I denna motion och i en anslutande partimotion om kulturmiljövården föreslår folkpartiet liberalerna förstärkningar på kulturbudgeten med 61,7 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit. Samtidigt föreslår vi besparingar på 3,0 milj.kr.
Den större delen av förstärkningarna avser insatser för det regionala kulturlivet. Vi föreslår att riksdagen skall avslå regeringens förslag att sänka anslagen till Riksteatern med 23,0 milj.kr. Dessutom anvisar vi sammanlagt 95 nya grundbidrag för regionala kulturinstutitioner. Av bidragen bör ett antal ges till kammarmusikensemblen Musica vitae i Växjö. Vi förstärker konstnärsstödet för att ge bättre arbets- och inkomstmöjligheter. I kulturmiljömotionen anvisar vi anslag för att skydda kulturhistoriska byggnader och fornminnen. I övrigt föreslår vi bl.a. att de fria grupperna skall få större möjligheter att ge barnteaterföreställningar.
Centrumbildningar 1 000 000 Konstnärsstöd Husartister 2 240 000 Inkomstgarantier 530 000 30 långtidsstipendier 3 400 000 Ersättning för biblioteksmusik 4 400 000 Svenska riksteatern 23 000 000 Regionala teatrar 10 grundbelopp 1 150 000 Regionala orkestrar 35 grundbelopp 4 650 000 Fria grupper 5 000 000 Regionala museer 50 grundbelopp 5 100 000 Kulturmiljövård 10 700 000 Samverkan mellan museer 500 000
p 61 670 000 1. Vårt behov av kultur
Konstnärligt och kulturellt skapande är en viktig förutsättning för ett öppet, demokratiskt samhälle. Ett fritt och vitalt kulturliv är nödvändigt för att ge stimulans och motverka de krafter som vill förleda människor till passivitet och rädsla. Delaktighet i kulturlivet stärker fantasi, känsla, tolerans, förståelse och glädje och skapar därmed ett mänskligare samhälle.
En liberal kulturpolitik bygger på en andlig öppenhet som främjar utveckling av en mångdimensionell människa och medborgare. Ett sådant samhälle blir också dynamiskt genom den samlade strävan hos alla sina medborgare. Samhället blir öppet och tolerant i vetskapen om att individernas olikheter är den yttersta gemensamma tillgången.
En liberal kulturpolitik måste ständigt försvara den skapande människan. Kultur innebär andlig odling och förutsätter kunskap, arbete, träning och möda oavsett vilket område man ger sig in på. Konsten fångar och engagerar människor att gå utanför sig själva. Konsten kan ge människan upplevelsen av att glänta på dörren till det ofattbara. Publikens medskapande är en del av den kulturella processen. Konstnärliga upplevelser blir i detta perspektiv en viktig källa till mänsklig erfarenhet och kunskap. Det ger kulturskapande och kulturutövande ett värde i sig som konservativa och socialister inte alltid vill tillerkänna det.
Det senaste årets stora omvälvningar i våra östliga grannländer, de tidigare kommunistdiktaturerna, har fått omvärlden att hålla andan i en blandning av bävan och beundran. Kommer perestrojkan att ge de förtryckta miljonerna bättre levnadsvillkor och hur länge varar glasnost?
Förändringarna hade inte varit möjliga utan de många människornas inneboende längtan efter ett annorlunda och friare liv. Men här, som så många gånger förr, var det kreativa, initiativrika och modiga individer -- författare, skådespelare och bildkonstnärer -- som genom sin förmåga att synliggöra nya tankar och idéer fått historiens strömmar att vända.
2. En liberal kulturpolitik
Frihet, mångfald och kvalitet är nyckelbegrepp i en liberal kulturpolitik. Frihet innebär att varje enskild människa skall ha rätt att själv välja den form av kulturupplevelser eller kulturskapande hon vill ta del av och ägna sig åt. Av frihet följer mångfald.
Det är individerna själva, deras skapande och deras upplevelser som bestämmer kulturens former, innehåll och giltighet. Kulturskapare och deras publik bör fritt kunna mötas på en öppen marknad utan offentlig styrning. Den fullvuxna medborgaren bör själv få bilda sig en uppfattning om god och dålig konst, utan censuringrepp. Barnet och den unga människan måste emellertid alltid skyddas.
Därför blir det en liberal huvuduppgift att tidigt lära människor att värdesätta kunskap, äkthet och kvalitet. Det innebär att satsningen på god barn- och ungdomskultur blir särskilt viktig som en motvikt till masskulturens avarter.
Syftet med statliga och kommunala stöd till kulturområdet måste vara att öka mångfalden i kulturutbudet. Det gäller att stödja svåra och smala kulturområden samt stimulera alternativ inom områden som domineras av kommersiell masskultur. En liberal kulturpolitik bör verka för att det skapas fler helt fristående alternativa finansieringskällor för kulturell verksamhet.
Möjligheterna till avdrag vid beskattningen för bidrag till kulturändamål för företag och enskilda bör studeras närmare. Sponsring bör även kunna förekomma för att stöjda aktiviteter och evenemang av olika slag. Det bör dock sägas klart att stat och kommun skall svara för basresurserna i de tunga kulturinstitutionerna.
Statligt och kommunalt stöd till kulturlivet får aldrig medföra försök att styra kulturskapandet. Detta måste få arbeta under stor konstnärlig frihet. Konsten har sin styrka i att vara en motvikt till makthavarna och det etablerade samhället.
Kreativitet och uttrycksbehov finns hos alla människor, inte bara hos de professionella kulturskaparna. En aktiv och engagerad publik innebär också ett medskapande. Amatörerna har en stor betydelse för kulturklimatet i samhället.
Det innebär emellertid inte att alla kulturyttringar skulle vara lika bra. De professionella måste därför få stöd att utöva sin yrkesroll, samtidigt som amatörer finner sin glädje men inte sin utkomst i kulturen. Kvalitetskravet måste få större genomslagskraft och bli ett av de nya kulturpolitiska målen.
