Inledning
Åtskilliga tusen svenska ungdomar deltar varje år i någon form av organiserat utbyte med andra länder. Samtidigt vistas ca 2 000 ungdomar från andra länder i Sverige. Möjligheten för ungdomar att resa i andra länder har haft och har en stor betydelse för en ökad internationalisering. Resandet medför ökad förståelse mellan folk i olika länder och kan därigenom skapa förutsättningar för fred i världen. Inte minst har det betydelse för förståelsen mellan invandrar- och flyktingungdomar och svenska ungdomar.
Med ungdomsutbyte menar vi att en individ eller grupp av ungdomar i organiserad form reser till ett annat land i annat syfte än enbart turism. Det är önskvärt att utbytet är ömsesidigt. Vi delar den definition av ungdomsutbyte som ungdomskommittén gör i betänkandet SOU 1990:42 och som regeringen redogör för i den aktuella propositionen. Det är alltså skillnad mellan turism och utbyte, vilket självfallet inte utesluter att turistresor också kan ge värdefulla erfarenheter.
Bredda utbytet
Tonvikten på dagens ungdomsutbyte ligger på studerandeutbytet. Det ökande ungdomsutbytet har i första hand vänt sig till de studerande och välutbildade i de äldre ungdomsgrupperna. Stora grupper av ungdomar deltar mycket sällan i ungdomsutbytet. Det gäller särskilt ungdomar ur arbetarklassen, ungdomar från familjer med låg inkomst och kort utbildning. Handikappade ungdomar är en annan grupp som ofta har svårt att delta i ungdomsutbyte. Betydande skillnader finns även mellan ungdomar som är aktiva i någon ungdomsorganisation och de ungdomar som inte är det, de senare deltar mer sällan i ungdomsutbyte. Enligt vår mening bör åtgärder vidtas för att underlätta för och stimulera dessa grupper av ungdomar att delta i det internationella ungdomsutbytet.
Ungdomsutbytet är idag koncentrerat till utbyte med Norden, Västeuropa, Nordamerika och Australien. Med tanke på den betydelse ungdomsutbytet har i ett längre perspektiv är det viktigt att nya geografiska områden och nya ungdomsgrupper täcks in av svenskt ungdomsutbyte. Det gäller inte minst ungdomsutbytet med tredje världen och Östeuropa.
Underlätta för fler att delta i ungdomsutbytet
Vi föreslår att försöksverksamhet och pilotprojekt initieras för att öka deltagandet bland de ungdomar som inte alls eller i liten utsträckning deltar i utbytet idag. Ansvaret för att sådan verksamhet kommer till stånd vilar på kommunerna. Men för att stimulera kommunerna till initiativ föreslår vi att 10 milj.kr. anslås till stimulansbidrag som kommunerna har möjlighet att ansöka om via Stiftelsen för internationellt ungdomsutbyte för att möjliggöra:för ungdomar på fritidsgårdar i utsatta stadsdelar att delta i ungdomsutbyte, t.ex. i form av vänortsutbyte,för ungdomar i glesbygd att delta i ungdomsutbyte,för handikappade ungdomar att delta i ungdomsutbyte och finna lösningar på en rad praktiska svårigheter när det gäller t.ex. rese- och inkvarteringsmöjligheter,för skolor/skolklasser att delta i ungdomsutbyte med invandrarelevernas ursprungsländer.
Våra förslag om pilotprojekt för dessa ungdomsgrupper överensstämmer i stort med ungdomskommitténs förslag.
Stimulera utbytet med tredje världen och Östeuropa
I propositionen redogörs för nordiska ministerrådets och barn- och ungdomsdelegationens satsningar på utbyte med Östeuropa. Men när det gäller att stimulera utbytet med länder i tredje världen så saknas förslag i regeringens proposition.
