Under 1990 har folkmusik- och folkdansrörelsen med kraft manifesterat den i vårt land levande folkkulturens stora potential -- dess kvaliteter konstnärligt och socialt. Med mycket begränsade statsbidrag men med gott stöd från myndigheter och institutioner har amatörerna och de yrkesverksamma utövarna gjort Folkmusik- och dansåret till ett av de mest framgångsrika kampanjåren som genomförts i vårt land.
Vi har under 1990 fått ett rikhaltigt prov på folkmusikens och folkdansens bredd och kvalitet. Ett viktigt inslag i verksamheten har varit uppmärksammandet av internationella kultursamband inom folkkulturen och utvecklingen av kontakterna mellan invandrargrupper och svenska folkkulturföreningar. Man har också kunnat märka ett mera seriöst intresse för denna kulturform från press och massmedia. Organisationskommittén har avsatt en avsevärd del av sina medel till utvärderingar. Dessa färdigställs och publiceras under 1991 och blir ett värdefullt underlag för utvecklingsarbetet även inom andra kulturgenrer.
En av utövarnas viktigaste drivfjädrar för denna kraftansträngning har varit deras strävan efter att genren genom ett framgångsrikt kampanjår äntligen skall kompenseras för en långvarig kulturpolitisk negligering. Nu hyser man stor oro för att den positiva inställningen till folkmusik och folkdans inte skall bestå efter 1990. Man har med förvåning observerat att en omfattande satsning med anledning av FNs kulturårtionde på det mångkulturella samhällets möjligheter och problem inte inbegriper den traditionella folkliga kulturen. Enligt kulturutskottets betänkande 1989/90:KrU17 skulle årets budgetproposition innehålla förslag till åtgärder inom amatörkulturområdet. Vi antar att dessa förslag uteblivit p.g.a. den ekonomiska krissituationen.
Vi instämmer i kulturministerns skrivning i bilagan till budgetpropositionen (sid 247) där han framhåller:
Folkmusik och dansåret 1990 har blivit en stor framgång med verksamhet över hela landet. Staten har genom särskilda bidrag medverkat till finansieringen av året. Det är väsentligt att denna verksamhet som utvecklats så starkt under 1990 kan fortsätta. Jag förutsätter att kulturrådet tar hänsyn till detta vid sin fördelning av medel för utvecklingsverksamhet.
Folkmusik- och dansåret har inte enbart betytt yttre framgångar utan även en inre utveckling och ambitionshöjning inom folkmusik- och folkdansrörelsen. Alla nya idéer hann inte prövas 1990. Det är nu också viktigt att framgångsrika idéer kan spridas och vidareutvecklas. De kulturpolitiskt ansvariga institutionerna och myndigheterna har därför ett stort ansvar att stödja detta fortsatta utvecklingsarbete. Kulturministerns skrivning är därför otillräcklig. I praktiken berövas nu folkmusik- och dansgenren den centrala samordningsresurs som funnits inför och under Folkmusik- och dansåret. Den positiva samarbetsanda som skapats centralt, regionalt och lokalt riskerar att urholkas i avsaknad av den motor som samordningskansliet utgjort.
Riksföreningen för Folkmusik och Dans, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Svenska Ungdomsringen för Bygdekultur och Gammaldansarnas Riksförbund har presenterat amatörkulturella krav tillsammans med andra önskemål från studieförbund och institutioner som ingår i organisationskommittén. Organisationerna argumenterar för en femårig extra satsning på folkmusik- och folkdansgenren och presenterar en utvecklingsplan med förslag till åtgärder för en kostnad på 6 250 000 kr.
Dessa medel skall användas tillförstärkning av den centrala strukturen,stimulans av förnyelse och experiment,utvidgning av arrangörsverksamheter, pedagogisk utveckling särskilt bland barn och ungdom, stöd till amatörforskning och dokumentation,förbättrad användning av film-radio-video för dokumentation och pedagogik,utveckling av debatt och information bl.a. via ny tidskrift,förbättring av tillgången på lämpliga lokaler för verksamheten.
En tillfällig insats av utvecklingsmedel kan enligt organisationerna fördelas mest effektivt via ett nytt samarbetsorgan med starkt begränsade uppgifter.
Vi finner att organisationernas förslag är väl motiverade både genom den praktiska verksamhet som vi kunnat iaktta under 1990 och genom de argument som presenterats. Det kan vara förödande för motivationen inom folkmusik- och folkdansrörelsen om dess medlemmar inte efter insatserna 1990 kan få ett mer relevant stöd till vidareutveckling av denna viktiga del av vårt kulturarv. Ett sådant stöd kan lämpligen fördelas via det samarbetsorgan som håller på att bildas av organisationer som ingått i organisationskommittén för Folkmusik- och dansåret 1990. Denna extra satsning bör omfatta fem år med start budgetåret 1991/92. Under denna tid bör upphovsrättslagstiftningen på musikområdet ses över så att lagstiftningen i en framtid skall inkludera folkmusiken och därigenom minska genrens beroende av statligt stöd.
En sådan särskild insats skall dock inte ses som ett alternativ utan som komplement till stödet via de ordinarie kulturstödskanalerna. Det är viktigt att existerande instanser får ökad kompetens om folkmusik och folkdans. Kunskap om genrerna bör föras in i Konstnärsnämnden, Svenska rikskonserter, STIM, Statens kulturråd m.fl. organ i samband med utnämningar av nya ledamöter till styrelser och referensgrupper inom dessa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet m.m. för budgetåret 1991/92 anslår 6 milj. kr. utöver regeringens förslag till utvecklingsverksamhet inom folkmusik- och dansområdet,
2. att riksdagen beslutar att ovannämnda medel får fördelas av det samarbetsorgan som håller på att bildas av riksorganisationerna inom folkmusik- och folkdansområdet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en satsning på folkmusik- och folkdansområdet bör fortsätta under fem år,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphovsrättslagtiftningen på musikområdet,1]
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att existerande instanser får ökad kompetens vad gäller folkmusik och folkdans.
Stockholm den 20 januari 1991 Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v)
1 1990/91:L804