Presstödet har haft till uppgift att förhindra lokala informationsmonopol och en koncentration inom massmedierna. I någon mån har presstödet varit framgångsrikt när det gäller att nå detta syfte.
Under de 20 år som gått sedan presstödet infördes -- och de nästan 30 som passerat sedan det började utredas -- har dock massmediebilden drastiskt förändrats. Där för 30 år sedan två lokaltidningar, ett radioprogram och en TV-kanal var de enda informationsmedierna har nu medborgarna ett stort medieutbud. Förutom lokala tidningar finns nu möjlighet över hela Sverige att få åtminstone Stockholms morgontidningar med morgonutbärning. Utbudet av dagstidningar i tidningskioskerna har ökat. Den fackliga pressen står starkare än någonsin. Dessutom finns nu tre riksradiokanaler, lokalradio och en alltmer utbyggd närradio. Sveriges Television sänder två program. På de flesta orter har omkring hälften av befolkningen tillgång till 8--15 TV-kanaler via kabel eller parabol.
Det växande medieutbudet gör att talet om informationsmonopol inte har samma tyngd som tidigare.
Under en följd av år har därför folkpartiet liberalerna föreslagit en successiv neddragning av det statliga presstödet. Vi har också påpekat att regeringen inte fullgjort förslaget om en konsekvensanalys av ett successivt helt avtrappat presstöd. Detta efterlystes i direktiven till dagstidningskommittén och påpekades i remissvaren av bl.a. SPK. Presstödet är inte förenligt med en sund konkurrens, och målsättningen på sikt bör vara en total nedtrappning.
Vi föreslår nu att driftsstödet till dagspressen minskas med 20 % till 352 milj.kr. och att utvecklingsstödet till dagspressen reduceras med 5,8 milj.kr. till 30 milj.kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en successiv nedtrappning av det statliga presstödet,
2. att riksdagen till Driftsstöd till dagspressen (H 6) för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 352 milj.kr.,
3. att riksdagen till Utvecklingsstöd till dagspressen (H 7) för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 30 milj.kr.
Stockholm den 23 januari 1991 Birgit Friggebo (fp) Ylva Annerstedt (fp) Lars Sundin (fp) Ingela Mårtensson (fp)