Enligt de regler, som styrelsen för Sveriges Radio AB antagit, skall lokalradiostationerna fylla ut den tid de inte använder för egna sändningar med riksradioprogram.
Att vidaresända program, s.k. tappning, av riksradioprogram i FM 4-nätet får ske enligt följande regler:Mellan kl. ca 06.00 och ca 19.00 får tappning ske ur P 1Mellan kl. ca 19.00 och ca 24.00 får tappning ske ur P 2Mellan kl. ca 24.00 och ca 06.00 får tappning ske ur P 3
Reglerna för tappningsrätten är tvingande för lokalradiostationerna.
Kulturutskottets av riksdagen godkända uttalande 1986, i vilket förutsattes att ''ledig'' lokalradiotid inte skulle domineras av P 3, har därmed beaktats av Sveriges Radio.
Regleringen av tappningsrätten har emellertid fått konsekvenser som inte är rimliga. Lokalradiostationerna saknar möjlighet att tappa riksradioprogram med länsanknytning under annan tid än den angivna. Stationernas möjlighet att skapa en för lyssnarna intressant kanal med lokal inriktning begränsas av tappningsreglerna. Lyssnarnas uppskattning av programsättningen har inte varit överväldigande; programbyte är vanligt när lokalradions egna sändningar upphör. Med vetskap om lyssnarnas beteende kan man med fog ifrågasätta om riksdagens kulturpolitiska ambition i detta fall gett önskad effekt.
Lokalradiostationerna har en långtgående självständighet i fråga om det egna programutbudet. I konsekvens därmed bör varje lokalradiostation få rätt att fritt välja tappningsprogram.
Vi anser därför att riksdagen bör ompröva sitt tidigare uttalande om tappningsrätten inför den nya avtalsperioden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten för lokalradiostationerna att vidaresända program från Riksradion.
Stockholm den 22 januari 1991 Ingegerd Elm (s) Marianne Andersson (s) i Gislaved Nils Nordh (s)