Ett annat nytt mål bör bli att de konstnärliga yrkesutövarna måste få ett starkt stöd och ges rimliga levnads- och arbetsvillkor. Det gäller de som arbetar inom fasta kulturinstitutioner, fria yrkesmässigt arbetande konstnärliga grupper samt enskilda konstnärer och kulturskapare. Det innebär i första hand att värna om kulturskaparnas upphovsrätt. Men stat och kommun måste även tillhandahålla olika former av stöd och stimulans. De kan emellertid inte göra ett generellt åtagande att försörja alla som säger sig ha konstnärliga ambitioner.
En liberal kulturpolitik måste sträva efter att så många som möjligt blir delaktiga i kultur i olika former. Det får inte vara så att människor i stora delar av landet enbart blir hänvisade till massmarknadens produkter. Detta gör också det kommunala stödet till kulturen så viktigt. Att förmedla kvalitetskultur ute i landet blir därmed en betydelsefull uppgift för en liberal kulturpolitik.
Samhället måste även ge de handikappade ett sådant stöd att de kan ta del av kulturutbudet i så hög utsträckning som möjligt. Det gäller såväl handikappanpassning av kulturinstitutioner som tillgång till litteratur i blindskrift och i talboksform.
Ett fritt kulturutbyte över nationsgränserna är av avgörande betydelse för vitaliteten och kvaliteten i ett lands kulturliv. Det gör det möjligt att få kontakt med andra idéer och kulturyttringar som berikar vår egen kultur och skaparkraft. För ett litet kulturområde som det svenska är detta livsviktigt. Ett levande kulturutbyte gör det också möjligt för svenska kulturutövare att möta en ny publik och de utmaningar som detta medför.
För liberaler är det väsentligt att alla invandrare finner sig väl tillrätta i Sverige och samtidigt kan bibehålla kontakten med sitt gamla hemlands kultur och kunna vidareutveckla denna. Vi i Sverige måste göra invandrarna delaktiga av det svenska kulturarvet och de värderingar som ligger bakom skapandet av det demokratiska välfärdssamhället. Själva bör vi också ta tillvara den stimulans som invandrarkulturerna kan ge oss. På båda dessa punkter brister det idag.
En förutsättning för ett givande kulturutbyte, antingen det sker med människor i vårt eget land, via medier eller i direktkontakt med andra länder, är att vi bevarar det svenska kulturarvet och vår egen nationella kulturtradition levande. Vår öppenhet gentemot omvärlden och de nya möjligheter -- eller hot -- som de nya medierna medför innebär också att vi måste skydda och vårda vårt språk, vår kultur och vår nationella identitet. Vårt kulturarv är en del av det västerländska. För att vidmakthålla detta är en levande historisk-humanistisk kunskap nödvändig.
Kulturarvet ger möjlighet till kontakt med tidigare generationer. Genom att läsa böcker, framföra och lyssna på musik, ta del av bildkonst och arkitektur från tidigare epoker för vi en dialog med dem som har levat före oss. Genom att vårda detta kulturarv och ständigt hålla det levande gör vi det möjligt för våra barn och barnbarn att fortsätta denna dialog.
Därför är skyldigheten att vårda kulturarvet absolut för en liberal kulturpolitik. Reformer av annat slag kan ofta vänta men försummelse av vården av kulturarvet är oåterkallelig. Det ger kulturpolitiken en särskild ställning i samhället. Kultur har med livskvalitet att göra och är omistlig bortom den vardagliga välfärden. Kostnaderna för kultur är ofta förhållandevis små, och små insatser kan få stora återverkningar i form av skapande och förändringar i själva tidsandan i ett samhälle. För folkpartiet liberalerna är kulturpolitiken därför ett prioriterat område.
3. Barn och kultur
Det är genom barnen som vi lägger grunden till nya kulturmönster för framtiden. Här finns den framtida kulturellt medvetna publiken och här finns framtidens kulturutövare.
Barn hämtar en stor del av sina intryck från TV- program, seriemagasin, en växande videomarknad, enkel massmarknadskultur och skvalmusik.
En liberal kulturpolitik måste därför sätta barnet i centrum och skapa en aktiv motvikt till kulturellt fattiga miljöer. Det är en utmaning för alla kulturskapare att genom en levande konst, litteratur, dans och musik ge barnen rika upplevelser, öppna nya världar och skapa gemenskap med andra människor.
Det innebär att barn tidigt i livet måste få möta den goda kulturen. Kulturlivet måste också kunna fungera så att barn och vuxna kan få gemensamma kulturella upplevelser. Förmånspriser och rabatter inom kulturområdet bör också avse familjen som grupp.
Kulturen måste ges en betydligt starkare ställning redan i förskolan. Kulturskaparna måste få tidig kontakt med barnen. Vi måste ta till vara våra barns egen vilja och lust att sjunga, spela, måla, agera, dansa, leka, berätta sagor. Musiken och dansen har särskilda förutsättningar att nå barn i förskoleåldern då viljan och förmågan att lära och skapa är som störst. Dessa aktiviteter måste ges en mer framträdande roll under förskoleåldern.
I skolan måste de estetiska ämnena få en högre status än nu. Det räcker inte med att informera om olika kulturyttringar. Skolan måste ge kunskaper och träning samt hjälpa eleverna över de många barriärer som ofrånkomligen finns inom olika kulturområden. Skolan måste också lära eleverna att en publik inte bör vara passiv utan i högsta grad medskapande. Begreppet kulturkonsumtion har länge fått legitimera den passivitet och det främlingskap som många känner inför kultur idag. Att väcka människors intresse och fascination för det idé- och kulturutbyte som sker över tid och rum och mellan olika länder och folk bör höra till skolans stora uppgifter.
