Stiftelsen Arbetets museum (SAM) förvärvade vid årsskiftet 1989/90 fastigheten Strykjärnet i Norrköpings industrilandskap. Detta tillsammans med statens anslag har gjort det möjligt att starta ombyggnad av fastigheten, planering och viss produktion av utställningar samt, inte minst viktigt, en landsomfattande uppsökande verksamhet.
Museet beräknas vara klart för invigning i december 1991. Museet håller nu på och arbetar med en rad spännande utställningar inför öppnandet. SAM är en riksangelägenhet av stor betydelse eftersom det som huvuduppgift har att spegla arbetet både i nutid och i ett historiskt och globalt perspektiv. Vänsterpartiet anser att det är angeläget att SAM nu får resurser så att det får en bra start för sin verksamhet.
SAM har i sin anslagsframställan begärt 12 500 000 kr. Detta är en avsevärd ökning jämfört med föregående års anslag. Orsaken är att man nu äntligen har en lokal att vara i. Hyreskostnaderna ökar från ca 250 000 kr till 7 miljoner kronor. Samtidigt behöver naturligtvis antalet anställda öka när man äntligen kan bedriva utställningsverksamhet i större omfattning. Vänsterpartiet föreslår att SAM beviljas det begärda anslaget d.v.s. 4 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Det är av stor vikt att museet får bygga upp ett yrkesmässigt och kunskapsmässigt rikt varierat arbetslag.
Arbetets museum söker nya vägar till möten mellan forskning och folkbildning, mellan konstnärlig gestaltning och den erfarenhet som uttrycks i vardagens arbetsliv. Museet kommer att arbeta med utställningar, seminarier och en ständig dialog med besökarna. SAM betonar utställningsmediet, dokumentation och forskning.
Arbetets museum har en stor betydelse för de ca 800 arbetslivsmuseer som finns i Sverige liksom för alla studiecirklar m.m. som är intresserade av att finna den egna ortens historia.
Den delaktighet som de lokala arbetslivsmuseerna står för, får en annan och vidare innebörd när det egna arbetet och den lokala arbetsplatsen sätts in i ett större perspektiv. Arbetets museum har ett brett verksamhetsområde och fyller en stor funktion för att bredda kunskapen både om vårt kulturarv och för den framtida utvecklingen av arbetslivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till Bidrag till vissa museer för Arbetets museum för budgetåret 1991/92 anslår 4 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit.
Stockholm den 24 januari 1991 Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v)