I arkivutredningens delbetänkande -- ''Öppenhet och minne'' -- SOU 1988:11 läggs det fram förslag om att ett antal nya landsarkiv skall inrättas i landet. Utredningen tar inte ställning till på vilka orter en lokalisering skall ske, utan nöjer sig med ett principförslag till utbyggnad.
Beträffande utbyggnaden av landsarkivens depåbehov skall kommittén pröva lämpligheten av att detta behov tillgodoses genom etableringen av nya landsarkiv. Förslagen om lokaliseringen av nya depåer skall sammanväga behoven hos dem som använder arkiven, möjligheterna att samverka med andra arkivhuvudmän, särskilt primär- eller landstingskommuner, och kostnaderna för etableringar på de orter som aktualiseras för kommittén.
Arkivdepåkommittén beräknas avsluta sitt arbete under våren 1991. Kommittén har i uppdrag att lämna förslag hur de statliga arkivdepåerna bör utvecklas med hänsyn till tillväxten av arkivhandlingar. Förslagen i kommitténs betänkande kommer att remissbehandlas under våren 1991.
På länsstyrelsens initiativ har en arbetsgrupp för arkivfrågor bildats. I gruppen ingår bl.a. representanter från landsting, högskola, kommun, hovrätt och länsstyrelse. Arbetsgruppen har i en rapport föreslagit att ett arkivcentrum inrättas i Jönköping.
I utredningen anges det ett antal förutsättningar för en lokalisering till en ort, och vi konstaterar att Jönköping uppfyller samtliga krav. Det finns dessutom ytterligare faktorer, såväl allmänna som arkivspecifika, som talar för att ett nytt landsarkiv bör etableras i Jönköping. Länsstyrelsen och kommunen har redan undersökt lämpliga lokaler och kommit fram till ett par alternativ som uppfyller de uppställda kraven.
I Jönköping finns högskola och hälsohögskola. Den akademiska forskningen på arkivmaterial från länet är vital och omfattande. Det finns ett dokumenterat intresse för släkt-, hembygds- och ''amatör''-forskning. Enligt statens kulturråd tillhör Jönköping de fyra mest aktiva länen i landet när det gäller lån av mikrofilmade kyrkoarkivalier.
I Jönköpings län och i Jönköpings kommun finns ett stort antal arkivbildare, såväl offentliga som enskilda. Förenings- och andra arkiv förvaras hos folkrörelsearkivet. Göta hovrätts arkiv, som är det bäst bevarande hovrättsarkivet i landet, förvaras i sin helhet i Jönköping. I länet finns arkiv från statliga verk och regionala myndigheter. Det är med andra ord många faktorer som talar för att det i arkivutredningen aktualiserade landsarkivet i södra Sverige skall förläggas till Jönköping. Förutom det vi redan har nämnt så kan vi tillägga: Jönköping har ett förnämligt länsmuseum som nu byggs ut.Det finns ett väl utbyggt bibliotekssystem med länsbibliotek i Jönköping som administrativt centrum, som har som en av sina huvuduppgifter att hjälpa till att ta fram material till forskare eller förmedla kontakter med arkiv och andra informationskällor.Ett humanistiskt forskningsråd finns i Jönköping.Den tekniska utvecklingen i länet ger goda förutsättningar för att arbeta vidare med modern arkivhantering, inte minst databehandling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett landsarkiv inrättas i Jönköping.
Stockholm den 25 januari 1991 Ulf Melin (m) Anders Björck (m)