Skolan bör fostra till tolerans i kulturfrågor samtidigt som den främjar sökandet efter kvalitet. Kulturskaparna bör möta barnen på olika nivåer för att kulturintresset skall kunna växa fram hos barnen.
Samhällets centrala kulturinstitutioner måste i högre utsträckning än nu erbjuda barn och ungdom ett brett och varierat kulturutbud. Radions och televisionens kulturpolitiska ansvar omfattar också barnen.
4. Budgetpropositionen 4.1 Sveket
Ett uppmärksammat inslag i den senaste valrörelsen var socialdemokraternas utfästelser om kraftigt ökade insatser på kulturområdet. Löftet om 300 nya milj.kr. under mandatperioden upprepades i förra årets budgetproposition.
Skälen härför var bl.a. att man ville vidga kretsen av deltagare i kulturaktiviteter, stärka det regionala kulturlivet och garantera konstnärerna goda arbets- och inkomstmöjligheter. I årets budgetproposition saknas den sista tredjedelen av den nya kultursatsningen. Detta innebär att den påbörjade förnyelsen och utvecklingen snabbt kommer att tvingas till reträtt. Förslaget är ett svek emot alla dem som med stor möda planerat sin verksamhet inom de ramar som ställts i utsikt.
Det statsfinansiella läget är förvisso bekymmersamt men enligt folkpartiet liberalernas mening motiverar det likväl inte så stora nedskärningar i förhållande till vad som tidigare utlovats.
För Riksteaterns del skulle bifall till regeringens förslag bli katastrofalt. Med minskad turnéverksamhet följer ökad arbetslöshet bland dem som arbetar inom teaterområdet. Denna yrkesgrupp svarar redan för landets högsta arbetslöshetstal, 16% 1989. Neddragningen av Riksteaterns anslag med 23 milj.kr., samtidigt med att stödet till en utbyggd regional teaterverksamhet förpassas in i en oviss framtid, slår också hårt mot det regionala kulturlivet -- ett av de tre områden som regeringen tidigare ansett angelägna att satsa på.
De flesta bild- och formkonstnärers svårigheter att klara en dräglig försörjning är väl känd. Tyvärr är de inte ensamma i denna situation. För många konstnärer verksamma inom andra områden är förhållandena desamma. Regeringens budgetförslag vittnar inte om någon förståelse för detta.
4.2 Lönebidragen
Flera statliga museer och arkiv samt alla länsmuseer har en så stor del av sin personal anställda med l00% resp. 90% lönebidrag, att verksamheten är helt beroende av dessa bidrag.
Enligt AMS statistik utgör de lönebidragsanställda nära hälften av alla anställda vid landsarkiven. Enligt dagsaktuella siffror från länsmuseernas samarbetsråd gäller samma sak mer än en tredjedel av länsmuseernas personal. Motsvarande förhållanden gäller flera arbetsplatser vid de statliga museerna, t.ex. i Katrineholm (Julita gård och museer), Falun (Kulturarvet), Sandviken (Textilmuseet i Högbo) Strömsund och Kiruna/Malmberget. Inom arkivväsendet kan nämnas Ramsele (Svensk Arkivinformation, SVAR). Dessa verksamheter riskerar nu att läggas ned.
I budgetpropositionen föreslås att nuvarande bestämmelser med fasta bidragsnivåer för olika kategorier arbetsgivare skall upphöra. I stället införs ett system med flexibla lönebidrag, där bidraget skall grundas på den arbetssökandes arbetsförmåga. Det framhålls särskilt att bidraget inte får bestämmas av arbetsgivarens ekonomiska möjligheter.
Statsrådet anser att det inom oförändrad ram skall bli möjligt att ge fler arbetstillfällen för arbetshandikappade och underlätta deras anpassning till den öppna arbetsmarknaden.
I de flesta sammanhang kan flexibla bidrag ge positiv effekt. Vi välkomnar därför -- från social- och arbetsmarknadspolitisk synpunkt -- regeringens förslag. Vi har länge förordat denna reform. Det finns emellertid risk för att lönebidragsanställda i sektorer, som i dag har ett högt statsbidrag för sina lönebidragsanställda, samtidigt förlorar sina anställningar om statsbidragen minskar.
De statliga och allmännyttiga organisationer som idag sysselsätter många lönebidragsanställda saknar ofta möjlighet att stå för en större del av lönekostnaden än hittills. Det vore beklagligt om antalet lönebidragsanställda som bereds arbete inom kultursektorn skulle minska. Just de statliga och allmännyttiga kulturinstitutionerna och organisationerna har hittills kunnat erbjuda särskilt attraktiv och meningsfull sysselsättning. Enligt folkpartiet liberalernas uppfattning bör övergången till flexibla lönebidrag inom kultursektorn anstå tills man utrett frågan om hur negativa effekter för kultursektorn, särskilt museer och arkiv, skall kunna undvikas.
5. Centrumbildningarna
De nio centrumbildningar som för närvarande erhåller statligt bidrag är uppbyggda på olika sätt, men samtliga har ett rikstäckande ansvar inom respektive område.
Redan inför budgetåret l990/9l hävdade statens kulturråd att centrumbildningarnas framtida utveckling var hotad om inte en realförstärkning av anslaget kunde beviljas. De negativa effekterna för det fria kulturlivet skulle bli stora. Några av centrumbildningarna befann sig i en akut ekonomisk kris. Regeringen hörsammade inte kulturrådets och centrumbildningarnas framställan om ökade bidrag.
Kulturutskottet insåg situationens allvar och anslaget utökades bl.a. genom stöd från folkpartiet liberalerna med 700 000 kr. Kulturrådet fick sålunda 5 7l2 000 kr. att fördela mellan centrumbildningarna.
