Radio Norrbotten skall täcka ett område med en yta som omfattar en fjärdedel av Sverige. Dessutom har lokalradion trespråkighet inom sitt sändningsområde.
Lokalradion är en av många aktörer på mediamarknaden. Av gjorda undersökningar framgår att Radio Norrbotten har hög lyssnarfrekvens.
Konkurrensen om kunder/lyssnare hårdnar och blir än mer skarp i en nära framtid.
Konsekvenserna av det skärpta konkurrensläget märks mycket påtagligt i bl.a. Sportavtalet och i en fördubbling av STIM-kostnader under 1991.
Radio Norrbotten har gjort en kostnadsanpassning till tilldelade medel, men detta innebär att man tvingats att skära bort en del av sin verksamhet. Större tätorter i länet står utan bevakning på plats och det finns inte ekonomiskt utrymme att skicka ut reportrar från stationen i Luleå. Detta innebär stor risk för att stora delar av Norrbottens glesbygd får radikalt försämrad bevakning. Detta är inte rätt mot dessa medborgare.
För att öka möjligheterna för Radio Norrbotten att svara upp mot krav på bra lokal bevakning måste olika vägar till finansiering och nyttjande av resurser prövas. En väg kan vara att Sveriges Radiokoncernens olika bolag samnyttjar sina fasta resurser.
Regeringen tillsatte i december 1990 en parlamentarisk grupp med uppgift att delta i beredning av frågor inom radio och TV-området. Frågan om möjlighet att samordna resurser enligt beskrivning ovan måste här prövas.
Människorna i alla delar av landet och i regionerna måste ha lika rätt till en lokalradio som speglar deras liv och vardag. Det kan infrias genom en satsning på lokalradion. Detta måste prägla arbetet med inriktningen av den framtida TV- och radiopolitiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande möjligheten att stärka lokalradion genom samordning av resurserna.
Stockholm den 24 januari 1991 Leif Marklund (s) Monica Öhman (s) Sten-Ove Sundström (s) Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s)