Sverige saknar ett jaktmuseum. Ett museum för jakt och fångst som jämte fisket är vår äldsta näring. Under ca 9 000 år, d.v.s. huvuddelen av människans vistelse i Skandinavien, utgjorde jakten en förutsättning för vår överlevnad. Denna vår mest ursprungliga och traditionsbundna verksamhet utgör i dag ett omistligt rekreationsvärde för hundratusentals människor. Sverige har i dag ca 300 000 jaktkortslösare men långt fler människor är på olika sätt engagerade i jakten.
Inom landet finns en mängd specialmuseer för olika delar av vår kultur men inte för vårt kulturhistoriskt sett största arv -- våra rötter -- jakten och fångsten.
Våra nordiska grannländer har, liksom de flesta länder på kontinenten, insett vikten av att de jaktliga traditionerna bevaras. Danmark och Norge har sedan en längre tid väl fungerande jaktmuseer. Finland invigde sitt nya jaktmuseum i juni 1990 i en nyuppförd byggnad i Riihimäki. Även i Sverige borde vi inom ramen för ett jaktmuseum kunna bjuda besökarna en värdefull kunskap om jakten och viltet och dess samhälleliga, ekonomiska, teknologiska och kulturella betydelse förr och nu.
I och med att Sverige saknar ett jaktmuseum är risken också stor att såväl material som värdefull kunskap går till spillo. Ett jaktmuseum behövs för att samla, bevara och presentera det omfattande jakthistoriska material som i dag finns utspritt och svåråtkomligt för allmänheten.
I det moderna samhället med sin snabba utveckling blir det allt mer angeläget att förklara och beskriva denna för oss så fundamentala verksamhet på ett för allmänheten lättillgängligt sätt. En beskrivning av jakten och fångsten från ''stenåldersjägaren till storstadsjägaren'' blir naturligtvis lika mycket en beskrivning av våra vilda djurs förekomst och utveckling genom tiderna.
Eftersom jakten är ett kulturhistoriskt arv för hela befolkningen borde medel för en satsning på ett specialmuseum för jakt och fångst kunna bestridas av det allmänna. Eftersom ett jaktmuseum även får stor betydelse för landets alla aktiva jägare borde självfallet även Jaktvårdsfonden kunna utnyttjas för detta ändamål. En sådan fördelning av insatsen använde man sig av när man skapde Finlands jaktmuseum.
För att hålla nere investeringskostnaden borde man i första hand försöka utnyttja någon befintlig byggnad. Flera sådana olika alternativ har tidigare varit uppe till diskussion, bl.a. inom Svenska Jägareförbundet. För närvarande finns exempelvis en för ändamålet lämplig byggnad i anslutning till Kolmårdens djurpark.
Ansvaret för uppbyggnaden av ett jaktmuseum borde kunna åvila Svenska Jägareförbundet i och med sitt statliga uppdrag på området, naturligtvis i direkt samarbete med våra centrala museer, i första hand Nordiska museet och Naturhistoriska riksmuseet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning om möjligheterna att skapa ett svenskt jaktmuseum.
Stockholm den 23 januari 1991 Carl G Nilsson (m) Arne Andersson (m) i Ljung