Svenska riksteatern är den enda av de statligt stödda nationalscenerna i Stockholm som har till uppgift att spela ute i landet. Riksteatern är emellertid inte bara en teater, utan också en organisation för teater. Riksteatern består av 221 teaterföreningar. Mer än 4 000 fackliga, politiska och ideella organisationer är medlemmar i Riksteaterns lokala teaterföreningar. Genom dessa teaterföreningar utför Riksteatern ett stort publikarbete på både små och stora orter för att nå nya grupper i samhället och skapa intresse för teater.
Riksteaterns teaterföreningar arrangerar också föreställningar med program från andra teatrar, länsteatrar och fria grupper.
Riksteaterns egen produktion är inte tillräcklig för att motsvara efterfrågan. Trots Riksteaterns medvetna satsningar på teater för glesbygdslän och län utan egen länsteater är tillgången på god teater för liten.
För de mycket speciella arbetsuppgifter som finns vid en turnerande teater har Riksteatern en fast antälld personal motsvarande 200 årsverken. Ytterligare närmare tvåhundra kulturarbetare bereds varje år arbete genom korttidskontrakt vid Riksteatern.
Riksteatern har också ansvar för Cullbergbaletten, teaterverksamhet på finska och sommarteater i folkparkerna. Genom Riksteatern spelar Tyst teater på teckenspråk för döva och hörselskadade. Riksteatern är den enda statliga teatern som kontinuerligt satsar på nyskriven barn- och ungdomsteater genom en särskild ensemble, Unga Riks.
Riksteatern har innevarande spelår ett statligt anslag omfattande all Riksteaterns verksamhet på 171 137 000 kronor. Av föredragandes överväganden i propositionen framgår att Riksteatern med samma uppräkning som har kommit Operan och Dramaten till del, nästa år skulle ha fått ett anslag på 186 805 000 kronor. Regeringen föreslår emellertid att detta anslag ska skäras ned med 23 miljoner kronor för att medel skall kunna överföras till andra i och för sig angelägna ändamål.
Att regeringen föreslår att Riksteatern som den enda av de statligt finansierade teatrarna får en sådan sänkning av anslaget, innebär ett allvarligt hot mot Riksteaterns arbete med att sprida teater i landet och göra teater tillgänglig för alla grupper i samhället.
Orättvisorna i fördelningen av de statliga kultursatsningarna blir genom detta förslag ännu större. Som vanligt skulle genom regeringens förslag kulturlivet i Stockholm gynnas på bekostnad av övriga landet.
Den föreslagna nedskärningen av Riksteaterns anslag skulle dessutom allvarligt förvärra läget när det gäller sysselsättningen för landets teaterarbetare. Redan nu är arbetslösheten bland dessa alldeles för hög. En nedskärning av anslaget till Riksteatern skulle förvärra situationen för teaterarbetarna så att den blir verkligt krisartad.
Till bilden hör också att Riksteatern drabbas speciellt hårt av merkostnader på grund av skatteomläggningen. Ökade rese- och hotellkostnader plus ökade sociala avgifter för den beskattade delen av traktamenten uppgår sammanlagt till drygt 6 miljoner kronor.
Riksteaterns arbete är nödvändigt både för teaterpubliken ute i landet och för kulturarbetarnas möjligheter till arbete!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen för budgetåret 1991/92 till Svenska riksteatern anslår 29
000
000 kr. utöver vad regeringen föreslagit.
Stockholm den 17 januari 1991 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Margó Ingvardsson (v) Bo Hammar (v) Berith Eriksson (v) Ylva Johansson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Alexander Chrisopoulos (v)