Inledning
I propositionen föreslås att det statliga fraktstödet för film upphör med utgången av juni 1991 och att resurserna förs över till visningsnämnden vid Filminstitutet. I propositionen redovisas också avtalet mellan staten, filmbranschen och videobranschen om den fortsatta verksamheten vid stiftelsen Svenska Filminstitutet. Avtalet innebär att en större andel av de totala resurserna avsätts för produktionsstöd till svensk långfilm. Vidare föreslås vissa administrativa förändringar, som syftar till att skapa tydligare styrformer.
Våra utgångspunkter
Enligt vår uppfattning bör det statliga filmstödet utformas så att det ges en klar kulturpolitisk inriktning. Stödet skall medverka till produktion av svensk film men det skall även syfta till att stärka de filmkulturella målen.
Det är ett statligt ansvar att medverka till att delar av den svenska filmhistorien inte går förlorade. Vi prioriterar således bevarandet av äldre filmer och andra insatser av filmkulturell natur.
Resurser måste finnas för att renovera och restaurera äldre filmer. Detta måste, enligt vår mening, ses som en av Filminstitutets viktiga uppgifter.
Filmproducenter är, som alla konstnärligt verksamma personer, beroende av sin publik. Det är givetvis en svår uppgift att producera film med kulturella och konstnärliga ambitioner och samtidigt skapa ett engagemang och fånga publikens intresse.
Vi vill framhålla sambandet mellan filmproduktionen och utvecklingen inom televisionen. Det gäller långfilm och i särskilt hög grad kortfilm. Den tekniska utvecklingen gör samverkan mellan skilda media särskilt viktig. En utredning som belyser svensk filmproduktions förutsättningar i detta bredare massmediaperspektiv är påkallad.
Regeringen föreslår att drygt 10,6 miljoner kronor anvisas för främjande av spridning och visning av värdefull film. Denna stödform har i alltför stor utsträckning kommit att fungera som ett bidrag till Folketshusföreningar. Vi föreslår därför att 2 miljoner kronor av dessa medel i stället anvisas som bidrag till filmkulturella ändamål, vilket därutöver bör förstärkas med ytterligare 1 miljon kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en utredning om svensk filmproduktions förutsättningar,
2. att riksdagen beslutar att bidraget för främjande av spridning och visning av värdefull film minskas med 2
000
000 kr. i förhållande till regeringens förslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar att bidraget för filmkulturella ändamål ökas med 3
000
000 kr. i förhållande till regeringens förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 13 mars 1991 Ingrid Sundberg (m) Lars Ahlmark (m) Lars G Ahlström (m) Göran Åstrand (m) Elisabeth Fleetwood (m) Karin Falkmer (m)