fastighetsregistermyndigheten bett att man bl.a. skall ta hänsyn till alla klagomål innan registret slutligen fastställs.
De som klagat i Mjölby har lugnats med att namnen inte försvinner när det gäller postadressen. Men anvisningar gick t.ex. ut från posten i Göteborg i mars 1990 om adresseringen på landsbygden.
Där stod bl.a.: ''Men eftersom folkbokföringsregistret hos Riksskatteverket (RSV) och Länsskattemyndigheterna har byggt upp sina dataregister med det postnummerbärande elementet först i utdelningsadressen måste vi följa samma regler. Det går ej heller att få med alla gårdsnamn eller andra adressbeteckningar i ett postnummerregister.''
Visserligen finns de gamla namnen kvar på de allmänna kartorna, men om namnen blir förändrade i postadressen eller på t ex deklarationsblanketten, är det förståeligt att många reagerar.
Att det skulle vara en teknisk omöjlighet i vår tid att ta med alla gårdsnamn är inte trovärdigt.
Ortnamnen förändras och det går allt snabbare. Fastighetsbeteckningsreformen har redan gjort stora ingrepp. Den snabba förändringen av odlingslandskapet och sammanläggningar av fastigheter innebär stora risker för att många fler gamla ortsnamn försvinner. Man kan då ifrågasätta om det bara skall vara en central myndighet som skall ha ansvaret för skyddet av ortnamn. Rekommendationerna efterföljs inte alltid ute i regionerna.
I det till lantmäteriverket knutna ortnamnsrådet, som tillkom 1985, finns inte heller representanter som företräder länsstyrelser eller länsmuseer. Det är dessa myndigheter som bär ansvaret för landets kulturminnen, dit också ortsnamn räknas. Riksdagen har flera gånger uttalat att det är av stort kulturhistoriskt och socialt värde att de nedärvda ortnamnen vårdas och bevaras och att ny namngivning sker så att kulturarvet skyddas.
Även om de centrala myndighetena, som finns representerade i ortnamnsrådet, uttalar vikten av skyddet för ortnamnen så har de regionala myndigheterna handlat på egen hand. Så gör t.ex. posten och vägverket. Jämför med anvisningarna i det relaterade brevet ovan. Posten har till och med föreslagit att man skall införa vägnamn även på landsbygden.
Eftersom de uttalanden som gjorts i riksdagen och de rekommendationer som ortnamnsrådet utfärdat inte alltid efterföljs ute i de regionala myndigheterna, så bör det även finnas länsvisa kontrollorgan som utför den ortnamnsvårdande granskningen ute i regionerna. Dessa skall också utföra granskning då nybildning eller sammanläggning av fastigheter är aktuella.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ortnamnsvårdande granskning på länsnivå.
Stockholm den 25 januari 1991 Lola Björkquist (fp)