Kulturens roll som regional utvecklingsfaktor kan inte nog understrykas och betonas. Kulturen måste ses som en del av infrastrukturen. Människors behov av kultur kan inte kopplas till levnadsstandard. Behovet av kultur framträder som starkast, när människor har det besvärligt. Teaterkulturen identifierar, diskuterar, ifrågasätter, ironiserar, likaväl som den samtidigt roar och har förmågan att skapa en gemensam atmosfär. Därmed kan den kanalisera mycket av motsättningar i samhället och samtidigt stimulera människor och ge förnyad energi. Kulturen måste ses som en del i samhällsbyggandet.
Riksteatern har ett alldeles speciellt åtagande i svenskt teaterliv, nämligen turnéverksamheten. Därutöver har den annan verksamhet som är betydelsefull för att sprida teater till grupper och orter som inte har teaterscenen i sin omedelbara närhet.
Regeringen föreslår nu i budgetpropositionen att Riksteaterns anslag skall minska realt med 23 miljoner kronor. Det är ett hårt slag mot en verksamhet med stora fasta kostnader. Det är dessutom bekymmersamt att detta sker innan teaterkostnadsutredningen hunnit presentera sitt betänkande. Det finns ingen analys av konsekvenserna av en sådan neddragning. Det som är bekymmersamt är att detta får en mycket negativ effekt på möjligheterna till teaterverksamhet m m i Västernorrlands län, men också i andra län ute i landet. Stimulansen som ges genom möjligheterna att se teater av hög kvalitet är av stor betydelse. Regeringen bör redovisa för riksdagen hur nedskärningen kommer att drabba t ex Y-län. Skulle det visa sig att Sveriges bygder drabbas hårt kräver vi att regeringen återkommer med tilläggsanslag.
Riksteatern brukar jämställas med Operan och Dramatiska teatern och behandlas lika i anslagssammanhang. De senare får en uppräkning med 6 %, vilket betyder att Riksteatern nedvärderas i förhållande till våra nationalscener i Stockholm. Riksteatern måste betecknas utgöra en decentraliserad nationalscen med stor regional betydelse.
De tre R:en -- Riksteatern, Riksutställningar och Rikskonserter -- har i kultursammanhang ansetts spela en framträdande roll för förverkligandet av decentraliseringsmålet uppsatt i 1974 års kulturpolitiska beslut.
Därför anser vi att Riksteatern i årets anslag borde erhålla 23 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Först när teaterutredningen kommit med sitt förslag kan en realistisk omprövning göras av Riksteaterns verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvensanalys och därav följande behov av tillläggsanslag.
Stockholm den 25 januari 1991 Görel Thurdin (c) Martin Olsson (c) Eva Björne (m) Roy Ottosson (mp)