Inför budgetåret l99l/92 anser kulturrådet att anslaget behöver förstärkas med 2,5 milj.kr. Motiven för ökningen framgår av den särskilda översyn av centrumbildningarnas verksamhet och ekonomi som gjordes under våren l990. Rapporten belyser centrumbildningarnas framtida betydelse för den icke instutitionsbundna kulturverksamheten. I rapporten slås fast att en betydande realökning av nuvarande anslag behövs för att ge organisationerna möjlighet att anpassa sin verksamhet till l990-talets behov.
Regeringens förslag som endast innebär uppräkning av anslaget med 4% är med hänvisning till kostnadsutvecklingen en reell sänkning. Vi föreslår att anslaget till centrumbildningarna utökas med l milj.kr. utöver regeringens förslag.
6. Konstnärsstödet
Under en följd av år har folkpartiet liberalerna påpekat nödvändigheten av att förbättra de fria konstnärernas inkomst- och arbetsmöjligheter. Regeringen tillsatte 1989 en särskild utredare för att se över de statliga insatserna för att förbättra konstnärsskapets villkor. Resultatet av den s.k. konstnärsutredningen, som redovisades i betänkandet (SOU 1990:39) Konstnärens villkor, skulle ligga till grund för åtgärdsförslag i årets budget. Trots den korta tid som stod till utredarens förfogande väcktes en rad goda och väl underbyggda förslag. Statens ekonomi medger inte att alla förverkligas, men vi anser att följande bör prioriteras redan nu.
6.1 ''Konst där vi bor''
Konst där vi bor heter ett informationsprojekt som riktar sig till alla som sysslar med planering och produktion av byggnader. Staten ger lån och bidrag för att man med konstnärers insatser skall kunna åstadkomma bättre boendemiljöer. Det ger därtill nya och intressanta arbetsuppgifter för bildkonstnärer av alla kategorier.
För 1989 fanns en budgetram på drygt 4 milj.kr. Redan det första halvåret hade projektet åstadkommit nya arbeten för ca 30 milj.kr. Ett sextiotal konstnärer hade då kontrakterats för att lämna förslag till eller utföra färdiga konstverk i bostadsområden.
Jämförelsevis små kostnader har givit betydande resultat i form av en vidgad arbetsmarknad för bild- och formkonstnärer. Statens kulturråd, statens konstråd, boverket, konstnärsnämnden och KRO tillstyrker att projektet permanentas.
Folkpartiet liberalerna delar denna uppfattning och föreslår att verksamheten permanentas.
6.2 Husartister
Vissa konstnärskategorier, framförallt inom ton- och scenområdena, har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. För att ge bättre arbetsmöjligheter åt unga, lovande artister föreslog konstnärsutredningen att regionala kulturinstitutioner får bidrag för att under två år anställa s.k. husartister. Bidraget föreslås av utredningen uppgå till fem basbelopp, dvs. för år 1991 till ca 160 000 kr. per artist, för tjugo husartister 3 200 000 kr.
Genom förslaget pekar utredningen på ännu ett sätt att hjälpa unga konstnärer att få fotfäste på arbetsmarknaden. Enligt vår mening bör en försöksverksamhet inledas.
Enligt konstnärsutredningen skall husartisterna vara anställda av de institutioner där de verkar. Vi föreslår att i så fall det statliga stödet skall utgå med en summa som ungefär motsvarar ingångslönerna vid teater-, dans- och musikinstitutioner. Med hänsyn härtill bör statsbidraget till varje husartist beräknas till tre och ett halvt basbelopp, dvs. för 1991 ca 112 000 kr. Eventuellt tillkommande kostnader, inkl. lönekostnadspålägg, erlägges av berörd institution.
Konstnärsutredningen föreslog att bidragen fördelas av statens kulturråd. För detta talar att regionala kulturinstitutioner skall ta emot bidraget och vara arbetsgivare. Emot förslaget talar att kulturrådet vid fördelningen av bidragen kan komma att i första hand se till institutionernas behov. Bidraget fungerar då som ett extra institutionsstöd.
Detta var inte avsikten. Förslaget syftar uttryckligen till att ge unga, lovande konstnärer bättre möjligheter att utveckla sin konst och att bli etablerade. Den myndighet som har den bästa kännedomen om förmågan hos dem som kan komma ifråga är konstnärsnämnden, vars beslut inte fattas av enbart tjänstemän utan av arbetsgrupper där aktiva konstnärer är i majoritet.
Folkpartiet liberalerna föreslår att konstnärsnämnden för bugdetåret 1991/92 tillförs 2 240 000 kr. för att inleda en försöksverksamhet med husartister.
6.3 Inkomstgarantier
Riksdagen uttalade 1990 att antalet inkomstgarantier skulle öka med tjugo under innevarande mandatperiod. Fjorton av dem har hittills inrättats. De återstående sex skulle enligt riksdagsbeslutet tillkomma bå 1991/92. Regeringen har föreslagit att endast ett garantirum skall tillkomma, ett som öronmärks för professorn i målning vid konsthögskolan, Enno Hallek, vars förordnande upphör i sommar.
Vi anser att riksdagsmajoritetens uttalande från 1989 skall fullföljas. Ytterligare sex garantirum bör inrättas från och med den 1 juli 1991. Kostnaden blir 530 000 kr. och antalet inkomstgarantier är då 152.
Konstnärsutredningen föreslog ytterligare 150 inkomstgarantier till en kostnad av 15 milj.kr. Vi vill i stället förslå att stipendier om tre basbelopp per år inrättas. Bidragen är skattepliktiga och pensionsgrundande. Summan bör inte minskas på grund av andra inkomster. Om en stipendiat slutar sitt konstnärliga arbete eller får tillsvidareanställning med mer än halvtid bör stipendiet upphöra. Enligt beräkningar för 1991 kostar varje stipendium ca 110 000 kr. (3 x 32 200 kr. + 13% ATP- avgift).
