I avvaktan på en särskild proposition om den statliga filmpolitiken, har regeringen valt att förlänga det nu gällande filmavtalet.
Detta innebär betydande försämringar. Inte minst kommer Filminstitutets organisation att drabbas.
Genom avtalet skall Filminstitutet även i fortsättningen få sina intäkter från dels staten, dels film- och videobranschen. Staten kommer att bidra med samma belopp som tidigare. Filmbranschen kommer liksom tidigare att bidra med 10% av priset på biobiljetter och videobranschen kommer att bidra med 40 kronor för hyrvideo (tidigare 60 kronor) och 15 kronor för säljvideo (tidigare 20 kronor). Sveriges Television kommer att lämna bidrag i samma omfattning som tidigare.
Problemet är att antalet biografbesökare och antalet uthyrda videofilmer har minskat kraftigt under 1990. Detta leder till att Filminstitutet beräknas få lägre intäkter framöver. Budgetåret 1989-90 erhöll Filminstitutet 175 miljoner kronor genom filmavtalet. För budgetåret 1991/92 beräknas intäkterna bli ca 155 miljoner kronor.
Enligt det nu liggande förslaget tänker inte staten kompensera inkomstbortfallet utan nedskärningen skall ske inom Filminstitutets egen verksamhet. Förtur ska ges åt svensk långfilmsproduktion på bekostnad av produktionsstödet till svenska kortfilmer (C-fonden), stödet till främjandet av spridning och visning av värdefull film (D-fonden) samt stödet till de filmkulturella ändamål som stiftelsen ska främja i sin verksamhet (E-fonden), t.ex. Cinematek och filmarkiv.
I 1982 års filmavtal garanterades C- och D-fonderna minst 5% vardera av Filminstitutets totala budget. När nu nedskärningar görs så görs de inte proportionellt utan 1% prutas på resp. fond. E-fonden skärs ner med 2%, från 25% till 23%.
Omfördelningen från den kulturella delen går till den mer publiktillvända filmen, dvs den drabbar den del av filmkulturen som de kulturpolitiska målen främst borde värna om. Nedskärningarna kommer att få stora konsekvenser för:möjligheten att importera, lansera och visa kvalitativ filmdet lokala visningsarbetet kortfilmen; experimenten, förnyelsen och tillväxten av den s.k. smala filmenfilmkulturella verksamheter som Cinematek, filmarkiv, m.m.
Om inte biograf- och videointäkterna räcker till den ambitionsnivå som man tidigare uttalat sig för, bör enligt min uppfattning staten vara garant för att de kulturpolitiska målen upprätthålls. Om filmen och biografen ska bevaras som kulturyttringar, och inte som museala upplevelser -- en uppfattning som kulturministern själv gjort sig till tolk för -- måste medel redan nu avsättas så att de planerade nedskärningarna inom ramen för nu gällande filmavtal kan stoppas.
De i 1982 års filmavtal garanterade procentsatserna för C-, D- och E-fonderna måste garanteras i avvaktan på det nya filmavtalet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Filminstitutets fondmedel skall fördelas i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 22 januari 1991 Gudrun Schyman (v)