''Det är icke blott huvudstadens befolkning som har berättigade anspråk att komma i åtnjutande av förstklassig teaterkonst. Nationen i övrigt kan med skäl resa liknande anspråk.'' Detta framförde statsrådet Arthur Engberg 1933 i samband med att Riksteatern stiftades.
Riksteatern har genom åren utvecklats till en folkrörelse med en basorganisation, i dag bestående av 221 lokala teaterföreningar uppbyggda på kommunernas föreningsliv.
I dag kan Riksteatern erbjuda landets teaterföreningar ett basutbud passande olika scenstorlekar. Riksteatern ger årligen ca 1 700 föreställningar, en stor del av dessa på små och medelstora scener runt om i landet. Riksteatern har en erkänt duktig avdelning för barn- och ungdomsteater, tyst teater för döva och den enda turnerande balettensemblen -- Cullbergbaletten.
En nedskärning av anslaget till Riksteatern och en utebliven kostnadskompensation som andra institutionsteatrar föreslås få, kommer att slå hårt på teaterlivet utanför storstadsregionerna. Riksteatern som turnéteater har haft större kostnadsökningar än andra teatrar.
I Värmland svarade Riksteatern föregående spelår för 34 föreställningar som besökts av 6 270 personer. Det motsvarar ca 60 % av talteaterföreställningarna och ca 55 % av totala antalet föreställningar i länet.
En begränsning av Riksteaterns möjlighet att förse hela landet med ett basutbud skulle vara mycket negativt för teaterlivet i Värmland liksom för andra län i landet. Andra producenter, länsteatrar eller fria grupper har i dag inte möjlighet att kompensera bortfallet av teater från Riksteatern.
Svenska riksteaterns betydelse för det svenska kulturlivet är så väsentligt att verksamheten måste ges goda förutsättningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Svenska riksteaterns betydelse för det svenska kulturlivet.
Stockholm den 25 januari 1991 Kristina Svensson (s)