Arkivverksamheten idag visar stor bredd och tyngd. Det handlar om kulturfrågor men också frågor om rättssäkerhetens grunder offentlighet och sekretess, administrativ rationalisering, forskningens grunder och mycket annat. Det gäller både nytt och gammalt -- bevarande och tillgängliggörande av den rykande färska informationen, som i sådan mängd och i så olika former väller genom det moderna samhället.
Det är mycket angeläget att vi får en särskild arkivlag. En sådan behövs för att lyfta fram arkivfrågorna från det skymningsland där de ofta befinner sig, särskilt hos landsting och kommuner.
I budgetpropositionen (1989/90:100 bil 10) gick som en röd tråd att man skulle satsa på de regionala kulturinstitutionerna för att genom dessa sprida kultur i hela landet. Om detta övergripande mål sades ingenting i arkivpropositionen trots att det bl.a. genom landsarkiven finns en omfattande regional organisation.
Landsarkiven är visserligen ''riksarkivet underställda'', men lever som bekant ett aktivt eget liv i den region där landsarkivet finns och där det spelar stor roll i det regionala kulturlivet. Så positivt upplever vi avnämare landsarkiven. För många av oss är landsarkiven mycket viktiga regionala kulturinstitutioner med en självständig regionalt förankrad profil. Vi är intresserade av att få veta vad regeringen konkret vill göra för att stödja just dessa institutioner. Det var inte mycket man i det avseendet kunde finna i arkivpropositionen. Det mesta verkar gömmas in under riksarkivets mantel och blir inte synbart där för den oinvigde.
En viktig markering gjordes förra året -- enligt vår mening. Det framhölls att arkivväsendets insatser för att aktivt tillhandahålla arkivmaterialet för forskningen måste öka. Det var medel till tekniska lösningar man föreslog: resurser till en stor nationell arkivdatabas, utgivning av arkivguider, ökad mikrofilmning.
Allt detta är gott och väl. Vi anser dock att de avgörande insatserna när det gäller att närma arkiven till folket inte görs enbart av apparater och bildskärmar utan i högsta grad av människor, av dem som betjänar forskarna i forskarsalarna, håller kurser och föredrag, skriver artiklar, håller kontakter med högskolor och universitet. Den viktigaste frågan är därför, enligt vår uppfattning, bemanningen vid arkiven och vi tänker då framför allt på landsarkiven.
Vi har vid tidigare riksmöten motionerat om inrättandet av arkivlektorer vid arkiven. Tanken med dessa tjänster är att de skall utgöra en förstärkning när det gäller arkivens levandegörande av sina skatter. Hittills har inte dessa riksdagsmotioner lett till något synligt resultat, men vi kvarstår i detta avseende vid våra tidigare yrkanden. Jag anser att landsarkiven rent allmänt har alldeles för knappa personalresurser, som krävs för att klara av de många och komplicerade uppgifter, som regering och riksdag lägger på dem.
Vikten av att arkivlektorer inrättas vid landsarkiven bör ges regeringen till känna.
Vi tar som exempel landsarkiven i Östersund och i Visby, våra hemlän. De är speciella på det viset att de omfattar enbart ett län, medan flertalet landsarkiv är större. Funktionerna är emellertid desamma som vid de större institutionerna.
Arbetet vid landsarkivet i Östersund innefattar vård av en depå på 4 hyllkilometer och ett bibliotek på 600 hyllmeter, tillsyn av ett par hundra myndigheter med 10 hyllkilometer handlingar, daglig bemanning av forskarsalen, ansvar för en byggnad på 1800 m2 med larm och mycken teknisk utrustning, driften av länets enda kvalicerade verkstad för papperskonservering, handbokbindning m.m. För dessa och en lång rad andra uppgifter i och utanför länet finns på stat 4 1/2 tjänst. Lönebidragsanställda är 6 st, varav de flesta arbetar på halvtid. Detta går naturligtvis inte ihop!
Vid landsarkivet i Visby vårdar man en depå på 5 800 hyllmeter och har tillsyn av 45 myndigheter, vårdar landets största statliga bildarkiv (400.000--500.000 bilder!), folkrörelsearkivet, är det enda landsarkivet som är internationell forskningsinstitution m.m. För alla dessa uppgifter inom och utom länet och landet finns på stat 6 tjänster. Lönebidragsanställda är 18 st. Detta går naturligtvis inte ihop!
Liknande förhållanden är det vid de flesta andra landsarkiv. Det är bakgrunden till att landsarkiven har den överlägset största andelen lönebidragsanställda inom svensk offentlig förvaltning. Man har helt enkelt varit tvungen att lita till arbetsmarknadsverket för att få resurser att driva verksamheten.
De insatser som de lönebidragsanställda har gjort vid våra arkiv är stora, ibland rent av heroiska, när det gällt att t.ex. ordna och förteckna myndigheters arkiv. Det är dock en orimlig situation att en stor del av lagfäst verksamhet måste drivas med medel från arbetsmarknadsverket och inte från det departement, som närmast berörs.
Arkivens personalsituation, särskilt landsarkivens, måste snarast göras till föremål för en översyn, som visar vad som faktiskt behövs för att de skall kunna leva upp till de många och stora krav som ställs på dem. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att inrätta tjänster som arkivlektorer vid landsarkiven,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av arkivens, särskilt landsarkivens, personalsituation.
Stockholm den 23 januari 1991 Stina Eliasson (c) Gunhild Bolander (c)