Svensk arkivinformation i Ramsele (SVAR) i Sollefteå kommun har synnerligen stor betydelse både för sysselsättningen i denna del av Norrlands avfolkningshotade inland och ur kultur-, forsknings-, släktforsknings-, undervisnings- och folkbildningssynpunkt för hela vårt land.
Eftersom verksamheten alltjämt till stor del baseras på arbetsmarknadspolitiska medel och därmed viss osäkerhet råder om framtiden vill vi -- liksom centerns representanter gjort under en följd av år -- ta upp frågan om SVAR:s verksamhet. I denna motion föreslår vi åtgärder för att möjliggöra en vidareutveckling av verksamheten och ge SVAR en tryggare existens.
Efter några års försöksverksamhet permanentades verksamheten 1984 genom sammanläggning av svensk arkivinformation och registreringsbasen på samma ort. Antalet sysselsatta vid de två arbetsplatserna var vid sammanläggningen nära 50 personer men har sedan minskat.
Många förhoppningar knöts till beslutet om permanentning av verksamheten. Sollefteå kommun och länsstyrelsen har också tagit sina delar av kostnadsansvaret, dels genom direkta anslag, dels genom subventioner av lokalhyran. Tyvärr måste vi konstatera att regeringen hittills inte tagit tillräckligt ansvar för utveckling av SVAR, trots att SVAR:s situation och betydelse aktualiserats nästan årligen i riksdagen och att länsstyrelsen i Västernorrlands län både vid uppvaktningar och i remissyttranden framhållit vikten av att stärka verksamheten.
Våra motioner med krav på riksdagsuttalande om åtgärder för att utveckla verksamheten vid SVAR har årligen avslagits av majoriteten men med viss förstående skrivning om att en positiv utveckling är ''angelägen''. Denna till intet förpliktande skrivning har inte påverkat regeringens förslag i budgetpropositionerna. Årets budgetproposition är tyvärr inget undantag.
I anslagsframställningen för kommande budgetår yrkade riksarkivet, som SVAR lyder under, att två nya tjänster skulle få inrättas vid SVAR. I kulturministerns överväganden i budgetpropositionen (bilaga 10, sid 283) anges inget om SVAR, och därmed tillgodoses inte riksarkivets yrkande om denna förstärkning av SVAR. Vi anser att riksarkivets förslag om två nya tjänster vid SVAR är mycket välmotiverat och bör tillgodoses genom ett riksdagsbeslut.
Vi vill erinra om att verksamheten alltjämt till en stor del baseras på arbetsmarknadspolitiska medel. Den problembild som beroendet av arbetsmarknadsmedel innebär i fråga om att upprätthålla kontinuitet i arbetsstyrkan, såväl avseende volym som att behålla samma personal, kommer således att kvarstå. Det delvis ensidiga beroendet av arbetsmarknadsmedel skulle kunna reduceras genom en permanent höjning av anslaget i statsbudgeten.
Under årens lopp har olika utvecklingsmöjligheter föreslagits för SVAR. Vi upprepar inte dessa här. Aktuellt nu är att göra viss tillbyggnad för att kunna samla verksamheten och därmed få en viss effektivisering. Dessutom behövs ytterligare utrymmen om SVAR enligt planerna skall utgöra centraldepå för allt mikrofilmat arkivmaterial. Det finns även möjlighet att SVAR kan bli centraldepå för distribution av kopior av tidningsartiklar. En nybyggnad för SVAR skulle medföra att de industrilokaler, som nu utnyttjas av SVAR frigörs, vilket vore en fördel eftersom det råder brist på industrilokaler i Ramsele.
Som nämnts har vi upprepade gånger yrkat på ett riksdagsuttalande om ökade satsningar på SVAR och fått avslag på våra motioner. Vid senaste riksdagsbehandlingen (1989/90:KrU29) reserverade sig (res. 9) centerns och folkpartiets ledamöter och framhöll inte endast att en positiv utveckling var angelägen utan också att SVAR bör ''få utökade resurser för såväl nödvändiga investeringar som för driftskostnader''.
Vi delar denna uppfattning och vill betona vikten av att SVAR:s utvecklingsmöjligheter tas till vara. Det är även viktigt att SVAR får fler fasta tjänster så att dess beroende av beredskapsmedel begränsas. Utöver kulturhistoriska m.fl. skäl för utbyggnad av SVAR talar synnerligen starka regionalpolitiska skäl för satsningar på denna utvecklingsbara verksamhet i en typisk avfolkningsbygd.
Eftersom regeringen i årets budgetproposition inte redovisar några synpunkter eller planer för utveckling av SVAR bör riksdagen, enligt vår mening, dels besluta att inrätta de två av riksarkivet föreslagna tjänsterna, dels göra ett uttalande om åtgärder för att utveckla verksamheten vid SVAR.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att inrätta två nya tjänster vid svensk arkivinformation i Ramsele (SVAR),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av åtgärder för en positiv utveckling av verksamheten vid svensk arkivinformation i Ramsele (SVAR).
Stockholm den 23 januari 1991 Martin Olsson (c) Stina Eliasson (c) Görel Thurdin (c)