För att systemet skall fungera väl bör det byggas ut successivt under en längre period. Vi föreslår att trettio långtidsstipendier inrättas, vart och ett om tre basbelopp. Stipendierna bör fördelas genom konstnärsnämnden och 3 400 000 kr. tillföras för budgetåret 1991/92.
6.4 ''Droit de suite'', följerätt eller avgift på vidareförsäljning av konst
Riksdagen har tidigare behandlat förslag om avgifter vid andrahandsförsäljning av konst, men beslutat att avvakta upphovsrättsutredningens slutbetänkande. Det torde vara få konstnärer förunnat att leva gott på sin konst. Idén om en upphovsrättsligt grundad ersättning för vidareförsäljning av originalverk är inte ny. I olika utformningar förekommer den sedan länge i ett trettiotal länder.
De senaste årens exempellösa prisstegring på konstmarknaden väcker tanken på nytt. Vid konstauktioner kan priset på en enda målning flerfaldigt överstiga den summa som konstnären själv lyckats tjäna ihop under ett helt liv. Om intresset för konst är så stort att man är beredd att betala miljonbelopp för enskilda verk vore det inte orimligt om ett belopp motsvarande en bråkdel av försäljningspriset gick tillbaka till enskilda konstnärer eller konstnärskollektivet.
Vi förutsätter att regeringen, sedan beredningen av upphovsrättsutredningens förslag avslutats, återkommer till riksdagen med förslag om införande av en särskild avgift för vidareförsäljning av konst.
6.5 Ersättning för bibliotekens utlåning av fonogram och musikalier
Vid upprepade tillfällen har förslag väckts om att rättighetsinnehavare på musikområdet skulle erhålla kompensation för bibliotekens utlåning av deras verk. Det har framförts som ett rättvisekrav, då staten, genom författarfonden, sedan nästan fyrtio år ersätter författare, översättare och bokillustratörer för biblioteksutlåningen av deras verk. Senast framfördes kravet till regeringen 1985 i konstnärsnämndens utredningspromemoria Ersättning för biblioteksmusik.
Konstnärsnämnden fann att en ersättning utformad efter samma regler som dem för litterära verk skulle bli dyr och administrativt svårhanterlig. I stället föreslogs att kompensationen skulle ges med ett belopp som svarade emot bibliotekens samlade innehav av fonogram och musikalier och ersättningen fördelas efter ansökan från kompositörer, sångare och musiker.
En ny anslagspost Särskilda insatser för upphovsmän på musikområdet samt musiker och sångare inrättades 1988. Anslaget var långt ifrån tillräckligt då det knappast stod i proportion till graden av nyttjande.
Såväl Danmark som Norge och Nederländerna ersätter komponister och musikutövare för att biblioteken har tillgång till deras verk. Inom EG förbereds f.n. förslag till direktiv rörande icke-kommersiell utlåning av fonogram, s.k. rental rights och lending rights.
Upphovsrättsutredningen, som tagit del av konstnärsnämndens tidigare förslag, vill inte förorda någon upphovsrättsligt grundad biblioteksersättning. Det är därför ett rättvisekrav att rättighetsinnehavare på musikområdet kompenseras i enlighet med förslaget i konstnärsnämndens promemoria från 1985.
Det belopp regeringen föreslagit är lågt och visar att man inte är beredd att jämställa musiker och komponister med författare när det gäller rätten till biblioteksersättning.
Vi föreslår därför en ersättning enligt konstnärsnämndens förslag, vilket innebär en årlig summa som motsvarar folkbibliotekens innehav av fonogram och musikalier multiplicerat med biblioteksersättningen för referensexemplar av svenskt originalverk. De 250 000 musikalier, tillgängliga via fjärrlån från musikaliska akademiens bibliotek (MAB), skulle också ingå i underlaget.
Enligt tillgängliga uppgifter är mediebeståndet följande: För år 1991 beräknas antalet musikalier, inklusive 250 000 notexemplar ur MAB:s samlingar, till 760 000. SCB redovisar dels bibliotekens talböcker dels övriga fonogram, 1989 uppgick de senare till ett antal av 795 000. Med de senaste årens ökning av antalet övriga fonogram beräknas beståndet innehålla ca 840 000 exemplar 1991.
Med biblioteksersättningen som beräkningsgrund, 276 öre för referensexemplar av svenskt litterärt verk, blir ersättningen för noter och fonogram 4 416 000 kr.; 2 318 000 kr. är fonogramersättning som delas lika mellan upphovsmän och utövare, 2 098 000 kr. är upphovsmännens ersättning för noter.
På samma sätt som styrelsen för Sveriges Bildkonstnärsfond fördelar visningsersättningen till bild- och formkonstnärer, föreslår vi att biblioteksersättningen för utlåning av musikaliskt material tillförs en särskild fond med en egen styrelse inom konstnärsnämnden.
6.6 Bidrag till filmkonstnärer
Genom ett riksdagsbeslut 1989 tillfördes konstnärsnämnden 2 000 000 kr. för särskilda insatser på filmområdet. Pengarna var i första hand tänkta som startbidrag för unga filmare, till film- och videoexperiment och för att stödja manusförfattare till konstnärligt syftande film.
Det finns ett stort behov och intresse för denna sorts filmproduktion. Hösten 1989 tog konstnärsnämnden emot 287 ansökningar, 167 fler än året innan.
Gallringen blev hård och kvalitetsbedömningen givetvis mycket sträng då anslaget räckte till 15 projektbidrag.
Att producera svensk film är jämförelsevis dyrt, inte minst p.g.a. det lilla språkområdet. För att främja konstnärlig mångfald och yttrandefrihet krävs en mera generös bidragsgivning. En särskild filmproposition har aviserats och vi avser att återkomma när regeringsförslaget föreligger.
