Många av de kulturskatter som finns i Sverige är krigsbyten. I världens alla museer finns föremål som ursprungligen hämtats från fyndländerna innan dessa hade självständighet. I andra fall har föremål rövats eller stulits eller tagits som krigsbyte från fyndplatser. Ofta är detta okontroversiellt eftersom ursprungsländerna själva har rikligt med liknande material.
I samband med begäran från Tjeckoslovakien häromåret om att återfå Biblar som togs i krigsbyte av Sverige på 1600- talet har det hävdats att krigsbyte icke är detsamma som stöld. Men enligt gällande FN-stadga kan ingenting legalt erövras genom våld. Det faktum att fredsfördrag tidigare i historien ger visst legalt sken åt krigsstölder förändrar därför inte grundförhållandet -- att det handlar om just stöld.
Med förundran har vi tagit del av kulturutskottets betänkande 1990/91:KrU7 där ''rätten'' till krigsbyte försvaras och en restriktiv hållning till återlämnande förordas.
Oberoende av tidigare skedens syn på krigsbyte bör det idag vara självklart att föremål som erövrats eller stulits i krig inte utan vidare skall anses rättmätigt förvärvade. Massöverföringar som kulturminnen är inte sällan ett resultat av kolonialism. Om unga eller pånyttfödda nationer kräver tillbaka viktiga kulturminnen bör utgångspunkten självfallet vara att Sverige icke kan anses berättigat att behålla krigsbyten som demokratiska företrädare för olika folk önskar återfå.
Ett närliggande fall är Gustav II Adolfs stiftelseurkund för universitetet i Tartu i Estland. Detta befinner sig på Riksarkivet i Stockholm. Från estländsk sida har underhand framförts att man skulle vilja ha originalet tillgängligt i sitt eget universitetsbibliotek.
Sveriges kulturarv är alldeles tillräckligt även utan krigsbyte eller rester från stormaktstidens kolonialvälde. Därför bör Sverige gå i spetsen för en generös praxis när det gäller återlämnande av kulturföremål till ursprungsländer. Sverige bör också ta initativ till internationella överenskommelser i den riktningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att svenskt krigsbyte skall återlämnas om demokratiskt valda företrädare för de bestulna folken gör anspråk därpå,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör ta initiativ till internationella avtal om en generös praxis beträffande återlämnande av kulturföremål till ursprungsländer,
3. att riksdagen hos regeringen begär att Tartu- universitetets stiftelseurkund snarast överlämnas till detta universitet.
Stockholm den 23 januari 1991 Per Gahrton (mp) Eva Goe s (mp) Åsa Domeij (mp)