Det finns i Sverige många människor som inte har möjlighet att tillgodogöra sig det vanliga nyhetsflödet i tidningarna, människor som inte kan njuta av läsupplevelser i vanlig skönlitteratur.
Det gäller i första hand begåvningshandikappade personer men också i växande omfattning invandrare med begränsade svenskkunskaper.
För dem är den utgivning av nyhetstidningen 8 SIDOR och den utgivning av skönlitteratur som LL-stiftelsen gör av mycket stort värde. Denna utgivning, som tidigare skedde genom Skolöverstyrelsens försorg, görs sedan juni 1988 av LL-stiftelsen.
Tidningen utkommer med ca 45 nummer per år och målsättningen är dels att förbättra kvalitén, dels att utöka utgivningen till full veckoutgivning.
Tidigare har man kunnat göra 20 bokutgivningar per år men på grund av medelsbrist har antalet nu sjunkit till l5-- l6 utgivningar per år. Med den låga uppräkning av anslaget som nu skett och de kraftigt ökade kostnaderna kommer utgivningen att sjunka ytterligare.
För att nå de begåvningshandikappade som nu i stor utsträckning bor ute i samhället krävs helt andra marknadsföringsåtgärder än för övriga grupper. För detta krävs också resurser som nu inte finns.
Enligt vår uppfattning har de begåvningshandikappade lika stor rätt som andra grupper, t ex synskadade, att få nyheter och läsupplevelser. Det har en oerhörd betydelse för dem och deras självkänsla och livskvalitet. Samma sak gäller för invandrarna. Vi anser därför att anslaget till LL- stiftelsen bör räknas upp med 2,1 milj. kr. i enlighet med deras anslagsframställan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till anslaget H
l2, bil. l0, bidrag till Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur anvisar 2,1 milj. kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 9,734 milj. kr.
Stockholm den 17 januari 199l Marianne Andersson (c) i Vårgårda Stina Gustavsson (c) Gunhild Bolander (c)