Sexton år har nu gått sedan riksdagen fastställde de åtta kulturpolitiska målen. Kravet på att kulturen skall nå ut till alla människor kvarstår. Även om kommunikationer har förbättrats och TV erbjuder ett större utbud av kulturprogram kvarstår behovet av att sprida kultur i olika former.
Det är viktigt att den kultur som sprids är av god kvalitet. Inte minst på musikområdet är detta betydelsefullt. Att höra och uppleva god levande musik är en upplevelse som borde vara möjlig för alla.
Av alla konsertföreningar tar Helsingborgs konsertförening det största regionala ansvaret. Genom ett uppbyggt nät av konsertbussar har abonnemangskonserter gjorts tillgängliga för befolkningen inom ett stort område i Malmöhus, Kristianstads, Kronobergs och Hallands län. Konsertsalen med drygt 900 platser är genomsnittligt belagd till 80--85 %. Ungefär hälften av konsertbesökarna är inte hemmahörande i Helsingborg. Orkestern genomför regelbundet 23--25 regionala konserter per år och tar även i övrigt ett stort regionalt ansvar genom skol-, förskole- och kammarkonserter. För den regionala verksamheten hade Helsingborgs konsertförening fram till budgetåret 89/90 ett särskilt statligt tilläggsanslag.
Att orkesterns konstnärliga nivå är mycket hög är allmänt känt. Detta framfördes också i utredningen: ''Symfonierna och samhället''. I utredningen ''Kultur i hela Landet'' (DsU 1989:36) föreslog utredaren 150 nya grundbelopp till orkesterområdet. I budgetpropositionen 1990/91 skar regeringen ner dessa till totalt 125 varav 50 skulle gå till musikdramatiska orkestrar. Av de återstående 75 grundbeloppen erhöll Helsingborgs konsertförening endast 4, i praktiken bara 3 eftersom det regionala tilläggsanslaget tagits bort. För det kommande budgetåret aviserades 4 nya grundbelopp.
I den nu föreliggande budgetpropositionen föreslås inga nya grundbelopp. Vi har förståelse för att det statsfinansiella läget medverkat till återhållsamhet på anslagsområdet. Att detta särskilt hårt skall drabba den orkesterförening som i högsta grad strävar efter spridning av sin verksamhet finner vi däremot felaktigt. Helsingborgs symfoniorkester kommer att tvingas att begränsa det utåtriktade arbetet och därmed motverka sin önskan att sprida musik både geografiskt och till nya grupper.
Av de 37 grundbelopp som frigjorts genom Skådebanans i Stockholm konkurs bör därför 5 grundbelopp anvisas till Helsingborgs konsertförening.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att i enlighet med vad i motionen anförts anslå fem nya grundbelopp till Helsingborgs konsertförening.
Stockholm den 17 januari 1991 Ingrid Sundberg (m) Ingvar Eriksson (m)