7. Förvärv av konst för statens byggnader
Enligt kulturministerns förslag bör Handarbetets vänner tillförsäkras stöd genom konstinköp för ett visst belopp av de medel som står till statens konstråds disposition. Folkpartiet liberalerna anser att Föreningen Handarbetets vänner bör -- i realt värde -- tillförsäkras minst det stöd som utgick under föregående budgetår.
8. Bidrag till Svenska riksteatern
Vid sidan av Operan och Dramaten är Riksteatern en nationell teaterinstitution med uppgift att svara för turnéverksamhet över hela landet. Riksteaterns turnéer utgör grunden för arbetet inom de 220 teaterföreningar som med kommunalt stöd inköper och arrangerar teaterföreställningar överallt där det finns en teaterlokal. Riksteatern är alltså både en centralt producerande teater och en lokalt och regionalt verkande teaterorganisation. Båda dessa sidor av verksamheten förutsätter varandra.
Riksteatern har dessutom påtagit sig en rad kulturpolitiskt viktiga uppgifter inom ramen för sina statliga anslag. Riksteatern ansvarar för Cullbergbaletten, teaterverksamheten i folkparkerna samt Södra Teatern, Tyst teater, Teater på finska osv. Riksteatern har också en särskild turnerande ensemble för barn- och ungdomsteater, Unga Riks. Vidare lämnar Riksteatern ekonomiska bidrag till landets länsteaterkonsulenter, till amatörteaterverksamheten genom Amatörteaterns riksförbund samt till finskspråkig amatörteaterverksamhet.
I årets budgetproposition föreslår regeringen att Riksteaterns anslag sänks med ''realt'' 23 milj.kr. Som skäl för detta förslag anförs att Riksteatern ''synes vara minst bunden vid fasta åtaganden''.
Regeringens förslag när det gäller Riksteatern verkar hastigt hopkommet och föga genomtänkt. Förslaget bygger uppenbarligen på felaktiga föreställningar om Riksteaterns roll.
Ett studium av Riksteaterns verksamhet visar att Riksteatern i själva verket bundit sig vid en rad viktiga åtaganden som ingår bland förutsättningarna för den kulturpolitik som hittills omfattats av samtliga riksdagspartier. Organisationen Riksteatern har genom arbetet inom de lokala teaterföreningarna och inom länsteaterföreningarna möjliggjort spridningen av de fria gruppernas och länsteatrarnas föreställningar. Riksteaterns egen turnéproduktion är grunden för denna lokala och regionala kulturverksamhet.
Den föreslagna nedskärningen av anslaget till Riksteatern skulle vara ett hårt slag mot svenskt kulturliv. Riksteatern skulle utan förvarning tvingas göra omfattande förändringar och omprioriteringar vars effekter för landet inte kan överblickas. Teatern måste således från ena dagen till den andra antingen drastiskt minska sin turnéverksamhet och därmed överge teaterpubliken ute i landet eller också avstå från att fullgöra flera av sina tidigare nämnda kulturpolitiska åtaganden.
Inte bara reformer utan även nedskärningar måste kunna motiveras. Regeringen har inte lämnat några kulturpolitiska argument för sitt förslag och skjuter därmed ifrån sig till Riksteatern att ta ställning till smärtsamma nedläggningar. Detta är desto mer anmärkningsvärt som den av regeringen tillsatta teaterkostnadsutredningen skall lämna sitt betänkande redan i april 1991.
Det vore naturligt att turnéverksamheten i landet och samspelet mellan Riksteatern och länsteatrarna fick bedömas i ett sammanhang. Eventuella förändringar i Riksteaterns uppdrag bör därför anstå till dess regeringen givit riksdagen ett genomarbetat beslutsunderlag.
Det är oacceptabelt att nu beröva teaterpubliken ute i landet dess rättmätiga andel av svenskt teaterliv och därmed ytterligare öka obalansen mellan de större städerna och landet i övrigt.
En minskning av turnéverksamheten motsvarande 23 milj.kr. skulle dessutom innebära ett bortfall av drygt 100 arbetstillfällen för de sceniskt verksamma och ytterlgare öka den redan alltför höga arbetslösheten bland dessa.
Vi föreslår att anslaget till Riksteatern räknas upp med 23 milj.kr. i förhållande till regeringens förslag.
9. Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner
I förra årets bugetproposition anfördes att bidragen till de regionala institutionerna skulle räknas upp med sammanlagt 2l3 grundbelopp under de två kommande budgetåren. 65 av dessa grundbidrag föreslås i årets budgetproposition.
Riksdagen beslutade anvisa medel till sammanlagt 52 grundbidrag utöver regeringens förslag. Av de anvisade bidragen var l0 avsedda som ett särskilt stöd för Norrlandsoperans turnéverksamhet. Kulturrådet föreslår nu att sammanlagt l00 nya grundbelopp anvisas för budgetåret l99l/92.
Det är anmärkningsvärt att regeringen i årets budgetproposition inte ens fullföljer det löfte som ställdes ut förra året.
Förfaringssättet är så mycket mer anmärkningsvärt eftersom förväntningarna varit högt ställda efter de två utredningarna ''Kultur i hela landet'' och ''Symfonierna och samhället''.
Med hänvisning till de behov de båda utredningarna påvisat och regeringens i budgetproposition redovisade löfte att anvisa utökade anslag anser vi att det är nödvändigt att anvisa ytterligare l0 grundbidrag till teater- och dansinstitutioner och 35 grundbidrag till musikinstitutioner. Kostnaden för staten kan beräknas till 5,8 milj.kr.
Den klassiska kammarmusikensemblen Musica vitae i Växjö bör av detta tilldelas ett antal grundbidrag.
