I januari 1987 tog riksdagen beslut om att LL-stiftelsen skulle permanentas. Då hade stiftelsen sedan 1984 som försöksverksamhet gett ut en lättläst nyhetstidning, 8- SIDOR. I juli 1988 fördes utgivningen av lättlästa böcker över från SÖ till LL-stiftelsen.
Utgivning av lättläst litteratur för vuxna har bedrivits med statligt stöd sedan 1968. Detta har varit ett led i strävandena att förbättra de handikappades kulturella situation.
LL-stiftelsens utgivningsverksamhet är en handikappolitisk insats. Utgivningen vänder sig till grupper i samhället som annars har ytterst begränsade möjligheter att få tillgång till nyhetsinformation och litteratur. Stiftelsens verksamhet är i detta avseende unik.
Huvudmålgruppen är vuxna begåvningshandikappade. Andra målgrupper är barndomsdöva, afatiker, människor med läs- och skrivsvårigheter, åldersdementa, skolbarn samt i betydande utsträckning invandrare. Enbart gruppen begåvningshandikappade utgör ca 70 000 personer. Övriga grupper uppgår tillsammans till minst 300 000 personer.
Utgivningen av tidningen och böckerna vilar på den handikappolitiska grundsatsen att alla människor skall få delaktighet i samhällslivet. Handikappade skall så långt möjligt leva på samma villkor som andra människor och ha tillgång till samma service och utbud.
Den statliga handikapputredningen har nyligen pekat på att begåvningshandikappade i kulturellt hänseende är en mycket eftersatt grupp. Därför är det viktigt att fortsätta utveckla kultur och fritid för denna grupp.
Tidningen 8-SIDOR och LL-böckerna är produkter som är tillrättalagda för att de berörda handikappgrupperna skall kunna tillgodogöra sig information och kultur. De är unika i vårt samhälle.
För att tidningen skall kunna fungera som nyhetstidning fordras att utgivning sker varje vecka. Av resursskäl har utgivningen hittills begränsats till 43--45 nummer per år, och risk finns nu för ytterligare begränsning.
Det är lätt att föreställa sig den besvikelse tidningens prenumeranter känner de veckor man blir utan sin tidning.
Det är också viktigt att möjligheter ges för en utveckling och förbättring av tidningen.
Under senare år har ett 20-tal LL-böcker givits ut per år. På grund av resursskäl kommer utgivningen under 1990/91 att bli mer begränsad, och risk finns för ytterligare minskning av antalet titlar.
För att kunna nå upp till en variationsrik utgivning och kunna erbjuda böcker på olika svårighetsnivåer är 20 böcker om året ett minimum.
Det bör också framhållas att ett bokprojekt tar ganska lång tid från planering till färdig bok. Resursbrist i år blir alltså brist på böcker om ca 2 år.
För att säkerställa att denna grupp handikappade får den stimulans och information, som tidningen 8-SIDOR och LL-böckerna utgör, bör tillräckliga resurser ställas till förfogande. Det är ändå ganska blygsamma anslag totalt sett som det är fråga om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter att ge ut nyhetstidningen 8-SIDOR och lättlästa böcker enligt tidigare fastställd målsättning.
Stockholm den 23 januari 1991 Britta Sundin (s) Eva Johansson (s) Ulla Johansson (s) Gustav Persson (s)