De länder som Sverige tecknat avtal med för en mer långsiktig biståndsverksamhet är för närvarande 17 stycken, s.k. programländer. Vi anser att ett effektivt sätt att bygga upp kontakter mellan ungdomar i Sverige och ungdomar i tredje världen, speciellt programländerna, är att ungdomar från Sverige och programlandet deltar i utbytesprogram. Ett sådant ömsesidigt utbyte skulle ge långsiktiga positiva konsekvenser och vara ett bra sätt att skapa förståelse för och sprida information i Sverige om programländerna.
Vi föreslår att en paragraf i alla avtal mellan Sverige och programländerna skall gälla ungdomssamarbete. Denna ska också underlätta ungdomsutbytet mellan de båda länderna. Finansieringen bör belasta informationsanslagen inom biståndet men ska inte belasta den faktiska biståndsverksamheten i programlandet. Utbytesverksamheten får heller inte leda till att en större del av biståndet används till informations- eller administrationskostnader. Detta förslag överensstämmer med ungdomskommitténs förslag.
Underlätta ungdomsutbytet
Vi föreslår att Sverige avskaffar visumtvånget för de ungdomar som deltar i organiserat ungdomsutbyte som uppfyller vissa minimikrav och att Sverige verkar för att andra länder gör detsamma.
Vi föreslår att kravet på att inresande ska lämna ekonomiska garantier avskaffas vid ungdomsutbyte. Sverige bör också verka för att andra länder avskaffar krav på ekonomiska garantier vid deltagande i ungdomsutbyte.
För att underlätta studerandeutbytet föreslår vi att elev som studerar ett år utomlands på gymnasienivå skall få behålla sina studiebidrag.
Ungdomsutbytescertifikat
En arbetsgrupp inom Europarådet har tagit fram ett förslag om att införa ett ungdomsutbytescertifikat. Tanken är att ungdomar inom utbytesprogram av viss standard ska kunna få ett certifikat som innebär att de garanteras vissa rättigheter både i hemlandet och i det land de reser till. Certifikatet skall enligt förslaget utfärdas gratis till alla deltagare i utbytesprogram av god standard.
Vi föreslår att Sverige aktivt skall verka för att ett sådant ungdomsutbytescertifikat snarast inrättas. Sverige bör även ta initiativ till att ungdomsutbytescertifikatet skall gälla även övriga delar av världen, inte bara Europa. Inte minst för ungdomar i tredje världen vore det värdefullt med ett sådant certifikat.
Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer
Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) spelar en viktig roll när det gäller att hjälpa svenska ungdomsorganisationer med kontakter till organisationer i andra länder, inte minst gäller det de nya organisationer som efterhand bildas i Östeuropa. Landsrådet har också ett omfattande arbete med inriktning mot tredje världen. Sedan landsrådets arbete med SADCC-länderna i södra Afrika började har antalet svenska ungdomsorganisationer som samarbetar med ungdomsorganisationer i södra Afrika fördubblats.
Vi föreslår att LSU för budgetåret 1991/92 anvisas 40 000 kr. utöver regeringens förslag, eller således 1 390 000 kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stimulansbidrag för att öka deltagandet i ungdomsutbyte bland de ungdomar som i dag inte alls eller i liten utsträckning deltar,
2. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår 10
000
000 kr. utöver regeringens förslag till stimulansbidrag för att öka deltagandet bland de ungdomar som i dag inte alls eller i liten utsträckning deltar i ungdomsutbytet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avtal gällande ungdomssamarbete med programländerna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa visumtvånget för de ungdomar som deltar i ungdomsutbyte,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa krav på ekonomiska garantier vid deltagande i ungdomsutbyte,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att elev som studerar ett år utomlands på gymnasienivå skall få behålla sina studiebidrag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsutbytescertifikat,
8. att riksdagen till Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer för budgetåret 1991/92 anslår 40
000 kr. utöver regeringens förslag, eller således 1
390
000 kr.
Stockholm den 19 februari 1991 Ylva Johansson (v) Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v)