Riksdagen uttalade år 1989 att antalet inkomstgarantier under innevarande mandatperiod skall öka med 20. 14 har inrättats. De återstående 6 skall tillkomma budgetåret 1991/92. Då uppgår antalet till 151.
Konstnärsutredningen föreslog att ytterligare 150 inkomstgarantier skall inrättas till en kostnad av 15 milj.kr. Förslaget tillstyrks av bl.a. statens kulturråd. KLYS, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, avstyrker och vill att frågan om hur summan skall användas tas upp i förhandlingar mellan KLYS och ''departementet''. Konstnärsnämnden anser att den 1989 beslutade ökningen av garantirum till 151 bör fullföljas, men ifrågasätter om det är motiverat att därutöver satsa 15 milj.kr. på att bygga ut systemet.
Nämnden föreslår att det i stället inrättas 150 långtidsstipendier med en storlek motsvarande tre basbelopp som utgår under tio år. Sådana bidrag är skattepliktiga och pensionsgrundande. Beloppet bör inte minskas på grund av andra inkomster. Om en stipendiat slutar sitt konstnärliga arbete eller får tillsvidareanställning med mer än halvtid bör dock stipendiet upphöra. Kostnaden för varje stipendium blir enligt 1991 års siffror ca 110 000 kr (3 x 32 200 kr. + 13% ATP-avgift). Nämnden skriver:
Stipendierna ifråga bör ges såväl till unga, lovande konstnärer som till etablerade konstnärer vilka trots god konstnärlig kvalitet har svårt att leva på sin konst. Syftet bör vara att ge innehavarna möjlighet att koncentrera sig på och utveckla sin konstnärliga verksamhet, i hopp om att de efter stipendieperioden kan leva på sin konst.
En konstnär bör enligt förslaget inte kunna få långtidsstipendium mer än tio år i följd. De som efter periodens slut står för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet men ändå inte kan försörja sig på sin konst bör i första hand komma ifråga för inkomstgaranti.
Vänsterpartiet anser att konstnärsnämndens förslag är konstruktivt och väl genomtänkt. KLYS tillstyrker visserligen inte förslaget i sitt remissvar, men konstaterar att det har fördelar jämfört med inkomstgarantierna: ''Man skapar en långtidstrygghet, man slipper avräkningskrånglet, man får en relativt rimlig cirkulationsperiod om 10 år.''
För att systemet skall fungera väl bör det byggas ut successivt under en längre period. Vänsterpartiet föreslår att konstnärsnämnden för budgetåret 1991/92 tillförs 1 700 000 kr. för att inrätta och fördela 15 tioåriga stipendier, vart och ett om tre basbelopp. I den föreslagna summan ingår medel för ATP-avgifter.
I fortsättningen bör medel årligen anvisas för femton nya långtidsstipendier om tre basbelopp, tills det ovan föreslagna antalet om 150 har uppnåtts.
Utställningsersättning
Konstnärsutredningen tog upp frågan om utställningsersättning, dvs ersättning till konstnärer när verk som fortfarande är i deras ägo visas på utställningar (icke att förväxla med visningsersättning som avser verk i offentlig ägo som visas för allmänheten). Konstfrämjandet, Sveriges konstföreningars riksförbund (SKR) och Konstnärernas riksorganisation (KRO) hade begärt att en central föreningsfond för utställningsersättning skall inrättas.
Utredningen konstaterade att utställningsersättning är en rent upphovsrättslig ersättning och därför något som skall regleras mellan konstnären och utställningsarrangören. Staten har slutit ett avtal med bildkonstnärernas organisationer om ersättning vid utställningar, anordnade av statliga organ. Utredningen ansåg att kommuner och andra arrangörer själva skall betala ersättning: ''Det kan inte vara rimligt att staten skall stå för andra utställares kostnader.''
Utredningen föreslog emellertid också en höjning av de bidrag till främjandeorganisationer som fördelas av statens kulturråd, t.ex. Konstfrämjandet och SKR, bl.a. för att ge dem större resurser för att betala utställningsersättning.
Vänsterpartiet ansluter sig till förslaget. Anslagsposten Organisationer inom bild- och formkonstområdet m.m. som fördelas av statens kulturråd bör räknas upp med 2 800 000 kr. avseende här diskuterade ändamål.
Kollektivverkstäder och konstnärskooperativ
Kollektivverkstäder och kooperativ av olika slag spelar stor roll i den konstnärliga verksamheten. Där får enskilda konstnärer tillgång till lokaler och utrustning för sådana arbeten som de inte kan utföra i sina egna ateljéer. För konsthantverkarna spelar kooperativen också en viktig roll i marknadsföringen.
Kollektivverkstäder och konstnärskooperativ fick budgetåret 1989/90 genom konstnärsnämnden sammanlagt 1 400 000 kr. i utrustningsbidrag. Konsthantverkskooperativen fick samma år 483 000 kr. genom statens kulturråd. Konstnärsutredningen föreslog en höjning av bidragen till konsthantverkskooperativen med 1 200 000 kr.
Av förordningen om statsbidrag till konsthantverkskooperativ (SFS 1982:502) framgår att dessa har en struktur som i hög grad påminner om kollektivverkstädernas och konstnärskooperativens.
Vänsterpartiet tillstyrker höjningen av anslaget till konsthantverkskooperativ med 1 200 000 kr. men föreslår att det i fortsättningen får fördelas av konstnärsnämnden. Anslaget G 2 Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet kan därigenom minskas med 483 000 kr. avseende bidrag till konsthantverkskooperativ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Inkomstgarantier för konstnärer för budgetåret 1991/92 anslår 500 000 kr. utöver regeringens förslag så att antalet inkomstgarantier för 1991/92 blir 151,
2. att riksdagen till Bidrag för konstnärer för inrättandet av 15 långtidsstipendier för budgetåret 1991/92 anslår 1 700 000 kr. utöver regeringens förslag att fördelas av konstnärsnämnden i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att antalet långtidsstipendier successivt skall byggas ut till att omfatta 150,
4. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet anslagsposten Organisationer inom bild- och formkonstområdet för budgetåret 1991/92 anslår 2 800 000 kr. utöver regeringens förslag för stöd till vissa främjandeorganisationer,
5. att riksdagen till Bidrag för konstnärer för stöd till konsthantverkskooperativ för budgetåret 1991/92 anslår 1 683 000 kr. utöver regeringens förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 21 januari 1991 Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v)