Verksamheten vid Skådebanan i Stockholms län har upphört. Även detta år föreslår kulturministern att regeringen skall få disponera de de 37 grundbelopp, som Skådebanan tidigare erhållit för teaterfrämjande verksamhet. Vi anser liksom tidigare år att dessa bidrag utnyttjas på bästa sätt om de tillförs de regionala teater-, dans- och musikinstitutionerna genom utökning av antalet grundbelopp. Inte minst mot bakgrund att kulturministern inte fullföljer sina under föregående år utställda löften, borde ett genomförande av vårt förslag innebära en värdefull förstärkning av institutionerna både i Stockholms län och i landet i övrigt.
l0. Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper
I förra årets budgetproposition redovisade kulturministern att anslagen till de fria grupperna skulle räknas upp med 5 milj.kr. i budgetpropositionen för år l99l/92. En stor del av förstärkningen skulle gå till gruppernas barn- och ungdomsteaterverksamhet.
Kulturutskottet ville inte biträda förslag från bl.a. folkpartiet liberalerna att anslagshöjningen skulle genomföras redan året l990/9l.
Kulturutskottets majoritet uttalade emellertid att det var väl motiverat att höja anslaget. Liksom regeringen ansåg majoriteten att höjningen skulle genomföras budgetåret l99l/92.
Regeringen fullföljer inte nu sitt löfte om höjning av bidragen och anvisar endast ett nytt särskilt anslag för att stödja konstnärerna inom området.
Vi vill understryka att de fria teater- och musikgrupperna är en viktig del i kulturlivet. Grupperna arbetar många gånger med personliga uppoffringar och med en jämförelsevis blygsam budget.
I detta sammanhang vill vi särskilt uppmärksamma gruppernas insatser för barnkulturen. De fria teatergrupperna ansvarar för cirka 60% av föreställningarna för barn och ungdom. De turnerar över hela landet och har ett utvecklat samarbete med arrangörerna. De höjda resekostnaderna gör att arrangörerna (kommunerna) köper färre föreställningar, vilket allvarligt drabbar barnpubliken.
Det statliga bidraget får därför allt större betydelse för gruppernas existens. Om den turnerande verksamheten skall kunna fortsätta måste statens ansvar i form av bidrag utgöra basen i gruppernas ekonomi. Genom en förstärkning av det statliga stödet ökar förutsättningarna att bibehålla kontinuiteten i verksamheten i överensstämmelse med de kulturpolitiska målen, och riskerna för avmattning i den konstnärliga utvecklingen motverkas.
Vi föreslår att det av regeringen i tidigare budgetproposition framförda löftet fullföljs och att anslaget till de fria teater- och dansgrupperna för l99l/92 ökas. Totalt bör 5 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit anvisas.
l1. Kulturmiljövård
Vi hänvisar i detta sammanhang till den separata motion om kulturmiljöfrågorna där folkpartiet liberalernas förslag redovisas.
l2. Bidrag till regionala museer
Enligt l990 års budgetproposition skulle länsmuseerna tilldelas ytterligare l75 grundbelopp fr.o.m. l juli l99l. Av dessa har riksdagen tidigarelagt 50. Det hänvisades till att reformen är särskilt angelägen genom påvisade brister i länsmuseernas ekonomi (utredning från länsmuseernas samarbetsråd och kulturrådet l988) och genom ökade satsningar bl.a. barnverksamhet, konst och ekologi.
Under det senaste året har utbildningsministern och statens kulturråd initierat omfattande överläggningar mellan länsmuseerna och deras huvudmän, landsting och kommuner angående l99l års budget. Ökade lokala insatser har framställts som en förutsättning för att vederbörande länsmuseum skulle få del av det ökade statsbidraget. I många fall har dessa diskussioner avsevärt påverkat de av landstinget och kommunerna beslutade budgetramarna för år l99l.
När ökningen av statsbidragen nu uteblir genom att regeringen tar tillbaka tidigare utfästelser, kan detta leda till en förtroendekris mellan länsmuseerna och deras huvudmän, samtidigt som trovärdigheten i den statliga museipolitiken äventyras. Om ingenting görs för att undvika detta kan följden bli en ekonomisk kris för länsmuseerna genom neddragning av landstings- och kommunbidrag från år l992.
För att återställa förtroendet och med hänsyn till den önskade verksamhetsutvecklingen är det angeläget att åtminstone någon del av den utlovade ökningen av antalet grundbelopp kommer till stånd. Vi föreslår därför att riksdagen anvisar bidrag till 50 grundbelopp, 5,1 milj.kr., utöver vad regeringen föreslagit.
l3. Arbetets museum
Stiftelsen Arbetets museum i Norrköping har för innevarande budgetår ett statsbidrag uppgående till 8,2 milj.kr. med uppräkning i årets budget.
Vi har ingen erinran mot de årliga statsbidragen men anser att anslaget kan sänkas med 3,0 milj.kr.
l4. Museernas bevakningskostnader
I förra årets budgetproposition föreslogs en viss utökad medelsanvisning för att täcka uppkomna underskott i de statliga museernas bevakningskostnader. Den föreslagna summan räckte endast till att täcka en del av underskottet. Riksdagen uttalade därför att regeringen -- efter viss utredning -- skulle återkomma till riksdagen med förslag om medel på tilläggsbudget om detta skulle befinnas nödvändigt för att upprätthålla en oförändrad bevakningsnivå (l989/90 KrU2l).
I planeringen för verksamhetsåret l990/9l har berörda museer utgått från att riksdagsbeslutet skulle gälla. Det har därför skapats tvivel om statens förmåga att driva en konsekvent kulturpolitik, när regeringen i tilläggsbudgeten inte återkom med förslag om ytterligare medel, utan endast föreslog sammanslagning av anvisade medel för bevaknings- och utvecklingsändamål, vilket också blev riksdagens beslut.
Situationen har senare försvårats genom att de medel som ställts till förfogande varit otillräckliga. Några museer, särskilt Nordiska museet och statens konstmuseer, har endast fått en del av sina bevakningskostnader täckta och har tvingats till nedskärningar i ordinarie verksamhet.
Med anledning härav föreslår vi att riksdagen bör ge regeringen tillkänna att riksdagsbeslutet från l990 bör ligga fast.
