I regeringens budgetproposition föreslås för kulturmiljövården en blygsam förstärkning om 4,5 miljoner kr till vård av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Byggnadsvårdsbidraget, som då det tillkom 1982/83 var på 15,5 miljoner, har ökats till 44,7 miljoner kr. Anslagets värde i fast pris har däremot minskat till knappt 10 miljoner kr på grund av den dramatiska ökningen av byggkostnaderna. Byggkostnaderna kommer från 1 januari att ytterligare öka genom moms för projektering (från 3,95 till 23,46 %) och för byggarbeten (från 12,87 till 23,46 %).
Vid behandlingen av byggnadsvårdsanslaget i kulturutskottet våren 1989 framhölls att den nivå som då uppnåddes ''bör ligga till grund för prövningen av anslagspostens storlek. En fortsatt uppräkning av bidraget måste ske med utgångspunkt i att en urholkning av posten inte ånyo får ske.'' Byggkostnadsindex från detta beslut om utökat anslag har enligt SCB:s byggprisindex ökat med 20,12 %. Till detta kommer byggkostnaderna p g a ny moms.
Hitintills har ungefär 90 % av bidragsanslaget kunnat gå till vård av bebyggelse av byggnadsminnesklass, ca 10 % till övrig bebyggelse. Detta stämmer inte med regeringens mål för kulturmiljövården som poängterar vikten av att vid sidan av det exklusiva och specifikt intressanta även bidra till att behålla en rik vardagsmiljö. Ett mål för kulturminnesvården är att stärka den lokala identiteten. Det gäller att bevara särpräglade traditioner i byggandet och synliga påminnelser om ortens historia, dess näringar och kulturella arv.
Med de medel som för närvarande står till buds finns endast möjlighet att vårda det nationellt mest värdefulla (byggnadsminnena). Det regionalt och lokalt särpräglade, som måste anses minst lika viktigt för en regions identitet, får för närvarande 10 % av anslaget att fördelas på hela riket. Som exempel kan nämnas att äskanden om byggnadsvårdsbidrag enbart för Gotland under innevarande budgetår är ca 7 miljoner kr (ca 40 byggnader projekterade ansökningar).
Mot bakgrund av målen för byggnadsvårdsreformen 1981, urholkningen av byggnadsvårdsanslaget och det stora behovet av bidrag från hela landet samt föreliggande propositions målsättning för kulturmiljövården bör således bidraget till byggnadsvård höjas med 12 miljoner kr. Därmed skulle byggnadsvårdsanslaget kunna bibehållas på nuvarande nivå i fast pris. Regionala byggnadstraditioner och hantverkskunskaper kan bättre bevaras och såväl den lokala identiteten som regionens kunskap om sin historia, näringsliv och kulturella arv kan utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till G
28 Kulturmiljövård anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 12
000
000 kr. förhöjt anslag om 94
776
000 kr. varvid förhöjningen tillförs delanslag 1. Vård av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Stockholm den 23 januari 1991 Gunhild Bolander (c)