Bakom bildandet av Bohusläns Teater ligger flera år av utredning och förankring av besluten. Det har inte varit någon självklarhet att satsa på en regional teater i Bohuslän, men nu har Bohuslandstinget och samtliga kommuner i norra och mellersta Bohuslän gått samman om denna viktiga kulturpolitiska satsning.
Landstinget har tagit huvudansvaret för teaterns driftskostnader. Medlemskommunerna stödjer teatern genom årsanslag, och Uddevalla kommun har tagit på sig ett stort ansvar att stödja teatern både som medlemskommun och genom att stå för teaterns lokaler. Teatern är i dag inhyst i provisoriska men väl fungerande arbetslokaler. Projekteringsarbete pågår för ett nytt teaterhus i Uddevalla.
Staten har medverkat i satsningen på Bohusläns Teater genom godkännandet av det regionala initiativet att starta en länsteater. Kulturrådet har bistått med fakta och synpunkter och tagit del av planerna sedan 1987. Planen för teaterns uppbyggnad till 35 årsverken har också blivit diskuterad och godkänd.
Bohusläns Teater, som startade den 1 juli 1990, är alltså i uppbyggnadsskedet. De åtta grundbelopp som teatern beviljats har använts till planerings- och förankringsarbete under teaterns första år.
Personalsammansättningen är i dag teaterchef, producent, regissör/turnéläggare, ekonom, tekniker, scenograf samt regissör för en produktion. Därutöver skall enligt planerna sju skådespelare engageras samt korttidsanställda för snickeri, målning och sömnad från 1991-07-01.
Teaterns andra verksamhetsår 1991/92 skall enligt planerna bli dess första produktionsår. Sju nya grundbelopp och 15 årsverken totalt innebär att sju skådespelare anställs för att medverka i sammanlagt fyra produktioner -- för barn, ungdomar, familjer och pensionärer. Intresset är stort i länet inför de första produktionerna.
Den frysning av grundbeloppen som föreslås i budgetpropositionen medför särskilda problem för Bohusläns Teater, som inte hunnit upp till fler än åtta grundbelopp. En teaterinstitution som nått upp till grundnivån 35 årsverken kan planera färre produktioner eller mindre uppsättningar om en planerad utökning uteblir. De uteblivna grundbeloppen blir starkt kännbara men inte lika bekymmersamma som för Bohusläns Teater, som är i ett uppbyggnadsskede.
För att få ordning och stadga på verksamheten anställdes för planeringsarbetet på teatern ekonom, producent och tekniker. Ett omfattande förankringsarbete för att upprätta kontaktnät och besöka teateranvändarna i länet har gjorts. Det är ett viktigt arbete, men man kan inte skicka en tekniker och en kamrer på turné i länet. Förankringsarbetet är tillspillogivet om inte teatern kan spela de föreställningar den gjort reklam för och redan sålt -- samtliga 100 föreställningar hösten 1991! Skådespelarna som skall anställas är helt nödvändiga för att det skall bli teater av Bohusläns Teater!
Med en frysning av anslaget för Bohusläns Teater finns det också en risk för att Uddevalla omprövar eller senarelägger sina byggplaner. Är det någon idé att bygga lokaler för en teater med 35 årsverken, när dess framtid verkar så osäker? Risken är också stor att de övriga kommunernas stöd uteblir. Om de inte får se någon verksamhet från teatern, kan det vara svårt att motivera dem att betala anslag.
Utbildningsministern skriver i budgetpropositionen (Bil 10) om de 37 grundbelopp som frigjorts på grund av att Skådebanan i Stockholm gått i konkurs: ''Medlen bör även för nästa budgetår tas i anspråk för dessa (dvs. teaterfrämjande) ändamål. Det bör ankomma på regeringen att fatta beslut om hur frigjorda medel skall disponeras. Statens kulturråd bör i sin anslagsframställning för budgetåret 1992/93 lämna förslag till en mer varaktig användning av medlen.'' En del av dessa medel borde kunna användas för verksamheten vid Bohusläns Teater.
Utbildningsministern anför tidigare i bilagan (sid. 14): ''Det ökade antalet grundbelopp till länens kulturinstitutioner har stimulerat regional utveckling och skapat arbetstillfällen inom kultursektorn men har också gett möjlighet att ställa krav på länsinstitutionerna att förbättra barn- och ungdomsverksamheten'' samt (sid. 15) ''Barn- och ungdomskulturen kommer att bli viktig under 1990-talet''.
Bohusläns Teater är den länsteater som redan i sina stadgar prioriterar teater för barn och ungdom helt i enlighet med regeringens intentioner.
Bohusläns teater, som dessutom är i ett uppbyggnadsskede, bör därför enligt vår mening få ytterligare grundbelopp av de frigjorda medel som disponeras av regeringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare grundbelopp för Bohusläns Teater.
Stockholm den 25 januari 1991 Karl-Erik Svartberg (s) Lennart Nilsson (s) Jens Eriksson (m) Kenth Skårvik (fp) Lisbet Calner (s) Elving Andersson (c) Leif Olsson (fp) Sverre Palm (s) Kent Lundgren (mp) Lars Bäckström (v)