Äldre hästanspända fordon har blivit en begärlig handelsvara. Priserna har snabbt stigit mycket kraftigt och ett mycket stort antal av dessa fordon köps upp av utländska uppköpare och samlare. Det innebär att en betydande utförsel sker av fordon som har ett stort kulturhistoriskt värde.
Situationen har uppmärksammats av Vagnhistoriska sällskapet, som med stark oro ser på denna utveckling. En uppenbar risk föreligger att landet länsas på dessa föremål som utgör en värdefull del av vår kulturhistoria. Enligt uppgifter lär 2 000--2 500 fordon ha exporterats de senaste åren.
I lagen om kulturminnen, femte kapitlet, finns bestämmelser som bl.a. innebär förbud mot utförsel av vissa äldre kulturföremål. Äldre hästanspända fordon omfattas emellertid inte av lagen. Endast vissa detaljer i olika selningsutrustningar är belagda med utförselförbud.
Lagtexten är med avsikt begränsad och anpassad till den situation som rådde vid dess tillkomst. Regeringen utgick därför från att tillståndsmyndigheten uppmärksamt skulle följa utvecklingen och vid behov föreslå förändringar.
Vi anser att de senaste årens omfattande utförsel av äldre hästanspända fordon innebär en sådan utveckling att en komplettering av lagen är angelägen och motiverad. En komplettering bör enligt vår åsikt omfatta hästanspända fordon tillverkade före år 1930.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av lagen om kulturminnen vad gäller utförsel av äldre kulturföremål, bl.a. hästanspända fordon.
Stockholm den 23 januari 1991 Kjell Nordström (s) Jan Fransson (s) Sven-Gösta Signell (s) Birgitta Johansson (s)