Genom utredningen Lokalt ledd närradio har det föreslagits att den föreningsdrivna radion skall vidmakthållas och förstärkas. Det har också givits klara signaler till närradioföreningarna om att de erbjuds ta ett större ansvar i t.ex. arbetet med schemaläggning etc.
Det har däremot inte meddelats hur föreningarna skall klara sina kostnader för radioproduktion, när konkurrensen i mediet ökar, framför allt i storstäderna. I direktiven för närradioutredningen fanns detta inte upptaget bland uppgifterna. Detta trots att närradions finansiering är ett ofta diskuterat problem bland dem som arbetar med närradio.
Närradion brottas med ytterligare ett problem. För Stockholms del handlar det om skillnader mellan de mindre föreningarnas försök att med små medel göra en bra radio, och de större organisationernas radioproduktion, där man med större resurser konkurrerar med lokalradions utbud. En allt större trängsel har också uppstått i sändningsscheman på grund av att närradion har blivit ett allt mer uppskattat medium.
Former för den etablerade närradions arbetsmetoder och alternativa tillvägagångssätt måste finnas, för att åstadkomma en kvalitativt bra radiomiljö, där både föreningarnas budskap och lyssnarnas önskemål tas till vara.
Det är av dessa skäl angeläget att precisera närradions roll för de närmaste årtiondena. Det är också viktigt att förstärka närradion som föreningsradio, bl.a. med förslag enligt närradioutredningen. Detta gör att en översyn bör göras för att ta ställning till om närradiolagen behöver förändras, om försökskoncessioner i mån av frekvensutrymme kan ges till vissa organisationer, samt huruvida finansieringsproblemen kan lösas på ett acceptabelt sätt. Exempel på hur man kan gå till väga bör stå att finna i de övriga nordiska länderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av närradions villkor.
Stockholm den 16 januari 1991 Oskar Lindkvist (s)