I den socialistiska ideologin är tron på människans utvecklingsmöjligheter grundmurad. Detta synsätt gör att kultur aldrig kan vara något statiskt utan att den syftar till en kvalitativ förbättring och utveckling av samhället, individen och kollektivet.
Kultur är alltid uttryck för maktstrukturen i ett samhälle -- likaväl som den speglar samhällets grundläggande värderingar och klasstruktur.
Men kultur kan även i sig själv ha en sprängkraft som gör den till ett redskap i kampen för ett rättvist och jämlikt samhälle. Vi upplever i dessa dagar det största hotet mot all kultur -- krig! Det brutala, primitiva våldet i krigets maktspråk är en allvarlig tillbakagång för mänsklighetens utveckling.
Kultur i alla dess former -- livsmönster, ideologi, konst och vetenskap -- måste i första hand förhindra krig och våld, både nationellt och internationellt. Det finns inte så få forskare som anser att våldsfilmer och våldsvideo avtrubbar människors empati och naturliga medkänsla. Den explosionsartade utvecklingen av TV-kanaler som i regel ger ''snuttifierade'' skildringar av verkligheten och som ofta målar i svart-vitt bidrar ytterligare till en brutalisering och förenkling av människors verklighetsuppfattning. En statlig kulturpolitik måste uppmärksamma dessa faktorer och stödja pedagogiska initiativ. Detta förutsätter självständiga, från näringslivet oberoende medier.
Institutet för framtidsstudier framhåller olika scenarier för de kommande åren: säkert är en större rörlighet på arbetsmarknaden, dels betingad av en större arbetslöshet och dels genom större invandring. Utvecklingen går alltså tydligt mot ett ''kommunikationssamhälle'' som försvårar sociala och kulturella nätverk. I klarspråk går utvecklingen mot en opersonlig massmediakultur för stora delar av befolkningen och en liten elit som har möjligheten att leva ett rikt kulturliv. Denna utveckling är ur både rättvise- och jämlikhetssynpunkter en stor fara för Sverige och dess befolkning. Den statliga kulturpolitiken måste i första hand syfta till att stävja en sådan utveckling!
Kulturens mångfald måste bevaras, eftersom man inte får kräva kulturell likriktning. Vad den statliga kulturpolitiken däremot bör sträva efter är en rimlig balans. Även kulturkonsumtion, kulturverksamhet och smak är uttryck för klasstillhörigheten. Det är grovt människoförakt att tala om ''finkultur'' och att som kulturkommersialismen hävdar att ''ge folket vad folket vill ha''.
Samtidigt är undertryckandet av den fria tanken, konformismen, ett allvarligt hot mot ett fritt kulturliv. Pluralismen möjliggör att individen kan utvecklas samtidigt som alla utvecklas. Därvid spelar fria intellektuella en viktig roll. Dessa är inte en professionell yrkeskategori utan människor som kan finnas på fabriker, kontor, likaväl som bland kulturarbetare och vetenskapare.
Arbetarrörelsen har på många punkter tvingats till defensiven. Högerkrafterna har med sofistikerade medel lyckats att indoktrinera många, inte minst ungdomar, lågutbildade, socialt utslagna mot solidaritet och grundläggande humana värderingar. Kulturpolitiken är det viktigaste verktyget att återväcka människors insikt om nödvändigheten av humanism och solidaritet.
Vänsterpartiet anser att riklinjer för kulturpolitiken bör innebära åtgärder föratt utveckla och stödja kulturyttringar som vänder sig mot förtryck och degradering av människan och i stället genom sitt motstånd bidrar till en fri och allsidig utveckling,att därvid särskilt stödja den kulturella kampen från de utsatta grupper med särskilda erfarenheter och behov, vilket förutsätter klassamhällets nedbrytande,att främja såväl bevarandet och utvecklingen av vårt mänskliga och nationella kulturarv som de nya kulturella strömningar som vid varje tid bryter fram som uttryck för nya generationers erfarenheter och kamp,att skapa bättre villkor såväl för utövande konstnärer på alla kulturområden, för amatörer och grupper samt för den mångsidiga kulturverksamhet som bedrivs av folkbildningsorganisationer och andra folkrörelser, på arbetsplatser och i bostadsområden,att verka för alla människors delaktighet och medskapande i kulturen från barn- och ungdomsåren och framåt under skoltiden, i arbetslivet och under pensionsåren,att genom sin allmänna ideologiska och politiska kamp bekämpa de beroendeförhållanden och uttrycksformer som i klassamhället drabbar konst och kultur och skapa utrymme och möjligheter för ett fritt konstnärligt och kulturellt skapande.
Att satsa på kultur är även nationalekonomiskt fördelaktigt. Kulturen är ''billig'' jämförd med andra samhällsfunktioner, eftersom den i så stor utsträckning mobiliserar idealitet, frivillighet och entusiasm. Vänsterpartiet ställer även i år kravet att 1 % av statsbudgeten ska gå till anslag för kulturella ändamål. Dessa pengar ska användas till framför allt olika former av kulturell verksamhet för barn och ungdomar, svenskproducerade program hos Sveriges Radio/TV och regionala satsningar. Regeringen bör återkomma med en plan för att nå detta mål.
Regeringen lovade att under denna mandatperiod ge kulturen 300 nya miljoner. Av det löftet syns intet i årets budgetproposition. Vänsterpartiet har i en rad motioner till årets riksmöte föreslagit sammanlagt ca 100 miljoner kr. till olika kulturändamål.
Vänsterpartiet tycker det är angeläget att alla barn, ungdomar och vuxna ska ha tillgång till olika kulturformer oavsett var de bor i landet. Därför satsar vi pengar på bl.a riksteatern, länsmuseerna, symfoniorkestrarna, centrumbildningarna, amatörkulturen. Vi ger också stöd till Nordiska museet och Arbetets museum, som båda är av stor betydelse för de ca 800 lokala museerna som finns i landet.
Kunskapen om vår nationella och den internationella historien är en viktig förutsättning för att bygga framtiden. Historielöshet bäddar för onyanserade politiska och samhälleliga bedömningar, både hos den enskilde individen och samhället. Detta kan bädda för rasism, intolerans, kolonialism. Vissa tendenser i den riktningen kan redan nu skönjas i vårt samhälle. Även här har kulturpolitiken en nödvändig uppgift!
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för kulturpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att 1 % av statsbudgeten bör avsättas för kulturella ändamål,
3. att riksdagen begär att regeringen skall återkomma med en plan för kultursatsningar i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Alexander Chrisopoulos (v)