På uppdrag av kulturministern har Henrik Sjögren år 1989 framlagt sin utredning Symfonierna och samhället, som avser en översyn rörande de samhällsstödda symfoniorkestrarnas situation. Enligt utredningen skulle Gävleborgs Symfoniorkester komma att bestå av 52 musiker i ett första utvecklingssteg. Enligt den Sjögrenska utredningen har slutmålet angivits till 60 musiker, en numerär som även hade angivits som minsta storlek på en symfoniorkester enligt en tidigare norsk statlig utredning från år 1979.
Inom ramen för 300-miljonersprogrammet inom kulturområdet fördelades under budgetåret 1990/91 ett stort antal grundbelopp till de regionala musikinstitutionerna, varvid Gävleborgs Symfoniorkester erhöll 4 för anställning av ytterligare musiker, vartill kom 3 grundbelopp som kompensation för uteblivet regionalt tilläggsbidrag. I budgetpropositionen 1989/90:100 föreslogs att som en andra etapp ytterligare 50 grundbelopp skulle tilldelas musikinstitutionerna. Av dessa beslutade Statens Kulturråd i juni 1990, att preliminärt fördela 39, varav 10 grundbelopp avsåg Gävleborgs Symfoniorkester.
Beslutet om fördelning av ytterligare grundbelopp har förutsatt kostnadstäckning genom respektive huvudman. För Gävleborgs Symfoniorkester har detta skett genom att i Gävle kommuns budget reserverats särskilda medel i 1991 års budget. Landstinget som huvudman har genom en överenskommelse med länsstyrelsen fått en garanti om ett treårigt projektstöd för att den nödvändiga utvecklingen skall kunna genomföras.
Trots den av kulturrådet upprättade planen för orkesterns utveckling, som förberetts genom provspelningar och andra rekryteringsåtgärder, innebär den nu avlämnade budgetpropositionen att inga nya grundbelopp upptas för de regionala musikinstitutionernas räkning.
Med den framförhållning som råder för en symfoniorkester när det gäller engagemang av solister och dirigenter samt därav följande programplanering liksom gällande regler för rekrytering av spelårsanställda musiker kommer den nu föreslagna begränsningen att skapa stora problem. Kommande spelårsplanering har hittills baserats på ett omväxlande programinnehåll, som ur publiksynpunkt är önskvärt. Med nuvarande numerär är orkestern alltför begränsad till den wienerklassiska repertoaren. Utökningen skulle medge, att repertoaren i större utsträckning skulle kunna varieras och därvid bättre anpassas till publikens önskemål.
Med det besked som nu lämnats av kulturministern kommer det att uppstå många olyckliga konsekvenser för både musiker och publik. Bland musikerna har redan en misstämning spritt sig och fem av de yngre musikerna har antytt sin önskan att söka sig till andra orkestrar eller livnära sig på frilansarbete i storstadsregionerna.
I 50 år har diskussioner om ett konserthus förts i Gävle. Under senaste året har planerna på ett Musikens Hus tagit allt fastare former och finns nu med i planerna för ett stort saneringsprojekt intill inre hamnen i Gävle. Det skulle vara mycket olyckligt om symfoniorkesterns uppbyggnad stoppades just som konserthusfrågan ser ut att lösa sig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen genom omdispositioner inom berörda anslag beslutar tillföra Gävleborgs symfoniorkester de grundbelopp som behövs för att planerad utbyggnad skall kunna genomföras.
Stockholm den 24 januari 1991 Rolf Dahlberg (m)