Regeringen har i samband med genomförandet av en ny organisation för folkbokföringen i direktiv till arkivdepåkommittén framhållit att det av flera skäl kan vara lämpligt att låta mikrofilma kyrkobokföringshandlingarna.
Länsstyrelsen i Västernorrlands län har lämnat ett förslag till genomförande av en sådan mikrofilmning med lokalisering till Ljungaverk i Ånge kommun. Regionala och lokala förberedelser för en sådan verkamhet har också vidtagits.
Enligt riksarkivets bedömningar skulle en mikrofilmning kosta drygt 100 milj. kr. och sysselsätta ett 40-tal personer under en 10-årsperiod. Länsstyrelsen i Västernorrlands förslag, som innebär endast en arbetsplats för ändamålet till skillnad från riksarkivets större antal, begränsar kostnaderna något. Dessutom skulle regionala och kommunala medel tillskjutas för projektet.
Vi anser att mycket starka skäl talar för att denna verksamhet i sin helhet förläggs till Ljungaverk i Ånge kommun och ansluter oss helt till nämnda förslag.
Verksamheten skulle bli en komplettering till den som bedrivs vid SVAR i Ramsele, vars verksamhet vi tillsammans med Stina Eliasson tagit upp i en annan motion. En filial till SVAR är i princip beslutad att starta i Ljungaverk i april i år. Genom denna filial blir förutsättningarna för samarbete mellan SVAR och den här förordade mikrofilmningen mycket goda.
I Västernorrlands län och inom Ånge kommun finns även andra speciellt goda förutsättningar för mikrofilmningsverksamheten. Vi vill nämna några.
I Ånge finns lantmäteriverkets kartvårdscentral. Inom lantmäteriet finns mer än 2 milj. akter med kartor som för närvarande filmas i långsam takt. Om en mikrofilmning av kyrkobokföringsmaterialet kommer till stånd i Ljungaverk skulle i anslutning till denna en påskyndad mikrofilmning av lantmäteriarkiven kunna genomföras. Efter konvertering till mikrokort kan dessa fortsättningsvis ingå i SVAR:s sortiment. Fördelarna med ett sådant arrangemang är ökad tillgänglighet (forskningseffektivitet bl.a.), minskat slitage på originalhandlingarna och frigörande av resurser för forskarservice på lantmäterienheterna.
I Ånge finns i dag hög fototeknisk kompetens. En samverkan med denna kan eventuellt bidra till att de produktionstekniska kostnaderna för de fototekniska delarna i jämförelse med hittills föreliggande kalkyler nedbringas.
En lokalisering av mikrofilmningsprojektet till Ljungaverk ger slutligen stora regional- och arbetsmarknadspolitiska vinster för denna kommundel som drabbats så hårt av industrinedläggningar.
Hela Västernorrlands län har som vi redovisat i andra motioner drabbats av stor befolkningsminskning under 80- talet. Alla länets sju kommuner har f.n. lägre befolkning än 1980. Bland kommunerna är Ånge den minsta och en av dem som det är särskilt viktigt att stärka.
Mot bakgrund av dels Ånge kommuns stora behov av nya verksamheter, dels att det i kommunen finns särskilt goda förutsättningar för att där bedriva mikrofilmingen av kyrkobokföringsarkiven, anser vi att riksdagen bör uttala sig för en sådan lokalisering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av mikrofilmning av kyrkobokföringsarkiven till Ljungaverk i Ånge kommun.
Stockholm den 24 januari 1991 Martin Olsson (c) Görel Thurdin (c)