Musik och rörliga bilder är de kulturformer som är mest tillgängliga för en bred publik. Samtidigt har svensk film svårt att konkurrera med det utländska utbudet. Det är dyrt att producera film för ett smalt språkområde. Det är därför viktigt med ekonomiskt stöd. Vi behöver en kvalitativt högtstående inhemsk filmproduktion. Det är en betydelsefull del av det svenska kulturlivet. Detta gäller såväl spelfilmer, dokumentärfilmer som kort- och barnfilmer. Inom filmens område är det dessutom viktigt att slå vakt om det kulturarv som förvaltas av Filminstitutet i form av filmhistoriska samlingar, filmarkiv, cinematek etc.
Filmavtalet
I december 1990 slöts ett förlängt och ''provisoriskt'' avtal mellan staten och film- och videobranscherna. Vänsterpartiet har i motion 1990/91:Kr317 föreslagit att de i 1982 års filmavtal garanterade procentsatserna för C-, D- och E-fonderna måste garanteras i avvaktan på ett nytt långsiktigt filmavtal.
Sänkta intäkter
Den sänkta videoavgiften, som det provisoriska filmavtalet innebär, tillsammans med en något vikande utveckling för videouthyrning och biografbesök innebär att Filminstitutet får väsentligt minskade intäkter, något som hårt drabbar alla verksamhetsgrenar inom Filminstitutet. Såväl långfilms- som kortfilmsproduktionen minskar. Extra hårt drabbas kortfilmsproduktionen. Det blir svårt att behålla den unika kompetens som idag finns bland filmare och tekniker i Sverige. För filmproduktionen totalt sett innebär det att många filmarbetare kommer att bli arbetslösa.
Regeringens förslag innebär dessutom att visningsnämnden får mindre pengar att fördela ut till lokalt stöd för olika filmkulturella aktiviteter runt om i landet. Även visningsstöd för barn och ungdom, import- och lanseringsstöd får minskade resurser. Vänsterpartiet anser att Filminstitutet måste få utökat statligt stöd för att kompensera de minskade inkomsterna via filmavtalet.
Bidrag till filmfonden
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen till Bidrag för filmfonden anslår 30 miljoner kronor utöver regeringens förslag för budgetåret 1991/92 för att möjliggöra en rimlig standard.
Produktionsstöd till svenska kortfilmer
Det förlängda filmavtalet drabbar kortfilmsproduktionen extra hårt. Dessutom drabbas den både av de nya momsbestämmelserna och av att Sveriges Television har dragit ner på sin utläggningsbudget. Även de nya TV-kanalerna har små anslag för nyproduktion. Vänsterpartiet föreslår att kortfilmsproduktionen stärks dels genom att Produktionsstödet till svenska kortfilmer tilldelas 5 miljoner kronor utöver regeringens förslag, dels genom att konstnärsnämnden tilldelas 2 miljoner kronor utöver regeringens förslag till Bidrag till projekt på filmområdet.
Film är en kostsam konstart. Förr fick många unga, lovande filmare chansen att göra kortfilm åt Sveriges Television, men med krympande ramar och växande hänsyn till tittarsiffror har SVT:s benägenhet attt satsa på okända förmågor minskat. Desto viktigare är det att konstnärsnämnden kan stödja den konstnärligt syftande filmen, som inte alltid är kommersiellt gångbar.
Filmkulturella ändamål
För film- och videoavtalets E-ändamål, dvs kultur och förvaltning, blir nedskärningen med det nya filmavtalet störst. Den blir ca 30 %. En neddragning av den storleksordningen får självfallet mycket allvarliga filmkulturella konsekvenser. Filminstitutets styrelse tvingades därför 1991-02-18 besluta att under 1991/92 inställa all restaurerings- och renoveringsverksamhet av svensk film. Detta kan innebära oersättliga förluster för svensk filmhistoria. Vänsterpartiet föreslår därför att anslagsposten Bidrag till filmkulturella ändamål tilldelas 5 miljoner kronor utöver vad regeringen har föreslagit för budgetåret 1991/92.
Barn och ungdom
Filminstitutet har under de senaste 15 åren bedrivit en viktig verksamhet för barn- och ungdomsfilmen genom Sveriges förenade barn- och ungdomsfilmstudior. Uppskattningsvis 100 000 barn och ungdomar har man nått med sin verksamhet. En folkrörelse med eldsjälar och ideellt arbetande människor som för ut filmkultur till filmklubbar ute i hela landet riskerar nu att försvinna på grund av att Filminstitutets resurser skärs ner. Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att satsa brett på film för barn och ungdom över hela landet. Vi föreslår därför att anslagsposten Bidrag till filmkulturella insatser för barn och ungdom tilldelas 2 miljoner kronor utöver vad regeringen har föreslagit för budgetåret 1991/92.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ekonomiskt stöd till svensk filmproduktion,
2. att riksdagen till Bidrag till filmfonden för budgetåret 1991/92 anslår 30 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit,
3. att riksdagen till Produktionsstöd till svenska kortfilmer för budgetåret 1991/92 anslår 5 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit,
4. att riksdagen till Bidrag till projekt på filmområdet för budgetåret 1991/92 anslår 2 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit,
5. att riksdagen till Bidrag till filmkulturella ändamål för budgetåret 1991/92 anslår 5 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit,
6. att riksdagen till Bidrag till filmkulturella insatser för barn och ungdom för budgetåret 1991/92 anslår 2 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit.
Stockholm den 13 mars 1991 Gudrun Schyman (v) Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v)