Inledning
Möjligheterna för ungdomar att resa i andra länder har haft och har fortfarande stor betydelse för en ökad internationalisering. Centern anser, vilket också framförs i propositionen, att ungdomsturism och ungdomsutbyte är av stor vikt för en ökad förståelse mellan folk i olika länder. Mellanfolkliga kontakter och internationella utbyten är viktiga förutsättningar i arbetet för fred i världen. Inte minst i skuggan av dagens situation i Mellanöstern och Baltikum är det viktigt att verka för ett ökat utbyte och större förståelse mellan olika folk.
Tusentals svenska ungdomar deltar varje år i någon form av organiserat ungdomsutbyte med andra länder. Med ungdomsutbyte avser vi här att en individ eller grupp ungdomar i organiserad form reser till ett annat land i annat syfte än enbart turism. Det mesta av det utbytesresande som arrangeras i organisationernas regi finansieras via egna medel. Samtidigt som svenska ungdomar reser ut i tusental vistas varje år endast ca 2 000 ungdomar från andra länder i Sverige.
Strömmarna av resande ungdomar har aldrig varit så stora som idag. Det som utvecklats mest är det individuella ungdomsresandet. Även det organiserade resandet har växt. Ett problem är att vissa geografiska områden, som Östeuropa, Japan, de ny-industrialiserade länderna och tredje världen, idag är underrepresenterade i utbytet. Även vissa grupper av ungdomar är underrepresenterade, bl a de ungdomar som finns i familjer med låg inkomst och kort utbildning.
Om vi ser framåt i tiden på de utbytesprogram som är överblickbara kommer de flesta utbytena att ske med Norden, Europa, Nordamerika och Australien. Ett viktigt mål för det internationella ungdomsutbytet måste vara att nå utanför de traditionella utbytesländerna. Det är särskilt viktigt att ungdomar i Sverige får en fördjupad kunskap och en reell känsla för vilka problem unga människor i tredje världen och Östeuropa har. Samtidigt är det lika viktigt att ungdomar från dessa länder får erfarenheter om förhållandena i ett land som Sverige. De svårigheter och hinder som finns för att utveckla utbytet med tredje världen bör av regeringen studeras närmare.
Centern anser att en viss del av anslaget Samarbete med Östeuropa (Stöd till folkrörelser) bör avsättas till ungdomsutbyte. Vi anser också att ett effektivt sätt för att utveckla utbytet med tredje världen skulle vara att skapa utbytesprogram med, i första hand, de 17 programländer som Sverige idag har långsiktiga biståndsavtal med. I avtalet med respektive programland bör därför föras in en paragraf om ungdomssamarbete. Finansieringen av detta får inte belasta det ordinarie biståndsanslaget utan bör tas från anslaget för informationsinsatser.
Vi måste också stödja de baltiska folken genom att utveckla kontakterna och fördjupa samarbetet med grannländerna i Baltikum. Ett viktigt steg i detta arbete är att utveckla ungdomsutbytet med dessa länder. Möjligheterna att arbeta i Sverige under tre månader har varit efterlängtade. Det är viktigt att detta bibehålls även i tider av lågkonjunktur.
Det ökande ungdomsutbytet har i första hand vänt sig till studerande och välutbildade i de äldre åldersgrupperna. Det gäller exempelvis program som Nordplus, ERASMUS, Comett och företags s k traineeutbildning i andra länder. Centern anser att det är viktigt att än mer utveckla kontakterna och utbytet mellan de nordiska länderna. För att nå de yngre ungdomsgrupperna bör lägerskoleverksamheten i de nordiska länderna utvecklas så att alla elever i grundskolan någon gång får möjlighet att deltaga i ett sådant läger, i ett annat nordiskt land. Det är också viktigt att stora ansträngningar görs för att bredda utbytet även på lokal nivå och bland s k oorganiserade ungdomar. För att underlätta resandet inom Norden bör Nordturismkortet förbättras och utvecklas till ett nordiskt Inter-rail-kort. Det måste kunna gälla för andra ressätt än tåg för att vara till nytta i hela Norden och det bör gälla under fyra veckor istället för som idag tre veckor.
Möjligheterna till att något så när billigt och enkelt kunna lösa resfrågorna är avgörande för ungdomars resmål. Inter-rail-kortet fyller här en viktig uppgift. Det är därför viktigt att Sverige tar initiativ till att utvidga det geografiska giltighetsområdet för kortet -- i första hand till resten av Östeuropa men även till hela Sovjet och länderna kring Medelhavet.
Sveriges möjligheter och vilja att ta emot fler ungdomar från andra länder måste förbättras. Inte minst är detta viktigt med tanke på den allt större grupp av ungdomar med invandrar- och flyktingbakgrund som finns i landet. Ett ökat utbyte med dessa gruppers hemländer skulle hjälpa till att öka förståelsen mellan invandrare och svenskar.
Centerns ställningstagande
Vi delar i stort den syn på internationellt ungdomsutbyte som framförs i propositionen. Vi ställer oss också positiva till de tre mål för denna verksamhet som föreslås, men vi anser att följande förtydliganden måste göras. Det måste klart markeras att uppgifterna för Stiftelsen för internationellt ungdomsutbyte skall vara att sprida information om aktiviteter som finns samt stödja aktiviteter från ungdomars och ungdomsorganisationernas sida -- inte att koordinera eller bedriva egen verksamhet. Det skall heller inte råda något tvivel om att det är Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) som ansvarar för samordningen av utbytesverksamheten för de organisationer som ingår däri.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det internationella ungdomsutbytet.
Stockholm den 19 februari 1991 Larz Johansson (c)
Jan Hyttring (c) Marianne Jönsson (c) Marianne Andersson (c) Stina Gustavssson (c) i Vårgårda