I propositionen föreslås att tillstånd skall ges för en ny reklamfinansierad tredje TV-kanal.
Beslutet om tilldelning av denna koncession är ett synnerligen viktigt beslut eftersom beslutet kommer att få, eller i vart fall borde få, stor betydelse för medieutvecklingen i Sverige.
Förslag i propositionen innebär att en stor del av villkoren för koncessionen inte skall fastställas av riksdagen och regleras i lag. I stället skall de regleras genom avtal mellan staten och programföretaget.
Arbetet med en seriös koncessionsansökan inkluderar förutom studier av tillgängligt koncessionsunderlag, planering och budgetering av programverksamheten, organisationsplaner, planering och budgetering av reklamförsäljningsverksamheten samt uppläggning av den tekniska distributionen av programmen. Till detta kommer det tidsödande arbetet att få ihop ett konsortium bakom ansökan och att säkerställa finansiering.
Koncessionsförfarandet måste uppfylla mycket högt ställda krav på saklighet och opartiskhet. Dessutom måste alla intresserade sökande ges en rimlig möjlighet att kunna komma i fråga för koncessionen.
Det nu planerade koncessionsförfarandet innebär att ansökningstiden enligt vår mening är alltför kort och går ut redan den 31 maj 1991. Dessutom sätts koncessionsförfarandet i gång redan innan förutsättningarna är klarlagda genom ett riksdagsbeslut i frågan. I koncessionshandlingarna har även framförts krav om att den nya kanalen bör kunna starta till årsskiftet, vilket torde vara svårt för vissa intressenter.
Genom denna uppläggning av koncessionsförfarandet blir det förmodligen bara existerande TV-företag med verksamhet som är avpassad för den aktuella situationen, som har rimlig chans att inom den stipulerade tiden och under givna förutsättningar åstadkomma en ansökan som uppfyller alla krav.
Det är viktigt att de som ansöker om koncession för den nya markbundna kanalen ges god tid efter den 31 maj för att komplettera sina ansökningar, om så erfordras. På så sätt kan också sådana sökande som inte redan bedriver TV- verksamhet ges reell möjlighet att erhålla koncession.
Sveriges Televisions två TV-kanaler görs båda till stor del i Stockholm och har sina nyhetsredaktioner i Stockholm. TV 4 ligger i Stockholm, TV 3s huvudkontor i London.
Detta förhållande gör att etermedierna präglas av en ensidighet och perspektivlöshet som är mycket olycklig. De flesta svenskar bor utanför Stockholm. Den utveckling som sker utanför huvudstaden kommer dock i TV i andra hand.
Ett sätt att bryta denna ensidighet vore att det nya programbolag som nu skall startas lokaliseras utanför Stockholmsregionen. Effekten skulle inte bara bli nya vinklar och perspektiv och därmed en bättre helhetsbild av vad som händer i Sverige, utan också att en ny marknad för journalister och producenter växer fram.
Det förefaller osannolikt att någon som inte tidigare driver en TV-kanal på denna korta tid skall kunna få ihop en bred ägargrupp samt göra alla de övriga förberedelser som föreskrivs. I praktiken torde enbart TV-företag som i dag verkar i Stockholm kunna komma i fråga för koncessionen.
En förlängd ansökningstid -- t.ex. att ansökningar skall vara inne sex månader efter riksdagsbeslutet -- skulle göra det möjligt för nya konstellationer att skapas och att få till stånd en TV-kanal utanför Stockholm. Den fördröjning på några månader som detta skulle innebära väger lätt mot möjligheterna att åstadkomma en bättre geografisk balans i svenska etermedier.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts dels om behandlingen av ansökningar efter koncessionstidens utgång, dels om lokaliseringen av det nya programbolaget.
Stockholm den 16 april 1991 Lars-Erik Lövdén (s)