I mitten av 1970-talet genomfördes en länsmuseireform som syftade till att bygga upp starka länsmuseer med ett uttalat regionalt ansvar för kulturminnesvård och museiverksamhet. Särskilda statsbidrag i form av grundbelopp skulle utgå till verksamheten. Statens ökade insatser skulle kompletteras av ökade ekonomiska insatser från landsting och värdkommun.
1988 redovisades en sammanställning över länsmuseernas verksamhetsnivå och resursbehov. Utredningen hade utförts av länsmuseernas samarbetsråd på uppdrag av Statens kulturråd. Undersökningen visade på stora brister i länsmuseernas resurser. ''Många museer har en mycket sned resursfördelning med en eller två dominerande verksamhetsgrenar och de övriga kraftigt underförsörjda. Endast ett länsmuseum kan anses ha resurser för samtliga verksamhetsgrenar och även detta museum redovisar i sina kommentarer ekonomiska problem när det gäller att nå den avsedda verksamhetsnivån.'' Den expansion som förekommit har i hög grad byggt på värdkommunens och landstingets ökade anslag.
I regeringens budgetproposition 1989 utlovades att det statliga kulturstödet skulle förstärkas med 300 milj. kr. under perioden 1989/90--1991/92.
En utredning tillsattes för att ge förslag om kulturstödets inriktning och former. När det gäller länsmuseerna skrevs i rapporten bl.a.:
Länsmuseerna har en särställning i förhållande till andra länsinstitutioner genom den centrala roll de spelar inom kulturmiljövårdens organisation. Det som länsmuseerna uträttar genom dokumentation, data- och föremålsinsamling, information och opinionsbildning är de ensamma om. Det finns ingen annan instans i länet som kan komplettera ett svagt eller försumligt länsmuseum. Den kunskap som finns inom länsmuseerna spelar därför en mycket viktig roll för ambitionsnivån och kvaliteten i regionens kulturmiljövård. Såväl länsstyrelserna som kommunerna måste repliera på länsmuseernas sakkunskap i behandlingen av kulturmiljöärenden.
Verksamheten på ett länsmuseum är mycket mångsidig. På senare år har så gott som överallt skett en modernisering och vitalisering. Ett antal museer har kommit med viktiga nytillskott i museiverksamheten och har blivit livligt uppmärksammade för detta. I ett översiktligt perspektiv är bilden av länsmuseerna positiv, men detta betyder inte att det saknas problem och brister. Flera museer har alltför svaga resurser och nästan vartenda museum har något ansvarsområde som är eftersatt.
Med hänsyn till vad som tidigare sagts om länsmuseernas centrala roll i kulturmiljövården finns det anledning att förorda en allmän förstärkning av länsmuseistödet. Den genomsnittliga nivån på statsbidragsstödda årsverken bör höjas med 10.
För budgetåret 1990/91 fick länsmuseerna en förstärkning med nya grundbelopp.
I sin långtidsplanering har länsmuseerna räknat med ytterligare resursförstärkningar till t.ex. nya verksamheter och nödvändig komplettering av basfunktionerna. För länen viktiga projekt har startats i samarbete med andra intressenter. I Gävleborgs län kan nämnas samverkan mellan länsmuseet och skogsmuseet Silvanum samt projekten Järnriket Gästrikland och Linlandet Hälsingland, där en treårig försöksverksamhet börjar lida mot sitt slut. Linlandet Hälsingland och Järnriket Gästrikland är en viktig del av den spirande kulturturismen, som är ett resultat av arbetet i ''Hela Sverige ska leva''-kampanjen som lever vidare och engagerar ett stort antal enskilda och grupper. Det finns starka skäl för att permanenta de båda senare projekten, men möjligheterna anses nu obefintliga.
I en rad olika sammanhang har man framhållit kulturens roll som regional utvecklingsfaktor. Rapporten ''Kultur i hela landet'' behandlar detta ingående och understryker kulturinstitutionernas/länsmuseernas stora roll i detta sammanhang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsmuseerna och kulturens roll som regional utvecklingsfaktor.
Stockholm den 24 januari 1991 Sigrid Bolkéus (s) Sinikka Bohlin (s)