Det franska utrikesdepartementet har inbjudit Sverige att i Paris 1993 presentera en utställning rörande de fransk- svenska relationerna under 1700-talet, upplysningens tidevarv. De lokaler som ställs till svensk disposition i Grand Palais är både prestigefyllda och omfattande: cirka 1 300 kvm förutom en hörsal för visning av bildspel.
Det franska erbjudandet erbjuder en alldeles unik möjlighet att ge en rik och mångsidig bild av förbindelserna mellan de båda länderna under en tid när kontakterna var nära och omfattande. Den svenska kulturen och vetenskapen var starkt förbundna med fransk kultur och vetenskap, och utställningen erbjuder ett enastående tillfälle att få visa hur dessa kontakter på kulturområdet burit frukt och starkt präglat svenskt kulturliv ända in i våra dagar. På grundval av de stimulerande franska impulserna utvecklades i Sverige en nationell gustaviansk stil som på senare år tilldragit sig stor uppmärksamhet bl.a. i Frankrike.
Samtidigt som vår stormaktstid gick till ända blev frihetstiden och den gustavianska tiden en blomstringstid inom konst, konsthantverk och vetenskap. Kulturellt och vetenskapligt kom Sverige därigenom att på ett annorlunda sätt än på 1600-talet inta en bemärkt position i Europa -- en position som denna utställning ger goda möjligheter att informera om.
Nu när den europeiska integrationsprocessen för Sveriges del går in i ett avgörande skede kan vi med stolthet peka på vårt lands bidrag till europeisk kultur under en tid då det moderna Europa föddes.
Man räknar med att drygt 500 föremål kommer att föras till Grand Palais. Huvuddelen av dessa objekt kommer att härröra från offentliga samlingar i Sverige -- i första hand statens konstmuseers betånd inom Nationalmuseum, Gripsholm och Drottningholm. En stor del kommer att hämtas från Livrustkammaren, Nordiska museet, Husgerådskammaren och vissa länsmuseer. Med tanke på utställningens officiella karaktär, de exeptionellt dyrbara lånen och utställningsföremålen som är i offentlig ägo vore det önskvärt att försäkringskostnader inte drabbade utställningen. I stället bör den statliga garanti, som gäller i vårt land för statens samlingar, utsträckas till att gälla för denna den största kulturella utlandssatsning Sverige torde ha gjort.
Enligt beräkningar, som är mycket svåra att göra, torde försäkringsvärdet ligga kring 500 miljoner kronor varför premierna skulle bli mycket höga. Stora säkerhetskrav både vad gäller transport och visning kommer naturligtvis att ställas då det allra största värdet åvilar föremålen som en del av vårt kulturarv. En statlig garanti för utställningen skulle väl harmoniera med uppfattningen att detta är en för hela Sverige gemensam kultursatsning där staten garanterar eventuella förluster och skador.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig garanti för utställningen i Grand Palais i Paris 1993.
Stockholm den 18 januari 1991 Ingrid Sundberg (m) Jan Hyttring (c) Margareta Fogelberg (fp)