För den svenska historien och den kommande dokumentationen av densamma är den nu framlagda propositionen välkommen. Emellertid är skyddet av svenska fornlämningar, både upptäckta sådana och kommande, ej tillfyllest. Riksantikvarieämbetet, som får anses ha den högsta kompetensen i landet rörande fornminnesfrågor, förespråkar ett betydligt starkare skydd, och det är ägnat att förvåna att regeringen inte valt att följa regeringens egen myndighet i dessa frågor.
Det är också ägnat att överraska att regeringen i denna proposition inte särskilt behandlar sjöfynd, vilket hade varit naturligt med hänsyn tagen till att omätliga arkeologiska skatter finns i haven runt våra kuster.
Straffskärpning för brott mot kulturminneslagen
Regeringen för genom propositionen in ett nytt brott som sammanfattar brott mot fornfynd i fornminnesbrott. Som framgår är remissinstanserna inte eniga och mot den bakgrunden är det viktigt att riksdagen självständigt väger remissinstansernas argument mot varandra och tar på sig ansvaret för att vår historia så skyddas att den metodiskt kan utredas och dokumenteras utan att den ödeläggs av fornminnesplundrare.
I detta sammanhang tycks riksantikvarieämbetet vara den remissinstans som mest oroar sig för utvecklingen, och ämbetet föreslår också det mest långtgående skyddet.
Jag är beredd att stödja ämbetets bedömning. Jag gör det med stöd av flera fakta som talar i en bestämd riktning.
För det första är rapporter från andra länder nedslående: här finns en stor marknad för fornfynd. Svarta och grå marknader och försäljare som tillhandahåller fornfynd för hugade spekulanter till enorma priser. Detta leder också till att många är beredda att ta på sig rollen som plundrare eftersom vinsterna i hanteringen är stora.
Sedan lagstiftningarna skärpts i andra länder har Norden kommit att framstå som en obruten och oöppnad depå av fornfynd.
För det andra har personer som gripits under senare år visat sig vara utländska medborgare som vid anträffandet varit så utrustade att man kan påstå att deras inriktning varit professionell och yrkesmässig. Även deras kartläggning av svenska fornfynd har pekat mot vetenskaplighet och en långtgående planering.
Inför internationella fornminnesplundrare som kan skapa sig oerhörda vinster i pengar blir regeringens signal att de kan riskera samma straff som för snatteri i en vanlig livsmedelsbutik. Avancerad utrustning kommer inte att beslagtas såvida man inte bär omkring på metalldetektorer. För grovt fornminnesbrott riskerar man fyra års fängelse. Det är ett straff som är avsevärt lägre än för brottet grov stöld, dvs. ett vanligt villainbrott. Överåklagaren vid regionåklagarmyndigheten i Stockholm har samma invändning och menar att det grova fallet av brott mot fornminneslagen skall åsättas samma påföljd som för grov stöld.
Straffet för fornminnesbrott bör således sättas till lägst sex månader och högst fyra års fängelse. För grovt fornminnesbrott skall dömas till lägst ett och högst sex års fängelse.
Rikspolisstyrelsen föreslår i sitt yttrande att fornminnesbrott bör tas in i brottsbalken, ett påpekande som är helt riktigt och värt att beakta.
Regeringen ger fel signaler; i den nu framlagda propositionen innebär ingen avgörande förändring utan kommer att verka närmast inbjudande till internationella fornminnesligor. Riksdagen har därför ett viktigt och tungt ansvar i denna synnerligen viktiga fråga. Straffen bör skärpas så att det framstår som synnerligen riskfyllt att begå fornminnesbrott i vårt land. Straffets höjd visar också med vilket allvar vi ser på rubbandet av vårt lands förhistoriska fynd.
Förverkandeprinciper
Förverkandeinstitutet är en självständig rättsverkan av begånget brott i svensk lagstiftning och omkring den rättsprincipen råder inga delade meningar.
Det är naturligtvis korrekt att fornfynd som anträffas hos någon skall förklaras förverkade eftersom de tillhör staten. Fornfyndet är alltså att betrakta som stöldgods i vanlig mening. Självklart skall inte enbart metallsökare vara förverkade, fornfynd kan vara av annat material och lokaliseras på andra vägar. Därför skall alla instrument, även dykarutrustningar vid skövling av marina fornfynd, kunna tas i beslag liksom kartor och andra former av hjälpmedel som gärningsmannen använt sig av och som inte är att anse som normal personlig utrustning.
Även frågan om fordon som är särskilt inredda och utrustade för att kunna ta emot och oskadat frakta fornfynd skall kunna förverkas. Fordonet är i den skepnaden att anse såsom ett brottsverktyg, vilket redan i dag kan förverkas. I dessa speciella fall är det dock särskilt påkallat att i lag förordna om förverkande av för brottet särskilt ombyggda eller i annan mening iordningställda fordon.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett nytt förslag i denna fråga.
Marina fornfynd
Slutligen berör inte propositionen de stora och många marina fornfynd som omger svensk kust. Redan har några viktiga skepp så brandskattats av tjuvar att deras värde inför tänkta bärgningar nästan helt försvunnit och frågan är om dessa skepp någonsin bedöms som meningsfulla att bärga.
Det är därför viktigt att straffsanktionerna är kraftfulla och distinkta till sin utformning. Under senare år har attackerna och skövlingen av marina fornfynd varit omfattande och kunnat ske genom att övervakningen till sjöss tunnats ut. Det bör ankomma på regeringen att föranstalta om att marinen och kustbevakningen liksom polisen informeras om var exakt våra marina fornfynd finns och att det bör ankomma på dessa myndigheter att noga undersöka dykningsexpeditioner i närheten av dessa fornfynd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om påföljderna för fornminnesbrott och grovt fornminnesbrott,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. införs i brottsbalken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utförlig förverkande bestämmelse innefattande även andra hjälpmedel vid fornminnesbrott än metallsökare,
4. att riksdagen anslår medel till berörda huvudtitlar för en ökad och mera skärpt tillsyn av vattenområden i anslutning till kartlagda marina fyndplatser.
Stockholm den 8 april 1991 Göran Ericsson (m)