I regeringens proposition om radio- och TV-frågor finns det oklarheter om lokalradions framtid. Detta har skapat oro för att det nya radiobolaget kommer att tolka skrivningarna som att det föreligger en möjlighet att lägga ned dagens lokalradiostationer. Propositionen ger således inte några garantier för lokalradions fortsatta verksamhet.
Vi vill framhålla, att en lokalradio som på egen hand och inom så pass kort tid som två år, lyckats få upp till ca en tredjedel av publiken, och på vissa håll i landet över 50 procent, inte får läggas ned.
Det finns många argument för att göra satsningar på lokalradion. Denna radio har publika framgångar, lång erfarenhet och kännetecknas av professionalism. Därtill finns det erfarenheter från andra länder som talar för att lyssnarna föredrar en lokal radio. Lokalradion kan också ställa upp med en service och flexibilitet som får bedömas som unik. Inget annat medium kan som lokalradion ställa om sin verksamhet för att snabbt hjälpa den lokala befolkningen med den service, de nyheter, den kultur samt den politiska debatt som direkt berör dem.
I propositionen sägs att satsningar skall ske på regional och lokal produktion. Det sägs dock inget om lokal utsändning, vilket är en förutsättning för lokalradion.
Det anges vidare att det nya radiobolaget skall ha fyra rikstäckande nät och inte att det som idag skall vara tre rikstäckande och 25 lokalradiokanaler.
Även ett nytt radiobolag måste slå vakt om den framgångsrika verksamhet för den lokala befolkningen som lokalradion har. Det måste ges möjlighet till lokalt inflytande och lokal demokrati, vilket lokalradion står för.
Lokalradion är idag det mest effektiva och rationella medium som vi har i vårt land. Det måste därför ligga i den nya radiobolagsledningens ansvar att inte endast bevara det lokala uppdraget och de lokala sändningarna, utan även göra en satsning på och förstärka detta.
Som en förutsättning för detta gäller att lokalradion måste få behålla den egna kanalen och den självständiga programsättningen. Därtill kommer att lokalradion också bör ges två programmässiga uppdrag, i första hand ett lokalt men även ett nationellt.
Av riksdagens riktlinjer bör det framgå att lokalradions rationella organisation, arbetsmetoder och styrsystem har att tillvaratas och vidareutvecklas. Vidare bör det anges att strukturförändringarna inom Sveriges Radio skall syfta till att förstärka resurserna för lokal radioproduktion och lokal utsändning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalradions fortbestånd.
Stockholm den 16 april 1991 Anita Jönsson (s) Birthe Sörestedt (s) Johnny Ahlqvist (s) Jan Andersson (s)