De nio centrumbildningarna som för närvarande erhåller statligt bidrag är uppbyggda på olika sätt, men samtliga har ett rikstäckande ansvar inom respektive område.
Redan inför budgetåret 1990/91 hävdade Statens kulturråd att ''om inte den begärda realförstärkningen av centrumbildningarnas anslag kan ske 1990/91, är deras framtida utveckling allvarligt hotad. De negativa effekterna för det fria kulturlivet blir stora.'' Några av centrumbildningarna befann sig i en akut ekonomisk kris. Regeringen hörsammade dock ej rådets och centrumbildningarnas framställan om ökade anslag, medan riksdagens kulturutskott insåg situationens allvar och ökade anslaget med ytterligare 700 000 kronor. Därmed hade Statens kulturråd totalt 5 712 000 kronor att fördela mellan centrumbildningarna.
Inför budgetåret 1991/92 har Statens kulturråd i sitt äskande ansett att anslaget behöver förstärkas med 2,5 milj.kr. Motiven för ökningen av anslaget har sin grund i den särskilda översyn av centrumbildningarnas verksamhet och ekonomi som gjordes under våren 1990. Rapporten belyser centrumbildningarnas framtida betydelse för den icke institutionsbundna kulturverksamheten. I rapporten slås fast att en betydande realökning av nuvarande anslag skulle medge möjligheter för organisationerna att bättre anpassa sin verksamhet till 1990-talets behov.
Regeringens förslag, som innebär att anslaget räknas upp 4%, är med hänsyn till kostnadsutvecklingen i realiteten en sänkning av anslaget. Vi föreslår därför att anslaget till centrumbildningarna ökas i enlighet med Statens kulturråds äskande med 2,5 milj.kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet för centrumbildningar för budgetåret 1991/92 anslår 2,5 milj.kr. utöver regeringens förslag.
Stockholm den 20 januari 1991 Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v)