Västernorrlands län har genom riksdagsbeslutet våren l990 om grundläggande regler för statliga och kommunala myndigheters arkiv omnämnts som ingående i intensivdataområdet. Beslutet kommer att medföra ett betydligt större bevarande av arkivhandlingar på den statliga och kommunala sidan än vad som är fallet utanför intensivdataområdet.
Länsstyrelsen i Västernorrlands län, landstinget, högskolan i Sundsvall/Härnösand och Härnösands kommun har i skrivelse 1990-03-16 till arkivdepåkommittén, ''Sambruk i nätverk/arkivverksamheten i Härnösand och Västernorrlands län'', föreslagit ett långtgående samarbete inom länet för att främja arkivfrågorna och verka för en samordnad lösning av depåfrågan.
Som en följd av framställningen till arkivdepåkommittén har ett förslag till utbyggnad av landsarkivet i Härnösand utarbetats. Förslaget synes uppfylla de krav som ställs för att fram till år 2010 klara såväl förvaring av leveransmoget arkivmaterial i arkivdistriktet (Gävleborgs, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län) som de bestånd av bl.a. sjukjournaler och socialakter som skall långtidsförvaras till följd av intensivdatabeslutet.
Utbyggnaden som omfattar 4 000 kvm arkivmagasin beräknas kosta drygt 56 milj. kr. exkl. moms. Med hänsyn till det allt mer ansträngda arbetsmarknadsläget, som vi återkommer till nedan, med en befarad dramatisk ökning av arbetslösheten hösten l99l bör arbetsmarknadsmedel eller andra statliga medel snarast anvisas för denna utbyggnad. Detta skulle för övrigt endast utgöra en tidigareläggning av en på sikt ofrånkomlig statlig investering.
Härnösand är en av de hårdast drabbade orterna i landet under 80-talet. Denna residensstad har under det gångna decenniet förlorat cirka 500 arbetstillfällen inom offentlig förvaltning. Kommunens största industri, Hagraf, med 250 anställda har nyligen lagts ned. Regionalpolitiska och sysselsättningspolitiska skäl talar för att samhälleliga verksamheter bör förläggas dit och att där befintliga verksamheter bör få tillfälle att utvidgas.
Riksdagen bör enligt vår mening mot bakgrund av såväl vikten av att landsarkivet i Härnösand ges utvecklingsmöjligheter som nödvändigheten av att sysselsättningsmässigt stärka denna kommun uttala sig för den nämnda utbyggnaden av landsarkivet i Härnösand.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av landsarkivet i Härnösand.
Stockholm den 24 januari 199l Martin Olsson (c) Görel Thurdin (c)