Sedan århundraden tillbaka hör väderkvarnarna på Öland till de mest karakteristiska inslagen i det öländska kulturlandskapet. Öland är otänkbart utan sina väderkvarnar. De ger en unik och karakteristisk profil åt landskapet -- med rätta kallas också Öland ''väderkvarnarnas ö''.
Väderkvarnar för malning av säd finns omnämnda på Öland alltsedan 1540-talet. Några fanns sannolikt redan under medeltiden. Vid en inventering år 1697 hade ön 375 väderkvarnar.
Från mitten av 1700-talet ökade antalet i mycket stor omfattning. Detta hängde samman med att antalet bondgårdar under 1700-talet i stort sett fördubblades genom hemmansklyvningen. Samtidigt ökade spannmålsodlingen. Det blev också lättare än tidigare att få ekar utsynta till byggnadsvirke. Det blev nu en inrotad sed att varje ansedd bondgård skulle ha en egen husbehovskvarn. På 1820-talet kunde man räkna över 1 700 väderkvarnar på Öland.
Alla dessa kvarnar var s k stubbkvarnar. De var byggda efter en från medeltiden härstammande konstruktion, som innebar att hela kvarnhuset kunde vridas i vind runt den kraftiga ekstubben i centrum. I äldre tider hade kvarnarna alltid raka sadeltak. Under 1800-talet fick de oftast brutna tak för att ge plats åt ett större drivhjul på gångåsen.
Förutom husbehovskvarnarna har det också i varje socken funnits några tullkvarnar, vilka ägdes av yrkesmöllare. De stora kvarnarna av holländsk typ kom till Öland först under 1800-talets senare del. Några av dessa har en speciell öländsk karaktär genom att de är byggda av kalksten.
På många håll upphörde man att mala på väderkvarnarna redan under åren kring första världskriget. Under de följande årtiondena revs de i rasande takt. Tidigast skedde detta på sydvästra Öland, där många grupper med åtta--tio kvarnar i rad skattade åt förgängelsen inom några decennier. På norra Öland använde man sina kvarnar betydligt längre och detta har medverkat till att beståndet på den delen av Öland i dag är mycket större än på öns sydligare delar.
Vid mitten av 1930-talet, när det såg som mest hotfullt ut för väderkvarnarna bildades ''Ölands kvarnkommitté''. Kommittén kunde under de följande åren med ekonomiskt stöd från landstinget och flera privatpersoner utföra en pionjärgärning och rädda många väderkvarnar från rivning.
Kommittén fortsätter alltjämt att årligen dela ut bidrag för att restaurera kvarnar. Numera sker det med ekonomiskt stöd från främst Ölands Hembygdsförbund. De viktigaste insatserna sker emellertid ideellt genom uppoffrande arbete inom de lokala hembygdsföreningarna i varje socken.
Tack vare dessa insatser har Öland fortfarande 350 väderkvarnar kvar, varav ca 140 vårdas av hembygdsföreningar och andra organisationer. De övriga tillhör privata ägare som i de flesta fall är beroende av ekonomiska bidrag för att kunna hålla dessa sina kulturminnen i försvarligt skick. Ett 50-tal kvarnar är f n i så dåligt skick att det knappast är möjligt att bevara dem.
Inom hembygdsrörelsen är man på det klara med att alla de nu befintliga väderkvarnarna inte kan bibehållas, men en gräns nedåt måste ovillkorligen sättas, om Öland inte ska förlora ett omistligt inslag i sin säregna kulturmiljö.
Eftersom de flesta kvarnar finns i öns avfolkningsbygder är svårigheterna betydande att underhålla och sköta kvarnbeståndet. Kostnaderna för en kvarnrestaurering blir höga (ca 50 000 kr) trots att fortfarande mycket arbete utförs ideellt. Befolkningen i dessa bygder har i längden inte möjligheter vare sig ekonomiskt eller personellt att själva underhålla dessa kulturminnen.
Ölands väderkvarnar är ingen lokal fråga utan en riksangelägenhet, där staten måste ta ett ekonomiskt ansvar. Detta kan ske genom att riksdagen anvisar 2 milj kr till en fond för underhåll av Ölands väderkvarnar. Denna fond bör förvaltas av riksantikvarieämbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar anslå 2 milj.kr. för underhåll av Ölands väderkvarnar att fonderas och förvaltas i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 11 januari 1991 Marianne Jönsson (c)