Inledning
Miljöpartiet de gröna har tillsammans med de övriga riksdagspartierna deltagit i den s.k. radio- och TV- beredningen som berett TV-reklamfrågan och vissa andra radio- och TV-politiska frågor. Propositionen bygger i allt väsentligt på sådant som diskuterats i beredningen. Miljöpartiet har därigenom fått möjlighet att föra fram sina synpunkter i skilda frågor.
Reklam-TV-frågan har stått i förgrunden för beredningsarbetet som ju utgått från att reklam skall få förekomma även i markburna TV-sändningar. Som bekant är miljöpartiet mot reklam i radio och TV, såväl i markburna sändningar som i satellit- och kabelsändningar. Detta har partiet fört fram i riksdagen vid flera tillfällen men har röstats ned av övriga partier, vilket skedde senast i maj förra året i samband med godkännandet av FN:s barnkonvention.
I detta läge har miljöpartiet, trots att det politiskt sett kunde ha varit enklare att stå utanför beredningen, valt att vara med i beredningsarbetet. Partiets grunduppfattning om att reklam inte bör få förekomma i radio och TV kvarstår dock oförändrad, särskilt om man beaktar dessa mediers stora genomslagskraft. Skälen mot reklam i radio och TV har tidigare bl.a. utvecklats i motionen om satellit- och kabel-TV m.m. (motion 1989/90:K436).
Miljöpartiet de gröna avstår i denna motion från att yrka avslag på lagförslagen som innebär att den marksända televisionen öppnas för reklamfinansierade sändningar, eftersom sådana sändningar endast kommer att förbehållas den nya tredje TV-kanalen och att reklam inte heller i fortsättningen skall få förekomma i Sveriges Televisions sändningar samt då ett avslagsyrkande för närvarande framstår som politiskt meningslöst.
Miljöpartiet vill emellertid framföra en del synpunkter på några avsnitt i propositionen. Det gäller programutbudets sammansättning (avsnitt 5.2.2) och programverksamhetens regionala inriktning (avsnitt 5.3.2) för den reklamfinansierade TV-kanalen och Lokalradions ställning (avsnitt 6.1).
Programutbudets sammansättning (avsnitt 5.2.2)
Regeringen har föreslagit att det i avtalet mellan staten och programföretaget bör bestämmas en skyldighet för företaget att sända ett mångsidigt programutbud av god kvalitet och att sändningarna bör innehålla såväl nyheter och informativa program som underhållningsprogram. Detta håller miljöpartiet med om. Regeringen räknar därefter upp vissa programkategorier som särskilt bör nämnas i avtalet, t.ex. nyhetsprogram och barnprogram.
Enligt miljöpartiets uppfattning kan uttrycket nyheter och informativa program samt vad i övrigt anförts om programinnehållet i propositionen inte tolkas så att journalistiken i kanalen bara får begränsas till passiv rapportering av händelser och skeenden utan skall dessutom innebära krav på att bedriva vad som kan karakteriseras som undersökande journalistik.
I en TV-kanal som finansierar sin verksamhet med reklamintäkter torde det ligga nära till hands att anta att program som innehåller konsumentupplysning eller andra inslag som kan vara kritiska till annonsörer, deras produkter från konsumenternas, ekologisk eller annan synpunkt, varumarknaden i övrigt eller till det kommersiella konsumtionssamhället i stort kommer att lysa med sin frånvaro. I en sådan TV-kanal finns det uppenbarligen för konsumenternas och för balansens skull ett behov av att konsumentfrågor inte bara i en begränsad utan också i vid bemärkelse kommer fram och blir belysta. Det förefaller rimligt att avtalet bör innehålla krav på regelbundna sändningar av sådana konsumentprogram i en inte obetydlig omfattning.
Detta bör ges regeringen till känna.
Programverksamhetens regionala inriktning (avsnitt 5.3.2)
Regeringen föreslår att det i avtalet mellan regeringen och programföretaget bör anges att händelser och skeenden i olika delar av landet bör speglas i programverksamheten. Miljöpartiet delar denna uppfattning men anser att därutöver bör ställas ytterligare krav på var funktioner och resurser inom företaget bör förläggas.
I propositionen har bl.a. diskuterats att det nya TV- företagets verksamhetsledning eller centrala nyhetsredaktion skulle kunna förläggas utanför Stockholmsområdet. Regeringen har dock avstått från att föra fram ett sådant förslag.
Till skillnad från regeringen anser miljöpartiet att frågan om var en viss funktion eller verksamhet förläggs är viktig. Nyetableringar i Stockholmsområdet bör undvikas. Resurserna kan komma till bättre användning på annat håll. Det är därför viktigt att endast sådan verksamhet som är oundgängligen nödvändig att förlägga till Stockholmsområdet och följaktligen inte går att placera någon annanstans blir förlagd dit. Detta innebär att ledning, central nyhetsredaktion eller andra funktioner inom det nya TV-företaget bör förläggas utanför huvudstadsområdet och att regeringen bör sträva efter detta vid kommande avtalsförhandlingar. Vid en avvägning mellan kanalinnehållet och själva placeringen av företaget och dess olika funktioner bör dock kanalinnehållet väga tyngre.
Detta bör ges regeringen till känna.
Lokalradions ställning
Det är viktigt att den närhet och den lokala mångfald, som den lokala radion idag bör stå för och i många fall också erbjuder lyssnarna, inte äventyras utan utvecklas och förbättras. Att såsom regeringen föreslår föra samman Lokalradion och Riksradion till ett ljudradioföretag skulle i och för sig kunna te sig äventyrligt från nyssnämnda synpunkt. Lokalradions självständighet och positiva utveckling skulle kunna komma i fara. Å andra sidan finns det inga entydiga belägg för detta.
Sammanslagningens syfte är att få ett bättre resursutnyttjande och att stärka den lokala och regionala radion och inte att kväva en positiv programutveckling. På en del håll har det höjts röster för att Lokalradion bör få bli helt eller delvis reklamfinansierad. Reklamfinansiering skulle allvarligt hota inte bara självbestämmandet utan också programutbudet som skulle förlora sin lokala prägel och gå mot likriktning och utslätning, eftersom den kommersiella radion främst grundas på annonsörernas behov av många lättpåverkade lyssnare och inte lyssnarnas behov.
För miljöpartiet är det viktigt att Lokalradion i den nya organisationen får behålla och utveckla ett programmässigt oberoende som bör präglas av lokala och regionala hänsyn och förutsättningar samt medge större möjligheter att spegla och skildra lokala och regionala händelser och skeenden. De olika lokalradiostationerna måste också garanteras en hög grad av självbestämmande.
Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentprogram i den nya TV-kanalen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det nya TV-företagets funktioner och resurser bör förläggas utanför Stockholmsområdet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalradions självständiga ställning.
Stockholm den 16 april 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Hans Leghammar (mp) Kaj Nilsson (mp) Elisabet Franzén (mp)