Frågan om ett Östersjömuseum har diskuterats länge och av många. Bl.a. finns det långt framskridna planer på att inrätta ett Östersjömuseum i Oxelösund.
Argumenten för att inrätta ett Östersjömuseum är fyra; för freden, för miljön, för kulturen och för turismen. Därför är museet nu mer aktuellt än någonsin, sedan Östeuropa öppnat sina gränser.
För att kunna forma en fredspolitik för Nordeuropa måste vi öka samarbetet över gränserna, med målsättningen att lösa de svåra ekonomiska, ekologiska och säkerhetspolitiska problem vi står inför. Lösningen kan bl.a. ligga i ett regionalt samarbete mellan länderna kring Östersjön, där Östersjömuseet kan bilda en viktig del.
Östersjön har historiskt varit sammanbindande för ekonomiskt, socialt, kulturellt och politiskt samarbete. När nu Polen, f.d. Östtyskland och Baltikum öppnas finns det möjligheter att återuppta det traditionella samarbetet.
Östersjön är ett döende hav. Det miljötekniska samarbetet måste prioriteras.
Ett Östersjömuseum, som ett kulturellt och ekologiskt centrum, kan utgöra en viktig bas för ett sådant samarbete och Oxelösund är då en lämplig placering. Genom färjelinje finns det direktkontakt med flera länder kring Östersjön, vilket också gör det möjligt att fånga upp turismen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om åtgärder för att inrätta ett internationellt inriktat Östersjömuseum i Oxelösund.
Stockholm den 23 januari 1991 Gudrun Schyman (v)