I rapporten Statens anslag till Operan l982/83:4 framförde riksdagens revisorer vissa anmärkningar avseende formella brister i Operans ekonomiska förvaltning samt synpunkter på materiella förhållanden rörande främst teaterns anslagsframställning, anslagsreservationer och skattskyldighet.
Bl.a. påpekades att de befintliga reserver som uppkommit inom teatern ''stämmer illa överens med det intryck av en ekonomiskt pressad situation som Operan gett till känna bl.a. i sina anslagsframställningar''.
I sitt yttrande l983-08-20 över rapporten underströk styrelsen för Kungliga Teatern Aktiebolag ''att den kritiserade ordningen inte lett till några materiellt negativa konsekvenser vare sig för bolaget, för dess borgenärer eller för staten som aktieägare''.
Beträffande motiven för den kritiserade fonderingen av anslagsmedel anfördes följande: ''Ojämnhet och fördröjningar i utgiftsflödet beträffande olika betydelsefulla kostnadsposter (t.ex. hyror), löneutvecklingen och varningar för reellt sjunkande anslag har gett starka motiv för en ansvarskännande ekonomiledning att försäkra sig om betydande finansiella marginaler.''
Denna redovisning av motiven för fonderingen är mycket intressant och avslöjande, ty här erkänner operaledningen att fonderingen vidtagits med hänsyn till bl.a. löneutvecklingen. Operans solistklubb har nämligen alltsedan den felaktigt gjorda fonderingen blev känd hävdat att den delvis skett på bekostnad av möjlig löneökning för de anställda. Detta bestreds emellertid av operaledningen när frågan togs upp inför arbetsdomstolen.
Den omstridda frågan gällde då huruvida vissa lokala löneuppgörelser, som träffats mellan Kungliga Teatern AB och Svenska Teaterförbundets avdelning l under åren l980-- 83, skulle förklaras vara till viss del ogiltiga enligt 30, 33 eller 36 § avtalslagen på grund av att teatern vid de lokala löneförhandlingarna inte informerat avdelningen om att teatern hade vissa ekonomiska reserver samt utmålat teaterns ekonomi som svagare än den var.
Teatern hävdade att riksavtalet för de statsunderstödda teatrarna vilade liksom andra arbetsgivarorganisationers kollektivavtal på en princip om solidarisk lönepolitik som innebar att den enskilde arbetsgivarens ekonomi är ovidkommande. Samtidigt erkändes att det var riktigt att sångsolisterna genom riksavtalen och de lokala löneuppgörelserna fått vidkännas en viss eftersläpning i förhållande till andra anställda vid teatern. Detta har berott på en låglönesatsning, och även teatern kan beklaga att landets främsta sångsolister med viss rätt kan sägas ha blivit drabbade därav.
I arbetsdomstolens dom (nr l34/86, mål nr A 2l0/85) konstaterades:
I den fria löneförhandlingens natur ligger vidare att det i princip inte finns något samband mellan en förhandlingsparts ekonomiska ställning och de förhandlingsståndpunkter som parten själv eller hans motpart kan inta och genomdriva. Av detta följer att det inte går att göra några i ett rättsligt sammanhang hållbara antaganden om förhandlingsutfallet, dvs en uppgörelses innehåll, beroende på en förhandlingsparts ekonomiska förhållanden eller motpartens större eller mindre kännedom om dessa. Vidare måste därav följa, att det inte kan bedömas som ett svikligt förfarande, om part i en fri löneförhandling skulle lämna oriktiga eller ofullständiga uppgifter om sin ekonomiska ställning (sid l7).
Det är naturligtvis riktigt att det i princip inte behöver finnas något samband mellan en förhandlingsparts ekonomiska ställning och förhandlingsståndpunkter men i praktiken är det uppenbart att det föreligger ett sådant samband. Teaterns villighet att betala högre löner borde därför varit större om man inte fonderat en del av disponibla medel.
Även om detta är en svår fråga att besvara, borde ett allvarligt försök göras, även om teatern i första hand bestred avdelningens yrkande på den grunden att avdelningens rätt till talan beträffande de ifrågavarande lokala löneuppgörelsernas giltighet gått förlorad på grund av preskriptionen enligt § 22 i l984--l985 års riksavtal. Arbetsdomstolen fann dock icke skäl att gå in på en prövning av denna fråga.
Slutsats
Att särskilt sångsolisterna vid Operan känner ett starkt missnöje med operaledningens agerande förvånar inte. De kan peka på att samtidigt som operaledningen på helt självsvåldiga grunder låtit fondera medel som tillsammans med upplupna räntor kom att uppgå till l09 miljoner kronor höjdes lönerna för solisterna vid Riksteatern medan de låg oförändrat kvar för sångsolisterna vid Operan.
Trots riksdagens revisorers mycket förtjänstfulla granskning av och kritik mot Operans ekonomiska redovisning och trots Arbetsdomstolens domslut kan jag inte finna att föreliggande problem blivit helt tillfredsställande utrett. Jag anser därför att riksdagen hos regeringen bör begära en särskild utredning av ovan nämnda problem, utförd av en helt opartisk utredare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en särskild utredning om de ekonomiska konsekvenserna för de anställda vid Operan till följd av den tidigare förekommande och helt oriktiga fonderingen av anslagna medel.
Stockholm den 24 januari l99l Hugo Hegeland (m)