För att ge de synskadade möjligheter att delta i samhällslivet lämnar staten stöd (SFS 1988:582), efter prövning av taltidningsnämnden, till utgivning av s.k. taltidningar/radiotidningar.
Verksamheten börjar nu nå en stor omfattning och på sikt är målet att alla synskadade, oavsett var de än bor i landet, skall ha möjlighet att få del av samma nyhetsinformation som icke-synskadade tidningsläsare.
De närmare reglerna för innehållet i taltidningar/radiotidningar anges i en särskild lag om radiotidningar (SFS 1981:508). Enligt denna skall innehållet vara förlagetroget. Detta innebär att de dagstidningar som ger ut radiotidningar inte får addera information som går utöver den som finns i den tryckta tidningens redaktionella material och annonser.
Denna begränsningsregel är till men för de synskadade.
Det finns olika slag av myndighetsinformation, från t.ex. landsting och kommuner, som inte annonseras ut i dagstidningarna men som är av stort informations- och nyhetsvärde för de synskadade. Det kan gälla uppgifter om pågående väg- och gatuarbeten, trafikomläggningar, tillfälliga ändringar av entréer till offentliga lokaler o.dyl.
Att upphäva regeln om att radiotidningar skall vara förlagetrogna är inte utan komplikationer.
Från lagstiftarnas sida har man t.ex. velat undvika att radiotidningar riktade till de synskadade får ett innehåll som konkurrerar med den reguljära radioverksamheten som riktar sig till medborgarna i gemen.
Att slopa kravet på att en taltidning/radiotidning skall vara förlagetrogen kan också väcka frågor om ansvarig utgivares möjlighet att skaffa sig insyn i innehållet.
Enligt vår mening är det mycket angeläget att verksamheten med taltidningar/radiotidningar i första hand utformas utifrån de synskadades behov och önskemål. Det råder ingen tvekan om att viss myndighetsinformation är av speciellt stort värde för denna grupp.
Därför bör taltidningar/radiotidningar få innehålla myndighetsinformation, som icke publicerats i den tryckta förlagan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantag från kravet att taltidningar/radiotidningar skall vara förlagetrogna.
Stockholm den 25 januari 1991 Ingbritt Irhammar (c) Rosa Östh (c)