Riksdagen uttalade 1988 att ''utbyggnaden av utgivningen av radio- och kassettidningar till att omfatta 50 dagstidningar endast skall ses som ett delmål. Det är angeläget att detta delmål uppnås så snabbt som möjligt. Skulle det ske inom kortare tid än fem år vore det som framhålls i propositionen en stor framgång. Riksdagen bör vara beredd att ompröva anslagets storlek, så att inte medelsbrist hindrar att de tidningar som så önskar kan få anslag för utgivande av radiooch kassettidningar'' (KU 1987/88:39, rskr.291).
1989 års riksdag noterar med tillfredsställelse att ''intresset för utgivande av radio- och kassettidningar är så stort att delmålet 50 tidningar kan väntas vara uppfyllt inom en snar framtid. För närvarande är cirka 20 tidningar i drift. Enligt utskottets mening bör verksamheten under det kommande budgetåret i första hand inriktas mot att även få i drift de övriga cirka 30 tidningar med vilka taltidningsnämnden tecknat preliminära avtal om stöd. --
--
-- Utskottet förutsätter att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till fortsatt utbyggnad av stödet.'' (KU 1988/89:23, rskr 105).
Dagstidningar spelar en mycket viktig roll för de synskadade. Ca 80 % av det material som fås genom dagstidningarna är unikt material och kan inte fås på andra vägar. Tidningarna har också en stor social betydelse för de synskadade.
Enligt taltidningsnämndens beräkningar förväntas intresset från dagspressen vara så stort att ett 60-tal dagstidningar skulle komma ut som radio- eller kassettidning redan 1991/92 om medel ställs till förfogande. I detta läge är det olyckligt att begränsa utbyggnadstakten. Om antalet dagstidningar tillgängliga för synskadade kan nå upp till 60 redan budgetåret 1991/92 är det mycket positivt.
En genomsnittlig 6-dagars landsortstidning kostar i runda tal drygt en miljon kronor som radiotidning. Den förstärkning som föreslås i årets budgetproposition täcker inte dagens behov. Att enbart satsa på lågfrekventa tidningar med en- eller tvådagarsutgivning tillgodoser i mycket ringa grad synskadades behov. Det är inte de små komplementtidningarna som i första hand är angelägna att göra tillgängliga.
I Blekinge har en tidning, Sydöstran, en ansökan inne hos taltidningsnämnden. Konsekvensen av budgetförslaget kan bli att istället för att bevilja stöd till Sydöstran (upplaga 23 300) måste denna 6-dagarstidning stå tillbaka till förmån för någon lågfrekvent tidning. Denna situation kan inte sägas tillgodose synskadades behov av dagspressinformation i Blekinge. Därmed försvåras också målsättningen om god geografisk spridning av denna service.
Det är enligt vår mening angeläget att riksdagen står fast vid sina tidigare uttalanden om att de tidningar som så önskar också skall få möjlighet att ge ut taltidningar för synskadade. Självfallet måste igångsättningen av taltidningar spridas ut över flera budgetår, inte bara av statsfinansiella skäl utan också därför att televerket behöver tid för att installera erforderlig sändarutrustning och programförbindelser för radiosända dagstidningar. Förslaget i propositionen innebär att endast tidningar som redan fått klara utfästelser från taltidningsnämnden om stöd för utgivning av taltidningar kan komma igång. Eftersom också inträffade kostnadsfördyringar skall täckas av de föreslagna medlen ges inget utrymme för ytterligare tidningar under nästa budgetår, i varje fall inte någon högfrekvent tidning.
I propositionen föreslås några restriktioner för att hålla bidragsutvecklingen på rimlig nivå. Sålunda föreslås att subventionen per abonnemang skall maximeras till 25 000 kr för högfrekventa tidningar och till 100 kr per exemplar och abonnemang för lågfrekventa tidningar. Vi finner en sådan restriktion högst rimlig. Denna restriktion torde i sig vara tillräcklig i nuvarande läge för att hålla kostnadsutvecklingen på en rimlig nivå.
Vi finner det vidare angeläget att stöd till utgivning av taltidningar i första hand kan ges till högfrekventa tidningar med ett förväntat stort antal abonnenter och anser därför inte att det är rimligt att prioritera fådagarstidningar, dvs. i praktiken sådana tidningar som kommer ut en gång per vecka.
Med de i propositionen föreslagna restriktionerna samt uttalandet att målet bör vara att antalet taltidningar i och med utgången av budgetåret 1992/93 bör uppgå till 50 finns det ingen anledning att göra om anslaget från förslagsanslag till reservationsanslag. Om ingen sådan ändring av anslagsbeteckningen görs blir det också meningsfullt för taltidningsnämnden att föra resonemang med tidningsföretag om kommande taltidningsutgivning. Vi vill erinra om att det ofta förflyter mycket lång tid från det att taltidningsutgivning aktualiseras till det att utgivningen faktiskt kan komma igång.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till radio- och kassettidningar.
Stockholm den 25 januari 1991 Jan Björkman (s) Hans Gustafsson (s) Christer Skoog (s) Yvonne Sandberg-Fries (s)