På mediaområdet har under senare år skett genomgripande förändringar genom den tekniska utvecklingen och internationaliseringen. T.ex. har en stor del av svenska folket fått kabel-TV med möjlighet att se på 15--20 kanaler. Ny teknik innebär nya möjligheter också för människor med stora funktionshinder, men trots dessa möjligheter har glappet mellan funktionshindrade och icke- funktionshindrade bara ökat. Fortfarande är inte ens den första markbaserade TV-kanalen fullt tillgänglig för alla.
Vid en konferens anordnad av Statens handikappråd i Leksand den 21 februari 1990 riktades en omfattande kritik mot Sveriges Radio-koncernens handikappinsatser. Kritiken gällde bl.a. textsättningen av svenskproducerade program som alltjämt ligger under 30 %, och att teckenspråktolkning av programmen i TV är av så ringa omfattning att den inte ens kan mätas i procent. Den gällde också en dålig anpassning i radio och TV för personer med begåvningshandikapp, och det noterades att lättförståeliga informationsprogram för vuxna utvecklingsstörda nästan saknas helt. Att programmen i TV och radio inte annonseras vare sig på kassett eller i punktskrift noterades också.
Sveriges Radios företrädare på konferensen menade att stora insatser hade gjorts i programverksamheten för funktionshindrade. Samtidigt meddelades emellertid att ytterligare prioriteringar till förmån för funktionshindrade inte planerades inom Sveriges Radio inom de närmaste tre åren, dvs. under återstoden av perioden för Sveriges Radios löpande avtal med staten. Man förklarade vidare att ytterligare insatser inom handikappområdet skulle kräva politiska beslut i resursfrågorna.
För närvarande diskuteras möjligheten att finansiera en tredje markbaserad kanal med reklamintäkter i en parlamentarisk beredning. Även frågan om reklam i någon av TVs nuvarande kanaler diskuteras. Utan tvekan behöver Sveriges Radio förstärkta resurser för att klara den framtida konkurrensen, men också för att väl fylla sin uppgift som public service-företag. I denna uppgift borde ingå att göra så mycket av programutbudet tillgängligt för så många som möjligt. Eftersom det i dag enligt företrädare för koncernen finns ekonomiska hinder för att uppfylla denna viktiga uppgift, borde möjligheterna att förbättra tillgängligheten i Sveriges Radios programutbud finnas med när nya finansieringskällor diskuteras.
Även om Sveriges Radio framöver kommer att finansieras enbart med mottagaravgifter eller genom en kombination av mottagaravgifter och reklammedel är det angeläget att Sveriges Radio ges möjligheter att göra programmen i radio och TV mer tillgängliga för personer med funktionshinder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att göra programmen i radio och TV tillgängliga för personer med funktionshinder.
Stockholm den 25 januari 1991 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s)