Regeringen bör återkomma med förslag om hur museernas bevakningskostnader skall täckas.
l5. Medel för ökad samverkan mellan museerna
Under de senaste årtiondena har verksamheten vid landets museer blivit alltmer framgångsrik. Samtidigt har det emellertid blivit alltmer tydligt att utvecklingen skulle kunna vara ännu fördelaktigare genom en ökad samverkan mellan museerna. Ett exempel på vad som kan uppnås är de kulturhistoriska museernas landsomfattande samarbete beträffande insamling och dokumentation inom SAMDOK, som etablerades i slutet av 1970-talet, med ett sekretariat vid Nordiska museet.
Behovet av ökad samverkan och ev. centrala huvudmän för gemensamma uppgifter har gång på gång understrukits av Länsmuseernas samarbetsråd. En åtgärd för att tillmötesgå dessa önskemål var inrättandet av ansvarsmuseerna 1987.
Flera av de diskuterade samordningsuppgifterna har nu knutits till Nordiska museet, och effektiv samverkan mellan museerna har äntligen kommit till stånd. Framför allt gäller detta två viktiga funktioner, där det länge stått klart att en gemensam verksamhet är en förutsättning för att museerna skall kunna utvecklas.
INSAM
I februari 1990 bildades INSAM -- Information i samverkan vid svenska museer -- med målet att utveckla en samordning av arbetet inom ADB-området, ge utbildning och service m.m. Nordiska museet har ställt personal till förfogande för inrättande av ett sekretariat, och ytterligare statliga museer deltar aktivt med personalresurser. Emellertid behövs också medel för vissa konsulttjänster, program m.m. INSAM:s ledning, INSAM-rådet, med företrädare för museerna och riksantikvarieämbetet, har därför i en bilaga till Nordiska museets anslagsframställning anhållit om 220 000 kr. för att säkerställa verksamheten.
Fotosekretariatet
Enligt överenskommelse med statens kulturråd har det länge varit meningen att Nordiska museet skall övertaga ansvaret för kulturrådets numera nedlagda bildkonsulentverksamhet, genom att ett fotosekretariat inrättas vid museet. Krav på inrättande av ett sådant sekretariat har framförts upprepade gånger. Som ett föredöme framstår det norska fotosekretariatet.
Genom samverkan mellan kulturrådet och Nordiska museet kunde ett provisoriskt sekretariat inrättas våren 1990. Sekretariatet arbetar med att samordna utvecklingsarbetet vid landets bildsamlande museer och arkiv, och med att klarlägga viktiga, gemensamma metodproblem rörande dataregistrering och elektronisk bildlagring. I verksamheten prioriteras också åtgärder för ökad samverkan mellan museerna och de yrkesverksamma fotograferna samt konserveringstekniskt utvecklings- och rådgivningsarbete. Finansieringen av sekretaritet är säkrad till budgetårsskiftet 1991. För att undvika nedläggning måste medel anslås i ordinarie budget.
Sammanfattningsvis föreslår vi att riksdagen som bidrag till Nordiska museet utöver av regeringen föreslaget belopp beslutar att anslå 500 000 kr. för gemensamma samordningsuppgifter, varav 200 000 kr. för INSAM-rådets verksamhet, och 300 000 kr. för fotosekretariatet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de kulturpolitiska målen bör kompletteras med dels ett krav på konstnärlig kvalitet, dels ett krav på rimliga arbetsvillkor för landets fritt arbetande konstnärer,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lönebidragsanställda inom kultursektorn,1]
2. att riksdagen till centrumbildningarna (G 2) beräknar 1 milj.kr. utöver regeringens förslag,
3. att riksdagen beslutar att projektet ''Konst där vi bor'' permanentas,
4. att riksdagen beslutar att till konstnärsnämnden anvisa 2 240 000 kr. för att inleda försöksverksamhet med husartister,
5. att riksdagen beslutar att utöver vad regeringen föreslagit inrätta sex nya inkomstgarantier för konstnärer fr.o.m. den 1 juli 1991 enligt riksdagens uttalande 1989 och därmed öka anslaget G 6 Inkomstgarantier för konstnärer med 530 000 kr. i förhållande till regeringens förslag,
6. att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen beslutar tillföra konstnärsnämnden 3,4 milj.kr. för inrättande av 30 långtidsstipendier,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om införande av avgift på vidareförsäljning av konst,
8. att riksdagen anvisar 4,4 milj.kr. under ett nytt anslag, Ersättning till komponister och musiker för användning av noter och fonogram på bibliotek,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Handarbetets vänner genom inköp och beställningar bör -- i realt värde -- tillförsäkras minst det stöd som utgick under föregående budgetår,
10. att riksdagen till bidrag till Svenska riksteatern (G
9) för budgetåret 1991/92 anvisar 23 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
11. att riksdagen beräknar medel till 10 grundbidrag till teater- och dansinstitutioner och 35 grundbidrag till musikinstitutioner (G 15) utöver vad regeringen föreslagit,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av de medel som reserverats för Skådebanan i Stockholms län,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundbidrag till Musica Vitae,
14. att riksdagen under anslaget G 16, Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper anvisar 5 milj.kr. utöver regeringens förslag,
15. att riksdagen för Arbetets museum i Norrköping, Bidrag till vissa museer (G 33), för budgetåret 1991/92 beräknar 3 milj.kr. mindre än vad regeringen föreslagit,
16. att riksdagen för budgetåret 1991/92 beräknar medel till 50 grundbelopp till regionala museer (G 34) utöver vad regeringen föreslagit,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförs om museernas bevakningskostnader,
18. att riksdagen under anslaget Centrala museer (G 3l) anvisar Nordiska museet 500 000 kr. utöver regeringens förslag för gemensamma samordningsuppgifter.
Stockholm den 24 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Lars Ernestam (fp)
1 1990/91:A238